fbpx

Vejen til The Macallan Dansk Derby: Ranking og noter – 19. juli

Efter sejren i lørdagens Derby Trial Stakes på Klampenborg, er Jessica Long-trænede Amanda nu oppe på en delt niendeplads, men der er kun to kilo fra hende og ned til nummer 20 på rankinglisten. Nu spidser det til, og der bliver rift om pladserne.


Amanda og Jan-Erik Neuroth hjemtager Derby Trial Stakes foran Sweetgirl Carlras med Nicolaj Stott. Foto: Burt Seeger.

Mange – flere end normalt – vil uden tvivl gå efter at få en plads i årets Derbyfelt, for efter lørdagens chokresultat i Derby Trial Stakes står det klart, at Charming Knight (Decorated Knight) ikke er urørlig.

2000 Guineas-vinderen blev stående på 88 efter en præstation som stod i skarp kontrast til samtlige tidligere karrierestarter. Heldigvis er der ingen indikationer på sygdom i Brian Wilson-lejren, og Charming Knight er stadigvæk hesten at slå den 7. august.

Måske er favoritværdigheden dog tippet en smule over i Niels Petersen-trænede Hear The Drums’ favør. Appel Au Maitre-sønnen gjorde sin pligt og vandt som storfavorit Skandinavisk Mesterskap for 3-åringer på Øvrevoll i torsdags, men det var ikke helt så imponerende som ved sejren forinden i Jockeyklubbens 2000 Guineas.


Hear The Drums og Antonio Fresu besejrer I Rest My Case med Jacob Johansen i Skandinavisk Mesterskap for 3-åringer. Foto: Roger Svalsrød / Hesteguiden.com.

I denne forbindelse er det også interessant at følge handicapper Nicholas Cordreys vurdering af Skandinavisk Mesterskap for 3-åringer og Derby Trial Stakes.

Hear The Drums kom ind i løbet med 84 og vandt med hals foran I Rest My Case, som efterfølgende blev hævet til 79. Cordrey må altså have vurderet Hear The Drums til at vise omkring 80, fire kilo under sit bedste.

Amanda (Appel Au Maitre) blev hævet til 76 for sejren i Derby Trial Stakes, og andenhesten Sweetgirl Carlras (Juniper Tree) blev vurderet et kilo lavere.

Charming Knight, som altså blev stående på 88, var slået med fire længder af Amanda og viste reelt bare et sted mellem 72 og 73.

Ud fra disse betragtninger er der intet at sige til, at der bliver rift om en plads i Derbyfeltet.


Jessica og Padraig Long med Derby Trial Stakes-vinderen Amanda og Jan-Erik Neuroth. Foto: Burt Seeger.

Amanda havde forud for Derby Trial Stakes ikke været blandt de tre første gennem mål i et løb, og tredjehesten Camich (Juniper Tree) kom fra en tredjeplads i Jyllandsløbs Consolation i Aarhus.

Amanda er i øvrigt både ejet og opdrættet af norske Bente og Magne Jordangers Stall Perlen, og hun er født og opvokset på Stutteri Hjortebo.

Begge Amandas forældre løb i Stall Perlens blå/hvide farver, og hun er første afkom ud af Born To Sea-datteren Amie Rouge, der trænedes af Wido Neuroth og blot startede fem gange uden at vinde.

Amie Rouge kostede 80,000 guineas som åring i Newmarket og er bl.a. halvsøster til Grade-1-vinderen Alexander Tango (Danehill Dancer) og ud af en halvsøster til Prix Niel (Gr.2)-vinderen Housamix (Linamix). Amandas fjerdemor, Hippodamia (Hail To Reason) var 2-årschampion i Frankrig og vandt bl.a. Criterium des Pouliches (Gr.1) på Longchamp.

Stall Perlen har vundet Dansk Derby en enkelt gang tidligere – tilbage i 1999 med legendariske Valley Chapel (Selkirk), som sidenhen også vandt både den svenske og norske udgave. Der har ikke siden Valley Chapel været en tredobbelt Derbyvinder i Skandinavien.

Jessica og Padraig Long sadlede den danske Derbyvinder så sent som i 2020 i form af Ready Teddy (Maxios), og Jessica havde også del i moderen Caroline Strömbergs trænergerning, da Sibelius (Night Shift) vandt Derbyet i 2004.


På nuværende tidspunkt er der 16 kandidater på 75 eller højere, og hele ni af disse er hopper.

Appel Au Maitre (Starborough) er stadigvæk dominerende på hingstesiden, og han er far til halvdelen af de 16 første på listen.

Derefter følger Juniper Tree (Galileo) med tre, mens Decorated Knight (Galileo), Giant Sandman (Footstepsinthesand), Al Shemali (Medicean) og Royal Experiment (Royal Academy) hver har én.

Kortene er til gengæld rigtig godt blandet når det kommer til trænerne, og de føromtalte 16 kandidater er fordelt blandt 10 trænere. Kun Lea Olsen, Nina Lensvik, Rikke Rohbach Bonde og Bent Olsen har to repræsentanter blandt de 16.


Se den opdaterede Derbyranking pr. 19. juli hér.

Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top