fbpx

RaceTime: Highlights fra Royal Ascot

Royal Ascot 2022 er historie nu. Hvad forbliver i erindringen? Hvem levede op til forventningerne og hvem svigtede? Og hvilke af Royal Ascots vindere vil præge de europæiske storløb i resten af sæsonen?

Fortalt af Klaus Bustrup


AFBUD FRA DRONNINGEN.

H.M. Dronning Elizabeth måtte melde afbud. Det sker meget sjældent, men det var også tilfældet, da coronaen rasede. Nu blev hun på fornem vis afløst i den første karet på Ascot af sin ældste søn, Prins Charles og hertuginden af Cornwall, Camilla. Og ved andre lejligheder af prinsesse Anne og hertugen og hertuginden af Cambridge, William og Kate.


DAY ONE – VERDENS BEDSTE HEST?

Royal Ascot startede på flotteste vis med Queen Anne Stakes (Gr.1) der blev vundet af 4-årige Baaeed (Sea The Stars). Han er nu ubesejret i otte starter. Efter fire Gruppe-1-sejre i træk sammenlignes han mere og mere med Frankel (Galileo). Og med en OR på 125 er Baaeed p.t. verdens højest handicappede hest.

RaceTime vil bringe en særskilt artikel om Baaeed.



I King’s Stand Stakes (Gr.1) mødtes nogle af verdens bedste sprintere over 1000 meter. Australske Nature Strip (Nicconi) vandt overbevisende, Med en OR på 124 er Nature Strip i øjeblikket verdens næsthøjest handicappede hest efter Baaeed.

Nu syvårige Nature Strip har vundet i 21 af sine 38 starter. Ni af sejrene er Gruppe-1.sejre. Med en præmiesum på over 10 millioner pund er han blandt verdens mest vindende galopheste nogensinde.



I St. James’s Palace Stakes (Gr.1) var der gensyn med vinderen af Engelsk 1000 Guineas Coroebus (Dubawi). Godolphins Coroebus, der blev redet af William Buick, var i opløbet længe lukket inde, men til sidst fandt William Buick plads og sikrede en snæver sejr.

Coroebus har kun været slået en gang i sine hidtidige fem starter. Det var som 2-årig, hvor han blev slået med kort hoved af Royal Patronage i Royal Lodge Stakes (Gr.2).



DAY TW0 – KOSMOPOLITTEN STATE OF REST I HOPLA.

Hovedbegivenheden onsdag var Prince Of Wales’s Stakes (Gr.1) med 1 million pund i præmiesum, heraf 600.000 pund til vinderen. Storfavoritten Bay Bridge (New Bay) blev slået af State Of Rest (Starspangledbanner).

Nu 4-årige State Of Rest er en berejst hest. Han blev i sin anden start som 3-årig sendt til USA, hvor han vandt Saratoga Derby Invitational Stakes (Grade 1).

Dernæst gik turen til Australien, hvor han knebent og efter en protest – der blev afvist – vandt Ladbrokes Cox Plate (Gr.1).

I år har State Of Rest allerede vundet Prix Ganay (Gr.1) på Longchamp. Efter sejren i Prince Of Wales’s Stakes nærmer State Of Rest sig nu tre millioner pund i indtjening. Ingen tvivl om, at vi kommer til at høre mere om ham. Han er meldt i Prix de l’Arc.



State Of Rest er trænet af Joseph O’Brien, søn af Aidan O’Brien. Det var Josephs første sejr som træner under Royal Ascot. For 10 år siden red Joseph faderens So You Think til sejr i Prince Of Wales’s Stakes.

Queens Vase (Gr. 2) over 2800 meter blev vundet af Eldar Eldarov efter Dubawi og ud af All At Sea (Sea The Stars). Der måtte dog målfoto til, før det stod klart, at Eldar Eldarov havde slået Zechariah (Nathaniel).

Eldar Eldarov er ubesejret i sine hidtidige tre starter, og han virker som et godt bud til efterårets Engelsk St. Leger. Eldar Eldarov er opdrættet af Kirsten Rausing, og hans mor All At Sea er halvsøster til danskejede Alligate (Archipenko) i Niels Petersens træning.


Onsdagen bød også på toårsløb, der begge blev vundet af favoritterne, der kom med sejre i deres første starter. Dramatised (Showcasing) vandt Gruppe-2-løbet Queen Mary Stakes, og Coolmore-teamets Little Big Bear (No Nay Never) vandt Windsor Castle Stakes (L).

De vandt begge overbevisende i felter på over 20 heste, og de må stå stærkt i de større toårsløb i resten af sæsonen.

Det er i øvrigt en sand fornøjelse at se væddeløb fra Ascot med over 20 startende heste.



DAY THREE – ASCOT GOLD CUP.

Kunne Stradivarius vinde Ascot Gold Cup (Gr.1) for fjerde gang? Nej. Det kiksede. Stradivarius måtte nøjes med en tæt tredjeplads efter et noget mislykket ridt af Frankie Dettori. Han blev lukket inde i opløbet, og da han endelig kom fri yderst i banen var det for sent. Kunne Stradivarius have vundet? Det får vi aldrig at vide.


I næste løb fik Frankie Dettori lidt revanche med H.M. Dronningens outsider Saga (Invincible Spirit), der blev anden i et 30-heste stort felt. Til gengæld glippede det igen for Dettori – trods et ihærdig ridt – da han måtte nøjes med en andenplads med Dronning Elizabeths favorit Reach For The Moon (Sea The Stars) i Hampton Court Stakes (Gr.3).

Dagen før havde Frankie Dettori også en uheldig oplevelse, da han i Prince Of Wales’s Stakes (Gr.1) i startboksen ikke kunne få fjernet hovedkappen på Lord North (Dubawi), der havde vundet Prince Of Wales Stakes i 2020.

Da det lykkedes havde Lord North tabt mange længder. Han kom op til de øvrige, men sluttede sidst.

Ascot Gold Cup blev til en sejr for favoritten Kyprios (Galileo), Coolmore-teamet, træner Aidan O´Brien og jockey Ryan Moore.



Nu 4-årige Kyprios har udviklet sig særdeles godt. Han er ubesejret i år, og han kom fra en Gruppe-3-sejr på Leopardstown. Nummer. to Mojo Star fik sin tredje meriterende andenplads. Som 3-årig var han anden i Epsom Derby bag Adayar (Frankel) og anden i Engelsk St. Leger slået af Hurricane Lane (Frankel).

Det forventes, at Stradivarius stopper i år. Så en æra er slut, men en ny er måske samtidig startet med Kyprios og Mojo Star, der begge synes at føle sig meget vel tilpasse på de lange distancer.

Tredjedagen på Ascot var en god dag for afdøde Galileo. Ud over Kyprios er han også far til Magical Lagoon, der vandt Ribblesdale Stakes (Gr.2). Efter planen skal Magical Lagoon næste gang starte i Irish Oaks.

Magical Lagoon er halvsøster til Novellist (Monsun), der i 2013 vandt Kings George VI and Queen Elizabeth Stakes på Ascot. Året før var Novellist anden i Tysk Derby til Pastorius, der er far til vinderen af Dansk Derby i 2018 og Scandinavian Open Championship (Gr.3) i 2019, Master Bloom.


DAY FOUR – FRANKEL-DATTEREN INSPIRAL FORTSAT UBESEJRET.

Fredag bød på storløb for 3-åringer. Commonwealth Cup (Gr.1) på sprinterdistancen 1200 meter. Coronation Stakes (Gr.1) forbeholdt hopper over 1600 meter og endelig King Edward VII Stakes (Gr.2) over 2400 meter for 3-årige hingste.

I Dronningens fravær ankom prins William og Cathrine (Kate) – hertugen og hertuginden af Cambridge – i den første karet.


Dagen blev indledt med endnu et velbesat toårsløb, Albany Stakes (Gr.2). 2-åringerne har allerede løbet længe i England, medens vi på Klampenborg havde det første toårsløb den 18. juni.

Coolmores Meditate (No Nay Never) vandt nemt sin tredje sejr i træk med Ryan Moore i sadlen, og hun tegner meget lovende.

Commonwealth Cup (Gr.1) blev vundet af favoritten, sidste års vinder af Middle Park Stakes (Gr.1) og Prix Morny (Gr.1) Perfect Power (Ardad), der vandt sin sjette sejr i ni starter. Han blev redet af den franske stjernejockey Christophe Soumillon.

To af årets 1000 Guineas-vindere, Cachet (Aclaim), der vandt Engelsk 1000 Guineas og Mangoustine (Dark Angel), der vandt Fransk 1000 Guineas, mødtes til revanchematch i Coronation Stakes (Gr.1). I Fransk 1000 Guineas vandt Mangoustine før Cachet. Men ingen af dem fik med afgørelsen at gøre.



Kort før Engelsk 1000 Guineas, hvor Inspiral (Frankel) var favorit, meddelte træner John Gosden, at hun ikke var klar. Men det var hun nu – på trods af en meget lang løbspause – og hun vandt meget nemt før den indtil da ubesejrede, amerikanske Spendarella (Karakonti) og Discoveries (Mastercraftsman)

Cheveley Park Studs eget opdræt Inspiral, der er efter Frankel og ud af Starscope (Selkirk) vandt alle sine fire starter i fjor. Bl.a. blev det til sejr i Cazoo May Hill Stakes (Gr.2), og hun sluttede sæsonen med sejr i Fillies Mile (Gr.1) på Newmarket.

Hendes næste start forventes at blive enten i Nassau Stakes (Gr.1) på Goodwood eller i Prix Jacques Le Marois (Gr.1) i Deauville.


King Edward VII Stakes (Gr.2) over derbydistancen blev vundet med kort hoved af Coolmore-teamets frontrunner Changingoftheguard (Galileo), som blev redet af Ryan Moore. Changingoftheguard trænes af Aidan O’Brien, der fik sin sejr nummer 80 på Royal Ascot.

Changingoftheguard kom fra en femteplads i Epsom Derby, hvor han var slået med godt ni længder af vinderen Desert Crown. Grand Alliance (Churchill), der kom stærkt til sidst, var anden, og Changingoftheguard og Grand Alliance ser vi uden tvivl senere på året i Engelsk St. Leger på Doncaster.


DAY FIVE – HURRICANE LANE KUN TREDJE. DOBBELTTRIUMF TIL GODOLPHIN.

Forventningerne var høje til Hurricane Lane, (Frankel) der årsdebuterede i Hardwicke States (Gr.2) på 2400 meter

Hurricane Lane havde ikke startet siden sin tredjeplads i fjor i Prix de l’Arc, der også er hovedopgaven i år, men han meldtes i fin form. Godolphins stjernehest skuffede dog umiddelbart med en tredjeplads efter Broome (Australia) og Mostahdaf (Frankel).

Coolmores nu 6-årige Broome var fjerde i Epsom Derby, og i fjor vandt han Grand Prix de Saint’Cloud (Gr.1), og han var anden i Breeders’ Cup Turf på Del Mar i USA.



Sidste Gruppe-1-løb i denne omgang på Royal Ascot var Diamond Jubilee Stakes over 1200 meter for de bedste ældre sprintere.

Det blev en dobbelttriumf for Godolphin og for deres ledende avlshingst Dubawi. Naval Crown (Dubawi) med James Doyle i sadlen vandt før Creative Force (Dubawi) med Walter Buick i sadlen.

Naval Crown var tidligt i år anden i et Gruppe-2-løb på Meydan, og Creative Force vandt i fjor British Champions Sprint Stakes (Gr.1) på Ascot.


Dubawi (Dubai Millennium). Foto: Darleyeurope.com
Nu 20-årige Dubawi på Darley Stud. Dubawi er i øjeblikket Europas førende avlshingst. Hans afkom har i Europa allerde indløbet 32 millioner kroner i år. Foto: Darley Stud.

GALILEO, DUBAWI, SEA THE STARS OG FRANKEL.

Gennem mange år har nu afdøde Galileo sammen med Dubawi og Sea The Stars præget toplisterne over avlshingste i Europa. De satte også deres tydelige aftryk på Royal Ascot 2022.

Galileo (Sadler’s Wells) er far til Kyprios, der vandt Ascot Gold Cup. Til Magical Lagoon, der vandt Ribblesdale Stakes (Gr.2), og til Changingoftheguard, der vandt King Edward VII Stakes (Gr.2).

Dubawi (Dubai Millennium) er far til Coroebus, der vandt St. James’s Palace Stakes (Gr.1). Til Eldar Eldarov, der vandt Queens Vase (Gr.2) og til Naval Crown, der vandt Diamond Jubilee Stakes (Gr.1). Dubawi toppede i år listen over avlshingste på Royal Ascot.

Sea The Stars (Cape Cross) er far til Baaeed, der vandt Queen Anne Stakes (Gr.1).

Frankel (Galileo) er i avlshingste-sammenhæng nyere end de andre. Han er far til ubesejrede Inspiral, der vandt Coronation Stakes (Gr.1). Det er usikkert, om Frankel igen i år bliver europæisk champion avlshingst, som han blev det i fjor. Men under alle omstændigheder hører fremtiden nok Frankel til.

Picture of Klaus Bustrup

Klaus Bustrup

RaceTime. Født 1947 i København. Har i sin professionelle karriere været administrerende direktør i Landbrugsraadet (i dag Landbrug & Fødevarer) 1994-2008. Formand for Danidas Styrelse 2008-13 og formand for FødevareBanken 2013-19. Klaus har som sin bror Per haft sin gang på Klampenborg Galopbane i mere end 60 år.

Seneste artikler

Scroll to Top