fbpx

Prime Match slog banerekorden i Hamborg

Den 7-årige vallak sejrede sikkert foran ligeledes dansktrænede Lord Lieutenant – Derby-sejren gik til Andreas Wöhlers stor-outsider Belenus – Fegentri-sejr til norske Trine Langvad – Totalisator-svigt og mange løse heste udsatte begge løbsdage i derby-weekenden.


Det 130. tyske derby i Hamburg-Horn blev en festdag med solskin, varme og flotte sportslige indslag. Topheste fra såvel England som Tyskland var at finde blandt deltagerne i hovedløbene, men set med dansk/skandinaviske øjne var Prime Matches sejr i 1000 meter løbet Trakehner-Rennen dog den aller største begivenhed.

De skandinaviske heste vækker normalt ikke meget respekt hos de tyske spillere, men alligevel var Prime Match spillet helt ned til ca. 35 for 10. Anderledes var det med både Gurli Madsen-trænede Abaco Prince og Bent Olsens Lord Lieutenant, der begge stod i over 10 gange pengene. Favorit var den 4-årige tyske hingst Starkey, der sidste år var blandt de bedste sprintere, men i denne sæson havde skuffet en del.

Nicholas Cordrey havde Prime Match først af sted og tog en hurtig føring på et par længder. Mark Larsen på Lord Lieutenant så ud til at være den eneste der var klar over Prime Matches egentlige styrke, og han forsøgte at følge med ind på lige bane.

Her valgte Nicholas Cordrey at gå midt i banen med Prime Match, mens Mark Larsen gik indvendigt i den lette bane med Lord Lieutenant. Et stykke bagved forsøgte Torsten Mundry at angribe med Starkey, men hans hest var slet ikke god nok mod de danske konkurrenter.

Ned gennem opløbet var det en ren dansk kamp, og en lille smule spænding om udfaldet kom der, da Prime Match søgte længere og længere ud i banen, for til sidst at ende helt ude ved rækværket. Alligevel vandt Jens og Marianne Trocks vidunder-hest med over 3 længder foran Lord Lieutenant, der yderligere havde langt med til Starkey på tredjepladsen.

En stor, stor præstation af både Prime Match og Lord Lieutenant, der beviste, at dansktrænede heste også kan vinde syd for grænsen, og samtidig slog Prime Match også banerekorden på 1000 meter! Bedre kan det vel ikke gøres.

I BMW 130. Deutsches Derby, der har status som gruppe-1-løb, stillede træner Peter Schiergen op med en favorit. Ligesom sidste år, hvor Tiger Hill så ud til at være bedste tyske bud på sejren, var både tysk presse og publikum ikke i tvivl om hvem der skulle vinde: Sumitas!

Sumitas havde vundet Tysk 2000 Guineas tidligere på sæsonen, men havde skuffet i Derby Trial, hvor hingsten efter løbet havde stået med sygdom. Godolphin kom med Mukhalif, redet af Frankie Dettori. Mukhalifs seneste start inden Tysk Derby var i Italiensk Derby, hvor Caerleon-sønnen vandt en let sejr.

Løbet fik en usædvanlig afvikling, idet Mario Hofer-trænede Banyumanik lagde et meget hårdt tempo lige fra starten, og Banyumanik førte med adskillige længder på bagsiden. Ind på lige bane slap kræfterne dog op hos front-runneren, der faldt baglæns, mens Mukhalif sås med chance udvendigt.

I midten skilte Belenus og Kevin Darley sig ud sammen med Acambaro/Ray Cochrane og hoppen Flamingo Road/Andrasch Starke, og det blev hurtigt klart, at det var mellem disse tre at løbet skulle afgøres. Efter flot opløbskamp viste Belenus sig bedst og slog Acambaro, mens Flamingo Road, der for nyligt vandt det tyske Oaks, blev tredje. Først på femtepladsen kom Sumitas, mens Frankie Dettori havde stoppet med at ride på Mukhalif da chancen for at vinde var væk.

Som så ofte før var oddsene i derbyet meget høje, og trioen gav ikke mindre end 62.334 D-mark for 10!

Andreas Wöhler var ellevild af begejstring over Belenus’ sejr, og sprang i indersøen sammen med hestens ejere, der udover den flotte pengesum også fik tildelt en splinterny BMWog smed tøjet foran et begejstret tysk publikum.

Der var 432.000 tyske mark til Turf Syndikat 99, der ejer Belenus, og derudover fik Belenus også en ekstra bonus på 378.000 maerk for at være den bedst placerede tysk-opdrættede hest i feltet. Bare tre dage før derbyet havde hestens manager Mario Hofer fået et iøjnefaldende tilbud på 1 million tyske mark for Belenus, men tilbuddet blev afslået med det samme.

Derby-lørdagens største skandinaviske triumf var norske Trine Langvads sejr i et Fegentri-serie-løb på den tyske hest Fiducio. Trine Langvad havde føringen ind på lige bane og valgte klogt at gå indvendigt på det hurtige underlag, således at ingen af de udvendigt angribende nåede frem. Flot præstation af den norske amatørryter.

På grund af flertallige totalisatorsvigt blev løbsdagen både om lørdagen og søndagen udsat, og at op til flere heste enten smed deres ryttere ved præsentationen eller brød ud af startboksen, var også medvirkende til, at der ofte måtte laves om på starttidspunktet.

Den samlede omsætning i Hamburgs Derby-meeting blev på næsten 19 millioner mark.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top