Candy Ride – den argentinske avlsmatador i Nordamerika

Når det gælder fuldblodsheste, er den normale handelsvej mellem Nord- og Sydamerika i sydgående retning. Men Candy Ride er et eksempel på en hingst, der blev solgt fra Argentina til Californien, og som nu må betragtes som en hjørnesten i moderne nordamerikansk fuldblodsavl.



Candy Ride var det bedste afkom efter den amerikanskopdrættede-, men i Argentina opstaldede avlshingst Ride The Rails (Cryptoclearance), og hans mor, Candy Girl (Candy Stripes), var ustartet i Argentina.

Candy Ride havde ingen officielle starter som 2-årig, men der findes oplysninger om, at han deltog i flere ”Country Racing-opgør”, som er uofficielle sprintløb helt ned til 400 meter.

Der foreligger ikke nærmere oplysning om hans resultater i disse, men han må have gjort et vist indtryk, for da han endelig debuterede som 3-årig i 2002, var det som favorit – og han vandt løbet med 12 længder.

Candy Ride på Lane’s End Farm i Kentucky. Foto: Lane’s End Farm.

Siden vandt han også sine næste tre starter, heriblandt i Gran Premio San Isidro (Gr.1) og Grand Premio Joaquin S de Anchorena (Gr.1) – begge gange med otte længder, og dernæst blev han kåret “Champion Miler” i Argentina.

Rygterne om Candy Rides formåen nåede til Californien, og i januar 2003 købte ægteparret Sidney og Jenny Craig hingsten for $900.000. Et køb de aldrig kom til at fortryde.

Candy Ride startede kun tre gange som 4-årig i USA, men han vandt samtlige og kunne derfor gå i stutteriet som ubesejret efter at have triumferet i både Grade-2-opgøret American Handicap på Hollywood Park og dernæst i Pacific Classic (G1) på Del Mar.

Candy Ride på Lane’s End Farm i Kentucky. Foto: Lane’s End Farm.

Candy Ride blev i første omgang opstaldet på Hill ‘n’ Dale Farm i 2005 og indledte sin avlskarriere til en bedækningstakst på $10,000, og hans første årgang rummede fire Grade-1-vindere.

Som andenårgangshingst var Candy Ride far til Santa Anita Derby (G1)-vinderen Sidney’s Candy, og i 2010 og 2011 regerede hans søn Twirling Candy i Californien med Grade-1-triumfer på både dirt og græs.

Siden kom også Shared Belief og ikke mindst Gun Runner til, og Candy Ride blev samlet vinder af det nordamerikanske avlshingstechampionat i både 2017 og 2018.

I 2024 er han stadig aktiv avlshingst på Lane’s End Farm i Kentucky, hvor han i den forgangne bedækningssæson stod en takst på $75,000. Efter snart 20 år i aktiv tjeneste bliver afkommene efterhånden færre, og han er pt. nummer 30 på årets statistik.

Gun Runner var “Horse of the Year” i 2017 i Nordamerika. Her ses han som avlshingst på Three Chimneys Farm i Kentucky. Foto: Threechimneys.com.

Nu om dage er det også mest som den måske bedste farfar i Nordamerika, at man nyder Candy Rides kvaliteter. Han er i hvertfald en af dem.

Hans mest vindende afkom, Gun Runner, vandt 12 af 19 starter og tjente svimlende 16 millioner dollars i sin karriere, heriblandt Breeders’ Cup Classic (Gr.1) og Pegasus World Cup (Gr.1).

Gun Runner har fulgt successen op i avlen, hvor han er p.t. er nummer to på den Nordamerikanske statistik. Han er med $250,000 i bedækningstakst også den dyreste, sammen med nummer ét på listen, Into Mischief.

Gun Runner er otte år yngre end Into Mischief, og har muligheden for at overhale ham som årene går.


Candy Ride har flere andre sønner med stor succes i avlen. Nogle af de vigtigste er Twirling Candy til $60,000, som er nummer fire på samme statistik, Mastery er nummer 72, men er kun 10 år, og Vekoma er nummer to blandt førsteårshingste.

I Nordamerika er bredden større, og derfor er det sjældent en hingst har flere sønner med fremme. Candy Ride har bevist, at han er en farfar i verdensklasse.

I Skandinavien er én af vores bedste væddeløbere på dirt, Roy Arne Kvisla-trænede Twirling Ghost, endnu et godt bevis på Candy Rides gennemslagskraft. Han er nemlig søn af den før omtalte Twirling Candy.

Twirling Ghost har afsluttet 2024 med 94 i handicap efter tre Listed-sejre på stribe i henholdsvis Zawawi Cup (L) over 1200 meter, samt i Nickes Minneslöpning (L) og Peas And Carrots Mile (L) over 1600 meter.

Twirling Ghost ved sin tredje Listed-sejr på stribe i Peas And Carrots Mile (L) på Jägersro. Han er ‘barnebarn’ af Candy Ride. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.
Picture of Søren Pedersen

Søren Pedersen

Født 1963 i Herning. Har været involveret i både fodbold og ishockey, og var i et par år i 2010’erne redaktør for Herning Bluefox’s hjemmeside. Kom i 80’erne, 90’erne og 00’erne meget på banerne i Skive, Billund og Aarhus, og hjalp sidenhen en række af de førende hingsteholdere og opdrættere i Jylland, som fx. Stutteri Flamingo og Nordjysk Hingstestation, og lavede i 2004 hesteejerforeningens katalog til trav-auktionen i Aarhus. Har de senere år haft så stigende interesse for galopsporten, at den nu har overhalet travsporten, men hjertet er fortsat med begge steder.

Seneste artikler

Scroll to Top