Tina Mortensen er en erfaren, vellidt træner med stort potentiale. Hun har været meget omkring i verden og flere gange inde og ude af dansk galopsport. Siden 2020 er Tina etableret i Nordjylland, og hun kan glæde sig over en stor tilgang af heste til stalden. Det gør hende til en af Danmarks største galoptrænere. Hun har allerede trænet to Oaksvindere, og hun trænede Rayna, der er mor til Slava Ukraini.
DANIELSMINDE, SLÆGSTGÅRD I TREDJE GENERATION.
I efterårsferien besluttede min ægtefælle Isabelle og jeg os for at tage en lille tur til Jylland. Og hvad var mere naturligt end at kombinere det med et RaceTime-interview. Så vi tog til Nordjylland – til Vestbjerg – lidt nord for Aalborg og besøgte Tina Mortensen.
Om søndagen var det blevet til to sejre for Tina på Aalborg Væddeløbsbane med hhv. Targaryen og Brunello, og det indebar, at Tina blev trænerchampion 2023 på Aalborg Væddeløbsbane. Tillykke!
På gårdspladsen blev vi mødt af Ulla. Hun og hendes mand Peter Johansen er ejere af Danielsminde, og det er her Tina Mortensen lejer stalde, ligesom der på gården er adskillige folde og anlagt træningsbaner til galophestene.
Peter har været særdeles aktiv i at omdanne den tidligere kvægbedrift til et meget velegnet, idyllisk træningsanlæg.
”Og Ulla og Peter er uundværlige for mig”, mener Tina, der sætter stor pris på samarbejdet. ”De passer fodringen, og de hjælper til med udmugning, og det er Peter, der passer foldene og har anlagt træningsbanerne. Og for mig er det vigtigt at vide, at de er der, hvis der sker noget med hestene om natten.”
Tina bor i Støvring ca. 20 minutters kørsel fra Vestbjerg.
Peter er velkendt med hestefoder, som laden er fyldt med, og som han sælger for St. Hippolyt. Det startede gennem Peters kendskab til Jørn Laursen, Taroks kendte travtræner, der sideløbende med sin trænervirksomhed i en årrække var tilknyttet foderstoffirmaet St. Hippolyt som konsulent.
NOGET HELT FOR SIG SELV.
Efter et træningsridt sammen med Ditte Bundgaard, der er amatørrytter og engageret hos Tina, viste Tina os rundt i stalden, ligesom vi naturligvis besøgte hestene ude i foldene.
Tinas træningsanlæg er noget særligt. Der er 15 bokse på gården, og Tina lejer dem alle. At man befinder sig på en tidligere landbrugsbedrift, fremgår tydeligt. Hyggeligt, synes jeg, der i årenes løb gennem mit arbejde har besøgt et utal af gårde.
Og hestene har det godt, det kunne man se. Flere af dem fik bad, medens vi var der. Bl.a. nytilkomne Chadwick. Der er mange folde, og omgivelserne er idylliske. Der er dejligt på landet. Der er walker, og så er der to træningsbaner. En grusbane på 1000 meter og en udvendig græsbane. Der mangler intet.
ET MEGET SPÆNDENDE LIVSFORLØB.
Tina er født på Fyn, men hun er opvokset i Nordjylland. Hun startede med at ride galopheste som 12-årig.
Hun så for sig et liv med galopheste, men hun tog en handelsskoleuddannelse, så hun havde noget at falde tilbage på.
Som 18-årig begyndte Tina at ride amatørløb, og som amatørrytter og senere professionel jockey red Tina over 800 løb. Hendes sidste løb som rytter var i august 2010. Det blev til 80 sejre som jockey.
Interessen for galopheste har bragt 49-årige Tina Mortensen vidt omkring i verden. Hun har redet væddeløb overalt i Europa, i Malaysia og i USA.
I 1998 blev hun tredje i Ladies World Championship med sejre både på Hoppegarten i Berlin og i Newmarket.
Tina var i lære flere steder, inden hun blev endelig udlært hos Bent Olsen i 2002. Inden da, fra 1999 -2001, var hun ansat hos Patrick Byrne i Florida.
Patrick Byrne har trænet mange storløbsvindere i USA, bl.a. Awesome Again, der vandt Breeders’ Cup Classic i 1998 og siden blev en fremgangsrig avlshingst i Nordamerika.
I 2005 blev Tina træner i Nordjylland. På det tidspunkt lærte hun Marc Stott at kende, og hun flyttede til Århus, hvor hun var træner en sæson. Senere flyttede hun til Fyn.
I de næste otte år blev det til flere meriterende sejre. I 2012 blev hun årets komet. Oaksvinderen Victoria Nguyen, Sceptre Stakes-vinderen Rayna og Fillip Stark, der vandt fire gange det år, var de store stjerner i stalden.
Victoria Nguyen blev Tina Mortensens første klassiske vinder, da hoppen overraskende vandt Dansk Oaks i 2012 til odds 27,84.
Marc Stott skulle have redet hende, men han blev forhindret, og nu blev det til en klassisk triumf for Per-Anders Gråberg.
Victoria Nguyen var efter den meget succesrige avlshingst Academy Award og ud af Oaksvinderen San Luca, så afstamningen var i orden.
”Og Victoria Nguyen blev købt, fordi Marcs far, Ken Stott, 10 år tidligere havde trænet San Luca, da den vandt Dansk Oaks”, forklarede Tina.
Rayna (Songline), der er mor til dette års danske derbyvinder m.m. Slava Ukraini, var som løbshest i træning hos Tina Mortensen, der med rette kan tage lidt af æren for Slava Ukraines enestående, flotte karriere.
”Rayna betyder (let omskrevet, red.) dronning på spansk”, nævnte Tina ”og hun opførte sig som en dronning. Hun var flot og kæmpestor, en meter og 77 høj.”
Raynas gennembrud kom først som 4-årig, da hun blev anden i Dansk Breeders’ Cup slået af Cantenac, men foran Tigress Eleven, der havde vundet Dansk Derby året før.
Og samme år blev det til storløbssejr for Rayna, da hun besejrede Madame Esprit i Sceptre Stakes. I 2013 blev det til yderligere to sejre for Rayna i provinsen.
”Hun fik lidt benvrøvl”, forklarede Tina ”så vi nåede ikke at se hvor god hun virkelig var.”
Rayna er opdrættet og ejet af Lars Chr. Nielsen, der med Rayna nu også er blevet opdrætter til en derbyvinder.
Efter Tinas tilbagekomst til galopsporten har Lars Chr. Nielsen valgt igen at sætte sine væddeløbsheste i træning hos hende.
Karin og Poul Erik Jakobsens Academy Award-søn Fillip Stark debuterede som 2-årig med en sejr, og efter en fjerdeplads i Jyllandsløbet bagved tre gode importer, blev det til start i Dansk Derby, hvor Fillip Stark måtte nøjes med en ottendeplads.
Det blev dog til tre sejre mere det år afsluttende med sejr i Dansk Mesterskab for 3-årige på Jydsk væddeløbsbane. Fillip Stark løb til han var otte år, og i alt blev det til 11 sejre og mere end 600.000 kroner i indtjening.
”Han var bundærlig”, nævnte Tina. ”Især i blød bane”.
TID TIL NOGET NYT.
Efter sæsonen 2013 stoppede Tina som træner og tog til England. ”Jeg ville gerne stoppe, medens jeg var på toppen, men jeg synes også, at det kunne være vanskeligt at være træner”.
I England arbejdede hun for Roger Varian i Newmarket. Roger Varian har trænet 24 Gruppe-1-vindere, og han er træner af King Of Steel, der var anden i Epsom Derby og i lørdags vandt Champion Stakes på Ascot.
Tina vendte tilbage i 2015 og genoptog samarbejdet med Marc Stott på Fyn. ”Jeg har lært meget af samarbejdet med Marc og hans far Ken Stott”, understregede Tina.
Senere flyttede Tina Mortensen til Nordjylland, hvor hun bl.a. vandt Fyensløbet to år i træk med Gentleman Jack.
Hun indløste dog ikke trænerlicens i 2017. Tina ønskede at prøve noget nyt. Et almindeligt liv. Et liv med normale arbejdstimer, sommerferier m.v. Tina er som nævnt handelsuddannet, og hun har beklædt flere højere stillinger i butiksverdenen.
Så Tina tog igen arbejde i en butik. Men NEJ. Det var ikke det, hun ville. Hun savnede livet med galopheste.
TILBAGE TIL GALOPSPORTEN.
Det var amatørrytteren Maria Jørgensen og Peter Johansen fra Danielsminde, der hjalp med at få Tina tilbage til galopsporten. De lagde mange planer for, hvordan Tina kunne indrette sig på Danielsminde, og i 2020 blev planerne til virkelighed.
Mere sikker på, hvad hun ville med livet, vendte Tina tilbage som træner i Nordjylland. Til Danielsminde, til et istandsat, delvis nyt staldanlæg og med nye folde og en træningsbane. Godt hjulpet af Peter Johansen.
Og Maria Jørgensen er nu tilknyttet stalden og rider ud for Tina og er også en dygtig amatørrytter.
I dag er der 15 heste i stalden. Det gør Tina Mortensen til Provinsens næststørste træner og en af Danmarks største trænere.
Den sidst tilkomne er Miga Horses’ 3-årige Chadwick, som Tina har overtaget fra Niels Petersen på Øvrevoll.
”Måske får vi ham at se på en af provinsbanerne, inden sæsonen er slut”, kunne Tina berette. Hun skal lige være helt sikker på, hvor hun har ham. Chadwick har et aktuelt handicap på 77.
SPÆNDENDE 2-ÅRINGER.
Tina Mortensen har syv interessante, veltrukne 2-åringer i stalden. Fire var, da interviewet foregik, fortsat ustartede.
Tre af 2-åringerne er efter Moohaajim, der har haft en enestående succes som avlshingst i år.
Senest på Øvrevoll, hvor Moohaajim-afkom vandt begge løb i Breeders’-serien. Sid Game Breeders’ Prize Sprint og Slava Ukraini Breeders’ Prize Classic.
”Men”, påpegede Tina. ”Allerede inden Moohaajims succes i år havde jeg stor fidus til ham og var interesseret i at få afkom efter ham i stalden.”
Saint Javelin ejes af opdrætteren Lars Chr. Nielsen sammen med Lokalebasen.dk (Jakob Dalhoff). Det er blevet til en enkelt start på Klampenborg, hvor hun var uplaceret.
”Men hun kan meget mere”, mener Tina. ”Og det skal vi nok få et se. Jeg har store forhåbninger til hende, og jeg håber, at det bliver til en start mere i år.”
Jakob Dalhoff er eneejer af den ustartede Moohaajim-søn Balerion. ”Måske ser vi ham i år”, sagde Tina. Han er opdrættet på Stutteri Hjortebo og ud af Coolcalmcollected (Acclamation).
Jakob Dalhoff er eneejer eller medejer af fire heste opstaldet hos Tina, og en nyindkøbt åring er på vej.
Stutteri SIKI’s Prince Du Soleil er efter Giant Sandman. Moderen Queen Lily vandt Petit Prix på Jydsk Væddeløbsbane.
Han arbejder godt, og Tina tror på, at han når at starte i år.
Meleys (Moohaajim), der er ejet af Lokalebasen, har vist rigtig god form i sine to første starter. Det er blevet til en anden- og en tredjeplads på hhv. Klampenborg og i Göteborg. Begge gange kun kort slået.
”Hun måtte udgå af Vinterfavoritterne på Klampenborg, da hun slog hovedet i transporten”, forklarede Tina. ”Men hun har det godt nu, og hun kommer til start igen i år. Hun er god. Hun kan alt”, mener Tina.
Meleys er ud af den danske 2000 Guineas-vinder Harbour Light og halvsøster til Guadeloupe (Appel Au Maitre), der på lige godt et år har sejret seks gange på stayerdistancer.
Der var forventninger til Lord Of England-datteren Dashing Pearl, da hun debuterede på Klampenborg den 23. september i år, men hun endte skuffende uplaceret.
”Hun er en anspændt type, men hun kan meget mere”, nævnte Tina.
Slava Ukrainis opdrætter, Lars Chr. Nielsen, er ejer af den importerede Footstepsinthesand-søn El Teide. ”Han er et stort talent, men han er stadig meget barnlig og grøn, og han vil udvikle sig meget”, udtrykte Tina.
En anden spændende 2-årig er Inge Pedersens hoppe Lucky Charm efter Hurricane Red, der også er far til Lucien, som har været en rigtig pengesluger i år.
Lucky Charm er halvsøster til Scandinavian Open-vinderen Efesos.
”Hun er temperamentsfuld, men viser gode takter”, gjorde Tina opmærksom på.
Tina havde gerne set, at flere af hendes 2-åringer havde givet sig til kende i år. ”Men jeg vil ikke presse dem. De skal være klar, inden jeg starter dem”.
Hun ser frem til, at de bliver tre år. ”Der er mange store talenter blandt dem, og jeg håber, at flere af dem vil gøre det godt.
Tina er ikke for ingenting nordjyde. Hun er meget forsigtig i sine udtalelser.
ÆLDRE TOPHOPPER.
Tina Mortensen har tre særdeles spændende ældre hopper i stalden. To Oaksvindere og en ubesejret på Klampenborg.
Stutteri SIKI’s import Flambeau Rouge (Dutch Art) vandt Norsk Oaks i 2021 med Oliver Wilson i sadlen.
Efter en længere løbspause vendte Flambeau Rouge stærkt tilbage i august i fjor, og i resten af 2022 løb hun konstant op med de bedste i den skandinaviske hoppelite, og hun nåede op på et handicap på 86.
Flambeau Rouge slog på Klampenborg den senere Scandinavian Open-vinder (Gr.3) Go On Carlras.
Hun var anden i Fabellaløb efter Havana Red og tredje i Stockholm Fillies & Mares Stakes på Bro Park slået af Go On Carlras og Takeko.
”I år har hun ikke fungeret”, forklarede Tina. ”Men hun er god, og jeg håber på, at hun vender tilbage til storformen i næste sæson. Og hun har helt sikkert en fremtid som avlshoppe.”
Miga Horses’ Brunello (Appel Au Maitre – Acqualina Beauty) er opdrættet på Stutteri Hjortebo og fra i år er hun i træning hos Tina Mortensen.
Hun er helsøster til Steinway og Garcon og halvsøster til Eko Palace Bay (Siyouni), der er mor til Good Fortune, så en avlskarriere er oplagt.
Det er dog besluttet, at hun tager et år mere som løbshest.
Brunello vandt Vinterfavoritternes Ærespræmie som 2-årig i 2020. Året efter blev det til sejr i Dansk Oaks, hvor hun overraskende slog storfavoritten, derbytoeren Go On Carlras.
I fjor vandt Brunello Tattersalls Grand Cup på Klampenborg og igen var Go On Carlras anden.
I år er Brunello kommet sent i gang, men i hendes sidste starter er det blevet til sejre. Først i Marselisborg Handicap på Jydsk Væddeløbsbane og senest på Aalborg Væddeløbsbane i Aalborg Store Handicap.
”Det er en klassehest, som vi af og til vil give større opgaver næste år”, fortalte Tina os.
Stutteri SIKIs Ile De Circe kom til Danmark i fjor som 3-årig og i træning hos Tina.
Det blev til fire sejre i træk, to på Klampenborg og en i Göteborg og en på Øvrevoll, inden hun fik sit første nederlag i Skandinavien, da hun på Bro Park i 7 Furlong Challenge under lige vægt måtte se sig besejret af den skandinaviske topsprinter Let’s Go Crazy (Moohaajim).
Efter nøjagtigt et års pause, hvor Ile De Circe var plaget af en hovknusning, vendte hun tilbage den 26. august i år, hvor det blev til sejr i Hofjuveler Hertz Ærespræmie. Og ugen efter blev det til en ny sejr i Klampenborg HesteEjerForenings Racing Bowl.
Ile De Circe er således nu ubesejret i sine fire starter på Klampenborg.
Senest skuffede Ile De Circe med en femteplads i Göteborg. ”Hun kan jo ikke vinde hver gang”, nævnte Tina med et smil.
”Ile De Circe er en ren succeshistorie, og næste år vil vi lade hende gå lidt op i distance, så hun kan løbe i nogle af de gode hoppeløb i Skandinavien”, understregede Tina.
Ud over de to sejre med Ile De Circe på Klampenborg er det også blevet til en sejr fornylig med 4-årige The Patriot (Primatico), der syntes at føle sig rigtig godt tilpas på Klampenborgs 2200 meter, hvor vi næppe har set ham for sidste gang.
Waterlily (Wilshire Boulevard), der er ejet af Lokalebasen og Stald Aalborg, er opdrættet af Cat Racing.
Hun løb sit bedste løb tidligere på sæsonen, hvor hun på Klampenborg den 26. august var tæt på at skabe sensation, da hun kun var slået med en halv længde af Vatican City (Galileo), der gav hende fire kilo.
SEJRSPROCENT PÅ NÆSTEN 20 SOM TRÆNER.
I Tina Mortensens trænerkarriere er det blevet til over 750 starter og 146 sejre, hvilket giver en sejrsprocent på næsten 20. Det er højere, end de trænere, som jeg umiddelbart slog op til sammenligning.
I præmiepenge er det blevet til 5,5 millioner kroner.
Indtil videre har Tinas heste vundet 10 gange i år og indløbet 375.450 kroner. Det er lidt mindre end de foregående to år, hvor indtjeningen hvert år var over 400.000 kroner, men sæsonen er jo heller ikke forbi endnu.
I succesårene 2012 og 2013 var indtjeningen en del højere.
TILLIDSFULDE HESTEEJERE.
I dag er stalden fyldt hos Tina. Ja, der er faktisk venteliste. Og der skal også være plads til næste års 2-åringer. Så Tina kunne godt bruge flere bokse.
Og bl.a. to lovende åringer, der blev købt på Scandinavian Open Yearling Sale på York Stutteri, er på vej til stalden.
Der er hesteejere, der er vendt tilbage til Tina, da hun startede op igen, og der er hestejere, der også har heste hos andre trænere.
Fælles for mange af hesteejerne er, ved jeg gennem mine interviews, at de godt kan lide Tina og kommunikationen med hende, og at de sætter pris på hendes hestekendskab og store omsorg for hestene. De værdsætter også, at hestene hver dag kommer på fold.
Jeg spurgte Tina, hvad hun selv tror, der gør hende til en populær træner.
”Jeg fortæller hesteejerne alt” svarede hun. ” Jeg er ærlig. De skal vide, hvis de har en hest, der er svær. Det gør jeg nok mere, end andre trænere. Og jeg har en god dialog med mine hesteejere om alt, hvad deres heste går igennem.”
”På den måde er man fælles om at nyde succesen, når tingene går godt, og de forstår bedre vores daglige ”kampe””.
”De ved, at jeg er optaget af den enkelte hest og gør mit bedste for at forstå hvert individ.”
”Det er mit indtryk, at mine hesteejere tror på mig, og at de sætter pris på det, som jeg står for. Og efter min mening er det heller ikke en ulempe at være en relativt mindre træner.”
JEG KAN GODT LIDE AT VÆRE NORDJYDE. MIT HJERTE ER HER.
Det går godt for Tina – og så alligevel. Med det potentiale, som hun har i stalden, er hun enig med mig i, at en indtjening på omkring 400.000 årligt om året er utilstrækkelig, og at der er brug for nye storsejre.
Det håber Tina også kommer, og at hun når op på indtjeninger i størrelsesordenen en million kroner årligt, som det var tilfældet i glansårene 2012 og 2013.
”Næsten halvdelen af mine heste er 2-åringer, og jeg forventer mig meget af dem, når de næste år bliver del af derbyårgangen”, understregede Tina.
”Er det muligt at nå dine mål, som træner her i Nordjylland, med dine aktuelle træningsforhold?”, spurgte jeg.
Tina svarede: ”Nordjylland er lidt fjernt beliggende, og udvidelsesmulighederne er begrænsede her. Det kan være svært ikke at kunne ekspandere sin forretning, når der er ledig staldkapacitet på Klampenborg og Fyn. Så det kunne måske være klogt at flytte.”
”Men jeg har det godt her. Alt her er lavet til mig. Mit liv, det er her. Her har hestene tid til at være heste og få det liv, som jeg gerne vil give dem. Jeg kan godt lide at være Nordjyde. Mit hjerte er her. Det er et valg, jeg har taget.”
Tina har allerede levet et meget spændende, alsidigt liv, og fremtiden tegner ikke så ringe endda, som de udtrykker det i Jylland.
Isabelle og jeg nød at være på landet, og det var et godt og uforglemmeligt besøg hos Tina Mortensen på Danielsminde.