fbpx

Tilbage i 1985 grundlagde det daværende topstutteri Nippon i Nordsjælland stammen til det der i dag betegnes som én af Skandinaviens absolut bedste hoppelinjer. Det var nemlig den 11. april i 1985 at stutteriets engelskfødte Living Legend folede den mørkebrune hoppe Chief Legend. Faderen var Nippons egen tyskfødte avlshingst Honduras.


Stutteri Nippon solgte Chief Legend til Norge, hvor hoppen sejrede tre gange og var den 4. højestratede 2-årige hoppe i 1987.

Det var dog ikke som væddeløber Chief Legend slog igennem, men derimod i stutteriet. Hendes andet afkom Blue Chief (v. Blue Alert) udviklede sig til én af Skandinaviens bedste milere i 90’erne, hvor han sejrede 12 gange, heriblandt i Pramms Memorial (L) samt to triumfer i Swedish Open Mile (L).

Dernæst producede Chief Legend Mas Media-datteren Media Legend, der i 1995 var Champion 2-årshoppe i hele Skandinavien med sejre i både Norsk Kriterium, Skandinavisk Mesterskap for 2-årige, Norsk Auktionsløp og Norsk Opdrettsløp.

Som 3-årig blev Media Legend ligeledes klassisk vinder da hun slog Pickabo Street og Working Girl i Dianalöpning. Også i avlen førte Media Legend de stolte familietraditioner videre, idet hendes første afkom Longueville Legend (v. Cajun Cadet) foruden at vinde på Cork også var 4. i det irske Gruppe-1-løb Heinz 57 Phoenix Stakes bag Minardi og Superstar Leo.

Ét af Chief Legends måske mest talentfulde afkom var Diaghlyphard-sønnen Lyphard Chief, der kun nåede at starte to gange inden en skade desværre kostede ham livet. Lyphard Chief debuterede som 2-årig ved at vinde Norsk Rikstoto Opdrettsløp let med tre længder, og 3-årssæsonen blev indledt 12. juni med en overlegen syv længders sejr i Brukseier E. Lyches Minneløp.

Lyphard Chief var på dette tidspunkt den helt store danske Derby-favorit, men skaden som kostede ham livet kostede ham naturligvis også Derbystarten. Lyphard Chiefs et år yngre halvbror Big Chief (v. Bigstone) sejrede samme år som Lyphard Chief blev aflivet i Norsk Auksjonsløb og holdt derved fortsat liv i den fantastiske families storløbsresultater.

En hoppe der ligesom sin halvbror Lyphard Chief ikke nåede at starte meget var Petorius-datteren Leap Day Legend fra 1996. Hun blev bragt til start tre gange som 2-årig, hvoraf det blev til en enkelt sejr.

Med familiens fremragende meritter in mente var det ikke underligt at Stall E og F valgte at satse på Leap Day Legend i avlen, og dette er noget den norske stald aldrig vil komme til at fortryde.

Leap Day Legend blev sendt til den svenske avlshingst Funambule, og resultatet blev intet mindre end dette års ukronede 3-årsdronning i Skandinavien, Funny Legend, der i sin korte karriere allerede har høstet roser i Norsk Auksjonsløp, Mowerinaløb, Dianalöpning, Svenskt Breeders’ Trophy og Norsk Breeders’ Prize.

Funny Legend har i sine to første år som væddeløber tjent mere end 2,5 millioner kroner og dermed er hun familiens hidtil mest vindende individ.

Samtidig med Funny Legends store fremgange på den klassiske scene dukkede hendes halvsøster Creole Legend (v. Cajun Cadet) op blandt den yngste årgang, og det blev bl.a. til en andenplads i Norsk Mesterskap for 2-årige bag Royal Hill, inden hun knusende overlegent aflagde sin maidentitel over 1600 meter på hjemmebanen Øvrevoll.

Som tidligere berettet startede succeshistorien om denne unikke familie i Danmark i 80’erne, men med Chief Legends eksport til Norge er det i det nordlige Skandinavien man har kunne høste frugterne.

Dette har Stutteri Hjortebo i Bjerringbro nu forsøgt at gøre noget ved.

Chief Legends allerførste afkom kom til verden i 1991 og blev navngivet Blue Legend.

Blue Legend – en helsøster til Blue Chief – vandt som 2-årig det traditionsrige E. Lyches Minneløp, og senere i karrieren sluttede hun nærmest vinderen i både Peugeot Pokalløb for Hopper (L), Norsk Oaks, Dianalöpning, mens det blev til tredjepladser i Breeders Prize, Skandinavisk Mesterskab, og BBA Fillies And Mares Stakes.

I avlen har Blue Legend endnu ikke fået sit egentlige gennembrud, og ud af sine fire startende afkom er det blevet til to vindere igennem Blue Babe og Blue Magic.

Sidstnævnte – Blue Magic – er en 7-årig Diaghlyphard-datter der i sin karrieres 15 starter sejrede to gange på Øvrevoll.

Efter afsluttet løbskarriere erhvervede Stutteri Hjortebo sig den veltrukne hoppe med tanke på at få det stærke blod tilbage i den danske avl.

Blue Magics første afkom efter stutteriets egen avlshingst Final Appearance blev solgt på Dansk Galops Åringsauktion til Cliff og Susanne Schwartz for 90.000 kroner.

He Magic, som den brune hingst er navngivet, har været i træning hos Bent Olsen på Klampenborg siden 1. november, hvor han allerede nu har vist nogle af de egenskaber som skaber næste års stjerner.

Stutteri Hjortebo kan til næste år sælge en 3/4-bror i blod til tidligere omtalte Longueville Legend og Funny Legends lillesøster Creole Legend efter Cajun Cadet, og Blue Magic er lige nu ifol ved den nye interessante Danehill-søn Academy Award.

Den superfamilie som Stutteri Nippon skabte i i 1985 er nu – godt 20 år senere – atter blomstret op i Danmark!

Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top