fbpx

RaceTime: Hvem er Filip?

I de sene 50’ere startede et populært dansk tv-quiz program, ”Kvit eller dobbelt”. Det var muligt at vinde store pengebeløb ved at svare korrekt på en række spørgsmål indenfor et ganske bestemt emne. Filip var ikke født dengang. Men havde han stillet op med skandinavisk galopsport som emne, havde han været en sikker vinder.



Han er et unikum inden for galopsporten. Han er noget helt for sig selv. Han ved alt om galopheste. Hans viden om skandinavisk og international galopsport er enestående, næsten skræmmende. Vil man have ekspert- og insiderviden om, hvem der vinder et skandinavisk storløb, spørger man Filip. Han er galopsportens orakel. Han har ikke altid ret. Filip kan også tage fejl. Men man får et kvalificeret svar.

Og så er Filip i stand til at formidle sin viden. Ikke kun mundtligt men også skriftligt. Og det har han gjort siden år 2000 gennem GalopSport. Stort set alle på de skandinaviske galopbaner kender Filip. Eller gør de? Hvem er Filip? Hvorfor ved han så meget om galopheste? Laver han ikke andet?

Vi har tidligere foreslået Filip at interviewe ham, men han har sagt nej tak. Og det er jo ham der til syvende og sidst som redaktør bestemmer, hvad der skal bringes. Filip er ejer og ansvarshavende redaktør for GalopSport. Og siden 1. januar har han stærkt udvidet sit engagement som skandinavisk agent for Goffs Bloodstock Sales.

Ved årsskiftet satte vi tommelskruerne på.

11. januar i år var det et år siden betalingsmodulet blev rullet ud over GalopSport. Og nu har Filip to faste jobs. Han satser. Læserne af GalopSport har krav på at vide, hvordan det går. Fortsætter GalopSport, selvom Filip har fået et større engagement hos et af verdens største auktionshuse med hovedsæde i Irland? Til sidst overgav han sig. Læs portrættet om Filip og bliv lidt klogere på, hvem han er – Filip Zwicky.


Jane, Flemming og Filip Zwicky tager imod Ole Larsen-trænede Mariyca efter sejren i Fawzia Stakes 2011. Foto: Burt Seeger.

FILIPS FORÆLDRE SKABTE INTERESSEN FOR GALOPSPORTEN

Filip er 35 år gammel og søn af Jane og Flemming Zwicky. Allerede flere år før Filips fødsel kom de på Klampenborg Galopbane, og nogle vil huske Franz Nutz-trænede Tie Eleven fra starten af 70’erne. Hvorfor Eleven? Jo, det er Janes yndlingstal. Senere kom Filip med på banen, og det er forældrene, som Filip kan takke for sin store interesse for galopsport. Det blev ikke alene til besøg på Klampenborg Galopbane. Filips forældre tog ham også med til væddeløb i udlandet, bl.a. til galopløb på Santa Anita i USA og på Longchamp i Paris.


FILIPS INTERESSE FOR GALOPHESTE VOKSEDE

Filips interesse for galopheste voksede. Han var nysgerrig. Han begyndte at studere handicaptal. På hvilke distancer og på hvilket underlag, de enkelte heste klarede sig bedst. Deres stamtavler osv. Filip var en flittig bruger af internettet, selvom det dengang var betydeligt mindre udviklet, end i dag. Han begyndte også at skrive artikler og løbsreferater om galopheste, bl.a. til Væddeløbsbladet. Filip har altid kunnet lide at skrive og interesseret sig for humanistiske fag, medens interessen for matematiske fag har været begrænset.


GALOPSPORT SKAL VÆRE MIN LEVEVEJ

Da Filip havde bestået sin studentereksamen, var han ikke i tvivl. Han ville leve af galopsport. Der var dog flere sten på vejen. Hans far havde allerede forstået, at Filip ikke ville engagere sig i hans firma, Zwicky A/S, der solgte anlæg og filtre til vand- og luftrensning. Men en videregående uddannelse, det skulle Filip have. ”Kompromiset” blev, at Filip skulle søge optagelse på Journalisthøjskolen, men der fik han at vide, at han i mindst tre år inden optagelse skulle dygtiggøre sig i almen viden.

Filip begyndte derfor som assistent på Klampenborg Galopbane. Den første direktør var Henry Deane. Senere blev Tom Christensen direktør og med ham, Michael Koefoed og Gitte Laugesen havde Filip i de næste 7 år et særdeles godt samarbejde. Journalisthøjskolen gik i glemmebogen. Når Filip er god til at skrive – og det er han – er det selvlært.


SCANDINAVIAN RACEWEB

Allerede i august 2000 etablerede Filip sin egen webside, GalopSport, og han stiftede samtidig firmaet Scandinavian Raceweb. I 2007 blev han via Kirsten Rausing, der driver Lanwades Stud ved Newmarket, skandinavisk agent for Goffs Bloodstock Sales. Filip bevarede et vist engagement med Klampenborg Galopbane, men fokuserede i stigende grad på at lave egne arrangementer og sponsorater.


Fra venstre mod højre: Søren og Jane Jensen, Filip, Karina Elsass, Carsten Nørgaard og Alexander Elsass nyder et glas champagne efter veloverstået auktion i Irland. Købt hest eller ej, du får altid et glas champagne. Foto: Goffs.

SVÆRE VALG

I en af sine bøger ”svære valg” skriver Hilary Clinton om de ofte vanskelige beslutninger, som hun har måttet træffe i sin karriere. Filip har også flere gange stået overfor svære valg. Det første kom, da han i slutningen af 2013 fik tilbudt fast ansættelse i en marketingrolle hos Seeland International A/S. Filip accepterede og han besluttede sig for kun at arbejde med galopsport i sin fritid. Han arbejdede godt to år i Seeland. Og det var to gode og meget lærerige år for Filip. Han stiftede bekendtskab med mange nye værktøjer som tekstforfatter, lærte nye marketing-strukturer og fik større forretningsmæssig indsigt.


BAGSIDEN AF MEDALJEN

Bagsiden af medaljen var, at Filip stadig brugte megen fritid på galopsport. Økonomisk var det også svært at få GalopSport til at køre rundt uden hjælp udefra. Familiemæssigt var det ikke heller ikke nogen nem tid. Filips daværende kæreste Marit, med hvem Filip har sønnen August, fik job i Odense og flyttede til Fyn.

Udfordringerne tårnede sig op, og Filip følte sig mentalt slidt op. Det var svært at overskue det hele. Han havde mest lyst til helt at opgive galopsporten. Han havde et sikkert job og en god løn i Seeland, der ekspanderede. Fremtidsmulighederne var gode. Men personer, der står Filip nær og værdsætter hans indsats for galopsporten, fik ham på andre tanker.

”Det er jo lidt idiotisk, at du gratis videregiver al din viden. I de store galoplande, England, Frankrig, USA osv. betaler man for den service du leverer, sagde de. Filip lyttede. Tankevirksomheden ændrede sig. Gløden blev gentændt. Filip brugte nu mange timer af sin fritid sammen med kollegaen fra Seeland, webmaster Phillip Lind. Filip ville vide alt omkring det IT-tekniske, hvis han besluttede sig for at gå ”all in” og indføre brugerbetaling på GalopSport. Et skandinavisk pionerprojekt.

Filip valgte galopsporten. Igen.

11. januar i fjor, for godt et år siden blev betalingsmodulet rullet ud over GalopSport. Filip havde taget en svær beslutning. I stedet for det sikre valgte han sin lidenskab, galopsporten. Uden sikkerhedsnet. Filip har siden studentereksamen måtte klare sig selv. Tjene sine egne penge, men hans forældre har aldrig ladt ham i stikken. Det ved Filip. Skulle hans forældre få brug for hjælp en dag, er han der.


Filip på telefonen under Goffs Orby Sale med Francisco Castro ved sin side. Foto: Goffs.

ENDNU ET VALG

Før årsskiftet skulle Filip vælge igen. Goffs Bloodstock Sales, der har hjemme i Irland, havde erhvervet Englands næststørste auktionshus inden for galopsport, Doncaster Bloodstock Sales. Filip blev tilbudt at være Goffs agent i Skandinavien for dets aktiviteter i såvel Irland som UK. Tilbuddet var spændende, men det ville indebære endnu mere rejseaktivitet. Op til 100 dage om året, hvis han også skulle fastholde GalopSport.

Og Filip er ikke kun far til August. Han er også far til H.C., Hans Christian. Han er ni år gammel, og han bor hos Filip. Er det muligt at håndtere 100 rejsedage om året og være far til to børn?

Igen valgte Filip galopsporten. Greb chancen. Investerede i en fremtid med galopsporten som omdrejningspunkt. Med blinkers på? Uden at tage hensyn til sin nærmeste familie. Nej, sådan er Filip ikke. August, om Filip besøger så ofte som muligt og tit har med på galopbanen, er i trygge hænder hos sin mor og bonusfar. Og H.C., der stort set altid er med på galopbanen – af og til med sin mor – bliver der også taget hånd om. Og Filips forældre, de er der altid, når der er brug for det.


SUCCESEN MÅLES PÅ ANTAL KØBELYSTNE KUNDER

Vi interviewer Filip mellem to rejser. Han er netop kommet hjem fra auktion i England og skal videre til Irland.

Interviewet bliver kortere end planlagt. Filip skal hente H.C. i skolen tidligere end beregnet. Det går alligevel. Filip er velforberedt. Han har tænkt over, hvad han vil svare.

Vi beder ham fortælle om hans arbejde for Goffs. Filip forklarer, at han ikke er traditionel ”Bloodstock Agent”. Han er fastlønnet hos Goffs, og hans opgave er helt enkelt at skaffe flest mulige skandinaviske købere til Goffs auktioner i Irland og England. Hvis han rekrutterer mange kunder, og de er købelystne, har Filip haft succes, og de er glade hos Goffs.

Kunderne er hesteejere, opdrættere og trænere, og Filip ser selvfølgelig gerne, at man automatisk tænker på ham, hvis man vil erhverve sig en væddeløbshest eller avlshoppe i England eller Irland. Filips modydelse er den fulde pakke. Han sørger for at finde de rigtige heste, og han tager sig af alt det praktiske.

Papirarbejde og transport m.v. Ikke kun for hestene men også for de potentielle købere, hvis de vil til auktion i England eller Irland.

At Filip ved alt om hestenes stamtavler, er næppe nogen med interesse for galopsport i tvivl om. Kan han også bedømme deres eksteriør? Det mener han selv. Men han erkender også, at det ikke er hans spidskompetance. Der er ligeledes forskel på et føl, en åring eller en avlshoppe, og kunderne har ofte vidt forskellige krav.

GalopSport har nu eksisteret i godt et år med brugerbetaling. Vi spørger Filip, hvordan det går, og om vi kan regne med, at GalopSport fortsætter, nu da Fillip har fået nye opgaver? Hvordan han håndterer de mange rejsedage med at være eneredaktør på GalopSport.

Filip beroliger os med, at GalopSport har det godt. Så længe der er sponsorer, annoncører og galopinteresserede abonnenter, der vil betale for at modtage GalopSport, kan det køre rundt økonomisk. Rent praktisk har han ikke brug for en fast base. Han kan opdatere GalopSport overalt i Verden. Og GalopSport og arbejdet hos Goffs supplerer hinanden som fod i hose.

Har Filip en mission med GalopSport? Det spørgsmål får en kortere tænkepause.

Jo, Filip vil gerne have, at GalopSport fremstår som en portal, der giver læserne troværdig information om galopsporten først og fremmest i Skandinavien, men også globalt. Han vil gerne videreformidle sporten på en måde, som ingen af de skandinaviske organisationer eller andre medier viser interesse for. Og undervejs må folk naturligvis gerne forstå, at når GalopSport tager en brugerbetaling på 49 kroner om måneden, så er det fordi det er en privatdrevet forretning uden finansiel tilknytning til nogen af de skandinaviske galoporganisationer. Filip kan ikke drive siden, uden også at blive betalt for sit arbejde.


DET GÅR I DEN RIGTIGE RETNING

Hvad mener Filip om udviklingen på Klampenborg Galopbane? Han understreger, at der ingen tvivl er om, at man bevæger sig i den rigtige retning, når det gælder event- og sponsorarrangementer. Sportsligt og økonomisk halter vi stadig efter Sverige, men den liberalisering af spillet på heste i Danmark, der er planlagt fra 1. januar 2018 kan give hestesporten og galopsporten i Danmark nye muligheder for fremtidig drift og udvikling. Det må og skal alle sportens involverede have fortsat tro på.


DANSK DERBY SKAL IKKE ÅBNES FOR IMPORTER – LIGE NU!

Vi spørger, om Dansk Derby skal åbnes for importer, som det er tilfældet i Sverige og Norge. Ikke umiddelbart, svarer Filip, og slet ikke fra den ene dag til den anden. Det vil udsulte dansk avl. Omvendt kan vi ikke blive ved med at lukke øjnene for, hvad der sker omkring os. Det er en balanceakt.

Måske på længere sigt, om 10-15 år, hvis der i den mellemliggende periode er gjort noget for at understøtte danske fuldblodsopdrættere. Men det skal være mere opfindsomt end bare at lade dem passe sig selv og så give dem 10% af hvad deres opdræt vinder på de danske baner. Der er brug for nytænkning og større vilje til at satse.


”AF OG TIL TAGER JEG EN AFSLAPNINGSTIME”

Får du tid til andet end galopsport, og hvordan slapper du af? spørger vi Filip. Han griner. GalopSport tager meget af min tid – indrømmet. Men jeg har mine børn. H.C. viser gryende talent på badmintonbanen, og jeg er selv begyndt at spille igen.

I sin ungdom var Filip en meget habil badmintonspiller for barndomsklubben Skovshoved, og det var lige før badminton fik prioritet frem for galopsporten. Men igen. Til sidst vandt galopsporten.


LÆSER MEGET

Filip læser meget. Det er han nødt til for at holde sin galopviden ajour. Han elsker også at sætte sig ned og læse med H.C, og der bliver også tid til at læse krimi-romaner og se TV-serier på Netflix. Filips arbejdsdag er ikke som andres. Ofte er han på enten meget tidligt eller meget sent om dagen. Til gengæld kan han godt finde på at tage sig en ”afslapningstime” midt på dagen.

Tiden løber. Filips mobil viser, at det snart er tid til at hente H.C. Vi afslutter med nogle korte spørgsmål.

Hvad fascinerer dig mest ved galopsporten? I starten var det selvfølgelig væddeløbene. Spændingen. Hvem, der vinder? I dag er det i højere grad avlen, der giver mig glæde. Jeg føler mig virkelig godt tilpas på en auktion. F.eks. når jeg ser en avlshoppe i fol passere forbi. En avlshoppe, som jeg har fattet interesse for, fordi den måske i maven gemmer en kommende storløbsvinder. Så kan jeg blive helt euforisk. Jeg var ”underbidder” på moderen til Let’sgoforit, da hun gik i ringen med ham i maven. Jeg fik hende ikke, men heldigvis endte Let’sgoforit alligevel i Skandinavien. Jeg slap ham aldrig.


SPILLER DU?

Hvis Filip svarer nej vil det være som når Donald Trump kommer med alternative facts. For det ved vi, han gør, og han forklarer hvorfor. Jeg kan ikke rådgive andre om spil på GalopSport, hvis jeg ikke selv spiller. Spil er lidt af en videnskab. En anden måde at holde sig skarp på, hvis man vil følge galophestes plusser og minusser og deres udvikling.

Ejer du selv galopheste? Ikke væddeløbsheste i træning. Men jeg er medejer af Around The Corner efter Champs Elysées og ud af en søster til Binary File. Hun var anden i Dansk Oaks og tredje i Svenskt St. Leger, og nu er hun opstaldet på York Stutteri som avlshoppe.

Tigress Eleven (Nicolaj Stott) vinder overraskende Dansk Derby 2011 før Alvin og Cantenac. Tigress Eleven (Academy Award-Kutbeya) var ejet af Zwicky Racing og Santa Anita og opdrættet af The Handsome Foursome bestående af Michael Koefoed, Jesper Knudsen, Tom Christensen, Alexander Elsass – og Filip Zwicky. Foto: Stefan Uppström / Svensk Galopp.

DEN STØRSTE OPLEVELSE

Denne gang er Filip ikke i tvivl. Svaret kommer prompte. Da Tigress Eleven vandt Dansk Derby i 2011. Filip var medejer af Tigress Eleven, der i dag ejes af hans forældre. Tigress Eleven er efter Academy Award ud af den tidligere skandinaviske championhoppe Kutbeya v/Diesis. I fjor løb hendes første afkom, Sun Of A Gun efter Mingun, og det blev til en tredje- og andenplads i to starter. Sidste år blev det til et nyt hingstføl efter Juniper Tree, og i år skal hun bedækkes ved den engelske derbyvinder fra 2006, Sir Percy på Lanwades.

Vi spørger, hvornår Tigress Eleven får sin første derbyvinder? Beklager, siger Filip. Jeg må gå nu.

OK. Og hils H.C.

Picture of Klaus Bustrup

Klaus Bustrup

RaceTime. Født 1947 i København. Har i sin professionelle karriere været administrerende direktør i Landbrugsraadet (i dag Landbrug & Fødevarer) 1994-2008. Formand for Danidas Styrelse 2008-13 og formand for FødevareBanken 2013-19. Klaus har som sin bror Per haft sin gang på Klampenborg Galopbane i mere end 60 år.

Seneste artikler

Scroll to Top