RaceTime: Historien om Mameluke, vinder af Epsom Derby 1827

Mamelukes far Partisan opnåede aldrig titlen som”førende avlshingst”. Til gengæld leverede han fire klassiske vindere. Miss Sophia – Mamelukes mor – var halvsøster til Charlotte, som vandt det første One Thousand Guineas. De var begge opdrættet af Christopher Wilson, der solgte Miss Sophia til Mr. R. C. Elwes.


1827’s Derbyvinder Mameluke, her fotograferet ved Two Middle Miles Post i Newmarket.

Efter sin løbskarriere var det meningen, at Miss Sophia skulle gå i avlen. Men Elwes syntes, at hun var for lille til at avle på, og det var på tale at aflive hende. Men hér sagde fruen stop! Så Miss Sophie fik lov til at leve – og godt for det.

Hun bragte 12 føl til verden. Seks af dem havde Orville som far. En enkelt gang fik Partisan ”jobbet”, og resultatet blev Mameluke. På det tidspunkt var Miss Sophia 18 år gammel!

Mamelukes debut var i the Riddleworth Stakes på Newmarkets Abingdon Mile. Han cantrede til start som favorit, men måtte nøjes med en plads nærmest vinderen, staldkammeraten Glenartney.

De to mødtes igen i Derbyet. Glenartney var favorit med Mameluke som nærmeste konkurrent. Førstnævnte var førende indtil de sidste 200 meter, hvor han nu havde slået tredjefavoritten Edmunde. Mange regnede med, at han ville vinde, men nej!

Nu fik Mamelukes jockey, Jem Robinson, sat et sidste angreb ind, og Mameluke passerede Glenartney, der var to længder efter vinderen gennem mål.

Sejren var langt fra populær blandt publikum, der havde været overbevist om, at Glenartney ville vinde – ”hvis han havde fået lov til det”!

Senere kom det også frem, at resultatet passede kredsen omkring Mameluke særdeles godt! Rygter om aftalt spil blev forstærket, da Mameluke blev solgt for 4.000 guineas til John Gully, mens et tilbud på 5.000 guineas blev afvist.

Næste opgave for Mameluke var i St. Leger. Gully havde spillet ikke mindre end 40.000 guineas på at Mameluke ville vinde, men mon ikke Gully – og kredsen omkring ham – fik sved på panden, da der skulle ikke mindre end syv omstarter til, før feltet blev sendt af sted – med Mameluke sidst – flere længder efter feltet.

Mameluke leverede en strålende afslutning, men kunne ikke fange Matilda og blev slået med en længde i mål.

Gully var rasende, og tilbød tre dage efter en revanche-match mellem de to heste! Det blev ikke til noget, da Matildas ejer the Honorable Edward Petre, blev rådet til at sige nej tak af sin træner John Scott.


Matilda besejrer Mameluke med en længde i The St. Leger Stakes 1827.

Året efter vandt Mameluke The Oatlands Stakes og the Port Stakes i Newmarket.

1829 vandt han yderligere tre løb, bl.a. The Wip og var nærmest vinderen i såvel Ascot Gold Cup som Goodwood Cup. Da sæsonen sluttede, solgte Gully Mameluke til John Theobald, der opstaldede ham på sit Stockwell Stutteri i Surrey.

Gully forsøgte senere at købe ham tilbage, men Theobald fortalte, at Mameluke ikke var til salg. Mameluke var dog langt fra nogen succes som avlshingst, men det skal med, at flere hans døtre havde succes som avlshopper.

Med udgangen af 1837 blev det meddelt, at Mameluke var blevet solgt til en fransk opdrætter, der ville opstalde ham som avlshingst på Aurillac.

Mameluke døde i 1849 som 25-årig af alderdom.

Picture of Per Bustrup

Per Bustrup

RaceTime. Født 1943 på Nørrebro. Reklamechef hos Gulf Oil. Fra 1974 til 1986 marketingchef hos Klampenborg Galopselskab, hvor han bl.a. stod bag introduktionen af GALOPPEN, Scandinavian Open Championship og Ekstra Bladets Gyldne Hjelm. Var i perioden også fast medkommentator ved de årlige Derbytransmissioner på TV. Stiftede eget reklamebureau, GP Reklame/Marketing i 1986 og har udgivet bøgerne “150 år med fest, farver og fuldblod” og “Bageren der blev stjernejockey."

Seneste artikler

Scroll to Top