fbpx

York Stutteri: Et banebrydende år står for døren

På boksdørenes skilte afløses det ene velkendte navn af det næste. Seaside Song, Icecapada, Annaboda, Mariyca, Tatoosh, Edge Of Eternity, Alwaysonmymind, Margrethe, Shady Lady, No Nay Naughty, Victoria Placa, Ramone. 


Prøv at finde et Listed- eller klassisk opgør for hopper i Skandinavien, som ikke er vundet af mindst ét af de ovennævnte navne. Det fortæller lidt om den talentfabrik, som York Stutteri i en nærmest alt for ydmyg stilhed er ved at udvikle.

Og dertil kommer naturligvis endnu flere avlshopper med prægtige afstamninger, erhvervet på internationale auktioner.

Ambitionerne på York Stutteri er enormt høje, og både for familien Elsass og de eksterne kunder som har avlshopper, føl og åringer opstaldet på Stumpedyssegård i Hørsholm, står et banebrydende år for døren.

Alle er klar til 2023.

Hingsteholdet på York Stutteri består i 2023 igen af Wentworth (tv), Hurricane Red (nærmest th) og Juniper Tree (længst væk th). Mellem Hurricane Red og Juniper Tree står pensionerede Binary File. Foto: York Stutteri.

“Det er vel i orden at kalde det for ‘julestress’, men jeg synes nu vi har travlt hele året rundt”, siger Alexander Elsass tirsdag morgen, alt imens han sammen med sit team er i fuld gang med de sædvanlige rutiner omkring stutteriets 40 fuldblodsindivider.

York er igen i det kommende år hjem for de tre avlshingste Hurricane Red (Hurricane Run), Juniper Tree (Galileo), Wentworth (Acclamation).

Juniper Tree har for længst manifesteret sig blandt de skandinaviske avlshingste, blandt andet som far til fire individuelle Kriteriumsvindere, og nu er en række af hans hidtil bedste døtre selv blevet klar til avlstjeneste, mens den allerbedste – Cape Verdi Stakes (Gr.2)-2’eren Ascot Brass – fortsætter karrieren som 6-årig og i skrivende stund er på vej til Dubai.

“Vi har fire af Juniper Trees døtre tilknyttet stutteriet, og de tre af dem er både født og opvokset her”, fortæller Alexander.

Waleed Zawawis Malekha ved sejren i Dansk Breeders’ Cup foran Careless Whisper. Foto: Burt Seeger.

Malekha, der bl.a. vandt Dansk Oaks og Dansk Breeders’ Cup for Brian Wilson, ejes fortsat af Waleed Zawawi og skal bedækkes ved Footstepsinthesand på Coolmore, hvorefter hun kommer tilbage hertil i 2023″.

“De to helsøstre Habla og Eternity Tree har nu afsluttet deres løbskarrierer, og de fortsætter i avlen i York Stutteris eje. Ligesom Malekha er de både født og opvokset på vores marker, og vi er meget opsatte på at fortsætte udbredelsen af én af de danske moderlinjer, som har betydet allermest for avlen. Vi har endnu ikke helt besluttet hvilken hingst de går til”.

Eternity Tree efter sejren i Dansk Kriterium 2021. Foto: Burt Seeger.

Derby Trial-vinderen Habla og Kriteriumsvinderen Eternity Tree er døtre af den flerdobbelte storløbsvinder Edge Of Eternity (Academy Award), som igen er ud af Mowerina-vinderen All Right (Always Fair) og halvsøster til bl.a. Jyllandsløbsvinderen og Vinterfavoritten Lady Clementine (Richard Of York).

Lady Clementine producerede den eneste storløbsvinder efter den anden – inklusiv Derbyvinderen Sir Henry og Guineas-vinderne Harbour Light og Beaufort Twelve. De er alle efter Academy Award og har altså samme far som Edge Of Eternity.

Margrethe vandt i 2021 Sceptre Stakes foran Malekha, Blue Gem, Nascetta og Aperola. Foto: Burt Seeger.

Den fjerde Juniper Tree-datter, som nu skal have sin avlskarriere på York Stutteri er 6-årige Margrethe. Hun vandt fire gange og var tæt på at runde en million danske kroner i Søren Jensens træning.

“Hun vandt Sceptre Stakes og sluttede anden i både Dansk Oaks og Dansk Breeders’ Cup, og i det hele taget var hun en pragtfuld løbshoppe, som gav sin ejer Jakob Dalhoff mange glæder. Jakob besluttede sig allerede for længe siden for at beholde Margrethe som avlshoppe, og han har glædet sig meget til dette nye kapitel”, siger Alexander og afslører, at Margrethe snart har afrejse til England, hvor hun skal bedækkes ved July Cup (Gr.1)-vinderen Oasis Dream (Green Desert).

Og det er hun faktisk ikke alene om.

Oasis Dream på Banstead Manor Stud. Foto: Juddmonte.

Også championhoppen Icecapada (Mastercraftsman) og den blåblodede Dubawi-datter Fire Blaze skal med på rejsen til Juddmontes Banstead Manor Stud i Newmarket for at besøge den snart 23 år gamle avlsmatador, som hidtil er blevet far til 18 individuelle Gruppe-1-vindere.

Oasis Dream stod i 2011, 2012 og 2014 til en bedækningstakst på £85,000, men kan i 2023 besøges for et fee på £20,000.

Icecapada med sit hingstføl efter Gleneagles. Foråret 2022. Foto: Photos by JM.

Nu vi er ved Icecapada og Fire Blaze, så fik begge hopper tidligere på året føl efter internationale Gruppe-1-vindere.

Icecapada folede et hingstføl efter Coolmores Gleneagles (Galileo), og Fire Blaze – som blev købt for 140,000 euro af Joca Stable og Cat Racing ud af Godolphins hoppebestand på Goffs November Sale – nedkom med en hoppe efter Prix Morny (Gr.1)- og Middle Park Stakes (Gr.1)-vinderen Earthlight (Shamardal).

Hoppeføllet ved Earthlight ud af Dubawi-datteren Fire Blaze. Foråret 2022. Foto: Photos by JM.

For også lige at færdiggøre York Stutteris kærlighedsaffære med Oasis Dream, så fik både Annaboda (Duke Of Marmalade) og Xanthippe (Zoffany) hoppeføl efter hingsten i 2022.

Annaboda, der bl.a. vandt Mowerinaløb og Norsk Oaks, slog i den forgangne sæson sit navn fast som producer med sit 2-årige afkom Eagle Eye (Gleneagles), der vandt Vinterfavoritternes Ærespræmie foran Slava Ukraini (Moohaajim).

Bank Of Burdens lillesøster Xanthippe med sit føl efter Oasis Dream. Foråret 2022. Foto: Photos by JM.

Xanthippe købte Cat Racing tilbage fra Lone Kaj-Nielsen efter endt løbskarriere, og hun er som halvsøster til de skandinaviske champions Bank Of Burden (Hawk Wing) og Rock Of Ridd (Antonius Pius) samt den svenske Derbyvinder Duke Of Burden (Footstepsinthesand) også med til at videreføre en blodlinje med legendariske, skandinaviske resultater.

To af føllene fra årgang 2022: Til højre Firstof All (hoppe efter Juniper Tree ud af First Spirit), til venstre Negroni (hingst efter Juniper Tree ud af Shady Lady). Foto: Photos by JM.

Der er mindre end 14 dage til føllene skal til at kaldes for åringer, og i løsdriften er det umuligt at pege på en hingst eller hoppe, som ikke har en stærk afstamning og historie bag sig.

 • Det første afkom ud af Listed-vinderen Seaside Song (Harbour Watch) er en hingst efter den franske Derbyvinder Study Of Man (Deep Impact).
 • En hingst efter Juniper Tree ud af Fawzia Stakes-vinderen Mariyca (Daylami) er helbror til Oaks- og Breeders’ Cup-vinderen Malekha og halvbror til årets vinder af Skandinavisk Grand Prix, Hollywoodboulevard (Wilshire Boulevard).
 • En hoppe navngivet Firstof All efter Juniper Tree og ud af Juddmonte-hoppen First Spirit (First Defence), hvis mor er halvsøster til de enormt meriterede avlshingste Zafonic og Zamindar.
 • Icecapadas førnævnte hingstføl efter Gleneagles.
 • En hingst efter Juniper Tree ud af den gode sprinter Shady Lady (Pistachio). Hingsten ejes af Annie og Michael Iuul og er allerede navngivet Negroni.
 • En hingst efter Go Go Gadget (Areion) ud af championhoppen Tatoosh (Diktat). Tatoosh er nu tilbage på norske hænder hos Tanja og Morten Myhre.
 • En hingst efter Juniper Tree ud af Pretty Lady (Es Que Love). Pretty Lady er trekvartsøster til den flerfoldige skandinaviske championmiler Duca Di Como (Clodovil).
 • En hoppe efter Oasis Dream ud af Bank Of Burdens lillesøster Xanthippe.
 • En hingst efter Juniper Tree ud af Edge Of Eternity, som dermed er helbror til Eternity Tree og Habla.
 • Annabodas hoppeføl efter Oasis Dream.
 • Earthlight-hoppen ud af Fire Blaze.
 • En Juniper Tree-helsøster til Kriteriumsvinderen Palm Springs og halvsøster til den svenske Derbyvinder Bokan (Desert Prince).
 • En hingst efter Juniper Tree ud af Mastercraftsman-hoppen Categories.

Tilbage i avlshoppestalden – i Yorks daglige tale kendt som ‘stald 2’ – mødes man også af Lawman-datteren Charming Loza, som stutteriet har købt af Bechmann Racing.

Charming Loza er i forvejen mor til to vindere ud af lige så mange føl, heriblandt årets danske 2000 Guineas-vinder Charming Knight (Decorated Knight) og 2-årige Queen Of Hearts (Pistachio).

Charming Loza er i fol ved Juniper Tree og skal fole i februar”, siger Alexander.

2000 Guineas-vinderen Charming Knight får i februar en lillebror eller -søster. Foto: Burt Seeger.

Noget der især springer i øjnene på vejen gennem ‘stald 2’ er, at flere af hopperne næsten lige har startet.

Uden at man kan tale om et egentligt generationsskifte i bestanden, står det klart, at York Stutteri har oprustet til fremtiden – vel vidende om, at de nye hopper som for kort tid siden forlod deres træningskvarter, først vil have deres afkom til salg i 2025 og tidligst rammer banerne i 2026.

Seaside Song med sit hingstføl efter Study Of Man. Foråret 2022. Foto: Photos by JM.

“Det er en langvarig proces, akkurat som ved introduktionen af en ny avlshingst, men når man lever i det som vi gør, så har tiden det med at gå hurtigt”, kommenterer Alexander.

Og han har jo nok ret. Det føles jo vitterligt som om at Jacob lige er sprunget af Hurricane Red i Jägersros vindercirkel, og i den henseende synes det ejendommeligt, at hingsten allerede nu står med sine første klassiske aspiranter i 2023.

No Nay Naughty ses herover vinde Kay Jensens Pris på Jägersro. Hun vandt desuden også Goffs Futurity Stakes som 2-årig på Klampenborgs græs. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

Foruden helsøstrene Eternity Tree og Habla består de nye navne af No Nay Naughty (No Nay Never) og Alwaysonmymind (Appel Au Maitre).

No Nay Naughty er ligesom Eternity Tree overtaget fra 360 North Horse Racing, og hun havde en flot væddeløbskarriere hos Nina Lensvik med tre sejre, tre andenpladser og en halv million svenske kronor indtjent i blot 10 starter.

Hoppen kostede 60,000 pund som åring i Doncaster og blev købt inden No Nay Never for alvor slog igennem. I dag står Scat Daddy-sønnen til en kommende bedækningstakst på 175,000 euro på Coolmore, og det er ikke ligefrem let at sikre sig afkom efter ham længere.

Samtidig har No Nay Naughty i løbet af sin karriere i Skandinavien fået en yderligere attraktiv moderlinje, idet hendes helbror, Moss Gill, som 4-årig vandt City Wall’s Stakes (L) i York og i den efterfølgende start sluttede tredje i Gruppe-1-opgøret Nunthorpe Stakes bag den europæiske championsprinter Battaash (Dark Angel).

“Det er en noget anden katalogside i dag, end da 360 North Horse Racing købte hende som åring, og vi er ret taknemlige over at have fået muligheden for at sikre hende til York Stutteri, i stedet for at hun var blevet solgt for et beløb vi aldrig ville kunne matche på en international auktion”, kommenterer Alexander.

“Det er bestemt, at hun skal bedækkes på Coolmore næste år, men vi har endnu ikke besluttet om det bliver ved Saxon Warrior eller Gleneagles“.

Alwaysonmymind og Oliver Wilson ved sejren i Svenskt Oaks på Jägersro i 2020. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

5-årige Alwaysonmymind blev erhvervet i efteråret af Karina og Alexanders Cat Racing sammen med Jonna og Carsten Nørgaards Joca Stable, og hun skal bedækkes ved Juniper Tree til februar.

Som 3-årig vandt hun Svenskt Oaks foran den senere Oaks- og Listed-vinder Havana Red (Havana Gold), og hun tjente godt og vel 1,2 milllioner svenske kronor i en løbskarriere hvor hun som bedst viste 85 i handicap.

Med købet af Alwaysonmymind har familierne Nørgaard og Elsass samtidig sørget for, at sikre endnu en af de blodlinjer, som har betydet allermest for den danske avl i det nye millennium.

Alwaysonmymind er første afkom ud af den svenske Oaks-2’er Mon Fleur (Academy Award), en halvsøster til den tredobbelte Scandinavian Open Championship (Gr.3)-vinder Suspicious Mind (Appel Au Maitre) og Oslo Cup (Gr.3)-vinderen Wishformore (Center Divider) samt helsøster til bl.a. St. Leger-vinderen og Listed-placerede Call Of Duty og St. Leger-2’eren Sådan.


Også Listed-vinderne Seaside Song og Victoria Placa (Wootton Bassett) samt Breeders’-vinderen Ramone (Eishin Dunkirk) er i fol ved Juniper Tree, som kan se frem til en række år med ekstremt høj kvalitet bag sine afkom.


Besøger du York Stutteris hjemmeside, mødes du af denne catchline: “Samlingspunkt for fuldblodsavlen”.

Det er denne vision, Karina og Alexander Elsass siden årene efter den globale finanskrise i slutningen af 00’erne har brugt som drivkraft.

Stutteriets avlshingste, avlshopper, føl og åringer ejes i dag hovedsageligt af små syndikater og øvrige ‘byopdrættere’, og i tillæg til denne del af forretningen, har familien Elsass været den bærende faktor for afholdelsen af Dansk Galops åringsauktion – Scandinavian Open Yearling Sale – som til næste år bliver den største nogensinde.

Ingen af dem vil sige højt, at deres flid og fokuserede arbejde har formet sig til succes, men så er der heldigvis andre til at gøre det for dem.

For York Stutteri ér – og forbliver forhåbentlig mange år fremover – et samlingspunkt for fuldblodsavlen.

Indkørslen til York Stutteri, julen 2022.
Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top