fbpx

De bedste farfædre i Europa, Del 3: Nummer 1 – 3

De sidste tre på listen over Europas bedste farfædre er naturligvis af usædvanlig høj klasse. Jeg vil dog mene, at de to øverste, Galileo og Dubawi, er niveauet over Invincible Spirit. Galileo fører endnu, men blandt yngre hingste er det Dubawis sønner, der buldrer frem.

Dubawi selv er sammen med Galileo-sønnen Frankel verdens dyreste til en bedækningstakst på £350,000 i 2024.


Invincible Spirit. Foto: Irish National Stud.
Invincible Spirit. Foto: Irish National Stud.

3. Invincible Spirit (f. 1997 IRE v/Green Desert) – 8 sønner i Top 100 og 280 point

Invincible Spirit var i 2024 som 27-årig stadig aktiv på Irish National Stud. Som væddeløber var han en fremragende sprinter, og han sluttede karrieren som 5-årig med at vinde Gruppe 1-løbet Haydock Sprint Cup. Med Green Desert som far, og ud af en mor, der vandt det franske Oaks, er hans afstamning af højeste kaliber.

Med otte sønner i top 100 på den europæiske statistik har Invincible Spirit næstflest af alle, kun overgået af Galileo, men da Dubawis sønner er højere placeret, ender han som nummer tre på denne liste.

Kingman er bedst placeret af hans sønner som nummer fire, men den bedste står måske i Australien, hvor I Am Invincible har været champion de seneste tre sæsoner.


Dubawi (Dubai Millennium). Foto: Darleyeurope.com
Dubawi. Foto: Darleyeurope.com

2. Dubawi (f. 2002 IRE v/Dubai Millennium) – 6 sønner og 379 point

Dubawi er fortsat aktiv og står på Dalham Hall Stud i Newmarket, som en af verdens to dyreste avlshingste.  I det seneste årti har han konstant været i Top 3 på den europæiske statistik, og han er også den aktive avlshingst, der har indtjent fleste penge. Både i Europa og på verdensplan.

Night Of Thunder er længst fremme af hans sønner på som nummer 10, men der er også nogle yngre hingste man skal lægge godt mærke til. Franske Zarak er bedste fjerdeårgangshingst, og Too Darn Hot er nummer 2 blandt andenårsgangshingste.


Galileo. Foto: Coolmore.
Galileo. Foto: Coolmore.

1. Galileo (f. 1998 IRE v Sadler’s Wells) – 10 sønner og 581 point

At Galileo skulle blive championhingst i Europa 12 gange, og nu også den førende farfar, er bestemt ingen overraskelse. Hans far Sadler’s Wells var selv champion 14 gange, og moderen Urban Sea (Miswaki) tør jeg godt kalde den bedste avlshoppe i verden nogensinde. Hun er nemlig også mor til Sea The Stars, nummer 11 på denne liste, og flere andre topheste.

Som væddeløber vandt Galileo både Epsom og Irish Derby.  Han blev champion første gang i 2008, og igen fra 2010-2020. Siden har det været hans bedste sønm Frankel, der har været champion tre år i træk. I år bliver han formentlig slået af Camelot, der i øvrigt ligesom Frankel – har Sadler’s Wells som farfar.

Galileo gik bort i 2021, og herhjemme kan vi glæde os over to af hans sønner, Juniper Tree og Kahyl.

I videoen herover kan du genopleve hingstens sejr i Epsom Derby (Gr.1) 2o01:


Jeg slutter trilogien med en oversigt i omvendt rækkefølge, og med de sønner nævnt som står i Danmark.

  1. Galileo (Sadler’s Wells) – Juniper Tree står på York Stutteri og Kahyl hos Berner Olsen.
  2. Dubawi (Dubai Millenium)
  3. Invincible Spirit (Green Desert)
  4. Scat Daddy (Johannesburg)
  5. Acclamation (Royal Applause) –  Wentworth står på York Stutteri.
  6. Shamardal (Giant’s Causeway)
  7. Cape Cross (Green Desert) –  Moohaajim står på Stutteri Hjortebo.
  8. Danehill (Danzig)
  9. Oasis Dream (Green Desert)
  10. Green Desert (Danzig)
  11. Sea The Stars (Cape Cross)
  12. Deep Impact (Sunday Silence)
  13. Pivotal (Polar Falcon)
  14. Dark Angel (Acclamation)
  15. Giant’s Causeway (Storm Cat)
  16. Exceed And Excel (Danehill)
  17. Choisir (Danehill Dancer)
  18. Danehill Dancer (Danehill)
  19. Lope De Vega (Shamardal)
  20. Montjeu (Sadler’s Wells)
  21. Showcasing (Oasis Dream)
  22. Kodiac (Danehill)

Coolmore i 2007: Sadler’s Wells leder an foran sine tre sønner Galileo, Montjeu og High Chapparal. Foto: Ed Whitaker / Coolmore.
Picture of Søren Pedersen

Søren Pedersen

Født 1963 i Herning. Har været involveret i både fodbold og ishockey, og var i et par år i 2010’erne redaktør for Herning Bluefox’s hjemmeside. Kom i 80’erne, 90’erne og 90’erne meget på banerne i Skive, Billund og Aarhus, og hjalp sidenhen en række af de førende hingsteholdere og opdrættere i Jylland, som fx. Stutteri Flamingo og Nordjysk Hingstestation, og lavede i 2004 hesteejerforeningens katalog til trav-auktionen i Aarhus. Har de senere år haft så stigende interesse for galopsporten, at den nu har overhalet travsporten, men hjertet er fortsat med begge steder.

Seneste artikler

Scroll to Top