fbpx

Lester Piggott – turfens konge i en generation

Lester Piggot må betegnes som det største geni inden for væddeløbssporten. Hans utrolige resultater har gjort ham til en legende, og hans 8 derby-sejre på Epsom er en rekord, som garanteret aldrig vil blive slået.


Lester Piggot blev født den 5. november 1935, og var allerede fra fødslen præget af væddeløb. Hans far, Keith Piggot, havde været en succesfuld jagt-jockey, før han slog sig ned som træner og i 1963 sadlede vinderen af Grand National, Ayala. Lesters farfar, Ernie Piggot, vandt 2 Grand Nationals.


Candlelight med legendarisk Lester Piggott ved siden. Foto: Burt Seeger.
Candlelight med legendarisk Lester Piggott ved siden. Foto: Burt Seeger.

Lester har altid været fuld af selvtillid, og hans store stræben efter succes kulminerede i hans første sejr, da hans som 12-årig nåede først over stregen med hesten The Chase på Haydock Park.

Hans utrolige bedrift fik den engelske presse til blandt andet at omtale ham som “the boy wonder”. Piggot blev også den yngste jockey nogensinde til at vinde et Epsom Derby, da ham som 19-årig vandt på Never Say Die.

Allerede tre år før, altså som 16-årig, havde han vundet Eclipse Stakes på Mystery IX. En måned efter sluttede sæsonen for Lester Piggot, der blev kendt skyldig i et uforsvarligt ridt på Never Say Die i King Edward VII Stakes på Royal Ascot, og således missede han chancen for at ride Never Say Die til sejr i St. Leger.

De næste måneder arbejdede han som stalddreng hos Jack Jarvis, men i september fik han forkortet sin straf, og vendte tilbage med en sejr på ryggen Cardington King.

Den tids største jockey, Sir Gordon Richards, valgte at stoppe sin karriere i 1954, hvilket gjorde, at Noel Murless skulle vælge en ny førstejockey til sin Warren Place stald.

Dette valg var det bedste der kunne ske for hele væddeløbsverdenen, for duoen Murless/Piggot fejrede fantastiske triumfer med Crepellos sejr i Epsom Derby 1957, og Dronning Elisabeths Carozza som vinder af Oaks.

Murless/Piggot vandt de følgende år hvert et storløb i kalenderen, men samarbejdet ophørte, da Piggot fik tilbud fra andre trænere om at ride deres heste i de klassiske løb. Han valgte at blive freelance i 1966.

Blandt Lester Piggots derbyvindere er Never Say Die, Crepello, St. Paddy, Sir Ivor, Nijinsky, Roberto, Empery og The Minstrel. Herudover vandt han 4 sejre i Oaks, 7 i St. Leger, 3 i 2000 Guineas, 5 i King George VI og Queen Elisabeth Stakes, Prix de l´Arc de Triomphe, Tysk Derby og Washington DC International.

Lester Piggot havde en utrolig magt inden for sporten; alle folk lyttede til ham. F.eks. havde Vincent O´Brien i 1977 ingen intentioner om at starte The Minstrel i Epsom Derby, men Lester Piggot overtalte ham blot ved at sige: “jeg tror han vinder, og jeg vil gerne ride ham!”.

Det skal lige siges, at The Minstrel havde skuffet stort i både 2000 Guineas på Newmarket og Irsk 2000 Guineas på Curragh.

Piggot har nu trukket sig tilbage, og nøjes med at følge galopsporten fra sidelinjen, men de største trænere og jockeys i England lytter stadig til hans råd, og “the world´s greatest ever” nyder stadig sin popularitet når han rejser rundt i verden for at uddele ærespræmier og give interviews.


Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top