Hans farfar var træner. Det samme har begge hans forældre været i en årrække, og hans onkel er flerfoldig championjockey. 25-årige Mikkel Johansen er gået i sin families fodspor og er i øjeblikket ved at opbygge en betydelig stald på Jydsk Væddeløbsbane – snart er der brug for flere bokse.

“Jeg skal have et møde med ledelsen i dag, for vi er faktisk helt oppe på maksimumkapacitet nu”, fortæller Mikkel, der er Danmarks yngste, professionelle træner og én af fem trænere på banen i Aarhus, suppleret af Birgitte Nielsen, Lea Olsen, Kaj Sørensen og Torben Christensen.
Det ligger i blodet.
Mikkels farfar, Jørgen Johansen, drev sin trænerforretning i Klampenborg. Siden tog faderen Jesper over, og i dag er det moderen Susanne, der holder licensen. Mikkels onkel, Jacob Johansen, rundede de 50 år i fjor og er fortsat én af de både stærkeste og smarteste jockeys i Skandinavien.

Mikkel er vokset op med heste, og akkurat som nogenlunde jævnaldrene Oliver Wilson red han ponygalop som yngre.
“Jeg havde dog en længere pause fra galopsporten i slutningen af min skoletid, men efter gymnasiet begyndte jeg at ride lidt mere igen og fik i 2017 fuldtidsarbejde hos Polly (Tine Hansen, red.) på Klampenborg. I takt med, at Polly droslede lidt ned, fik jeg i stedet mere at lave hos Bent Olsen”, siger Mikkel og fortsætter:
“Samtidig studerede jeg på CBS, og da jeg fik min bachelor ville jeg gerne ud at rejse”.
Mikkel skulle dog ikke en tur med rygsæk rundt om jorden. I stedet faldt valget på Newmarket, hvor han i et par måneder arbejdede for Tom Clover, og siden på grund af Brexit tog videre til Fabrice Chappet i Chantilly.
Da han vendte tilbage til Danmark i november 2021, var det med en spirende trænerdrøm i maven. På det tidspunkt havde han også vundet fire amatørløb på Klampenborg.

Ingen middelvej
“Jeg ville starte med at købe min egen hest i vinterpausen. Samtidig var jeg flyttet sammen med min kæreste Mia i Aarhus, og så stod jeg ved en skillevej og skulle beslutte, om jeg skulle bruge min bachelor til at søge civilt arbejde, eller om jeg skulle forfølge min drøm og satse på en trænerkarriere”.
Valget blev truffet, og i foråret 2022 fik Mikkel professionel trænerlicens.
“Man kan kun leje stald på Jydsk Væddeløbsbane såfremt man har en professionel licens, så der var ingen middelvej. Det var dog lidt specielt, at stå på staldrundgangen i fjor uden at kunne fremvise mere end en enkelt hest”, griner han.
Men nu, bare ni måneder senere, er antallet oppe på 11, og i næste uge følger yderligere to heste.
“Det er Marianne Laurenborgs Sophie Lane, der kommer tilbage i træning, og så får vi samtidig Hongkong Yob med”, afslører Mikkel, som også træner 4-årige Record Breaker (Giant Sandman) og 5-årige Mychaparral (Binary File) for Stald Guldborg, selv om de endnu ikke fremgår af træningslisten.

Masseto og Sassicaia
Den seneste tilgang til stalden står fynske Michael Garbers bag. Mia og Mikkel har nemlig overtaget træningen af højkapable Masseto (Appel Au Maitre), der med sit handicap på 84 bliver staldens klare flagskib ved indgangen til den nye sæson.
Masseto har hidtil været trænet i Niels Petersens Klampenborg-filial, og han har vundet fem gange i 20 starter med præmier for over 400.000 kroner. Hestens største triumf til dato er sejren i 2021-udgaven af Larch Ærespræmie.
Og så har Mikkel tilmed – også fra Garbers’ Miga Horses – modtaget Massetos 2-årige halvsøster Sassicaia (Moohaajim), som er handlet på Stutteri Hjortebo.

Dermed er stalden oppe på tre 2-årige heste, som skal forsøge at tegne fremtiden for Mikkel Johansen og hans team. De to øvrige er en skimmel Moohaajim-søn ud af veltrukne Naabsa (Center Divider), og en brunskimmel vallak tilhørende anden årgang efter Scandinavian Open-vinderen Efesos og ud af Stolga’s Daughter (Academy Award).
Begge heste er endnu unavngivne.

Sandie’s Dream fik stor betydning
Stalden består desuden af fire klassiske emner i form af Encanto (Al Shemali), Giant Diamond (Giant Sandman), Peanut (Pistachio) og Queen Of Stars (Barocci).
Endelig er der en hoppe, som hidtil har betydet meget for Mikkel Johansens unge trænerkarriere: Sandie’s Dream.
Belardo-datteren kom til Aarhus sidste forår efter en række stabile præstationer i England, og som anpartshest var hun fra dag ét med til at give stalden et vigtigt boost af både selvtillid og god reklame.

I sit nye regi vandt Sandie’s Dream allerede sin første start i juni måned, og siden fulgte hun op med både endnu en sejr på Klampenborg og yderligere placeringer i samtlige fem starter.
“Der er ingen tvivl om, at Sandie’s Dream var med til at give os en god start. Vi har endnu ikke haft mange heste ude at løbe, så den reklame og opmærksomhed vi fik gennem hende har helt sikkert haft stor betydning”, vurderer Mikkel, der sammen med Mia og det øvrige hold af fire stabile ryttere hele tiden får mere at lave.
“Vi knokler allesammen hårdt på, og for mig selv gælder det om at komme så langt som muligt i trænerkarrieren. Jeg drømmer om, at kunne være med til at føre sporten videre, og lige nu føler jeg mig meget glad og super taknemlig for hesteejernes opbakning”.
