Forn Vells “barnebarn” vinder af Victoria Derby (Gr.1)

Et af 80’ernes store danske væddeløbsikoner var Air Trooper-datteren Forn Vell, der i Franz Nutz’ varetægt vandt 15 løb mellem 1300 og 2800 meter, heriblandt Sceptre Stakes og Fyensløbet.


Efter endt løbskarriere blev Forn Vell solgt til New Zealand, og fik sit første føl på Trelawney Stud, inden hun på en auktion på solgt videre til opdrætter Lawrence Redshaw. Hendes første føl, City Tycoon efter Citidancer, var Black Type-placeret som 2-årig inden han blev solgt til Hong Kong. Forn Vell fik efterfølgende de to afkom Fornaes efter Masterclass og Hammerskjold efter Classic Fame, og begge blev vindere.

Næste skridt for Forn Vell var at hun i 1996 blev sendt til hingsten Kaapstad, og resultatet blev hoppen Misskap, der grundet en skade aldrig selv kom til start. I stedet tog Lawrence Redshaw hende tilbage i avlsboksen for at videreføre Forn Vells blod. Hoppen blev to gange bedækket ved avlshingsten Danske, og det kom der afkommene Svaneke og Torben ud af.

Redshaw besluttede nu at sende Misskap til Gruppe-1-vinderen Golan, der efter at have bedækket på den nordlige halvkugle nu var First-Season-Sire på New Zealand. Resultatet af bedækningen blev hingsten Kibbutz, der blev sendt til Cambridge-træneren Murray Baker, for hvem han leverede en yderst lovende debut som tredje og derefter blev solgt til et australsk syndikat.

Der var mange penge på spil, og Lawrence Redshaw havde på dette tidspunkt ingen anelse om at det var den kommende Derby-vinder han her solgte til Australien. Kibbutz vandt Victoria Derby (Gr.1) og blev samtidig Golans første Gruppe-1-vinder.

Som mormor til Kibbutz har Forn Vell nu på trods af at hun stod på den sydlige halvkugle i størstedelen af sit liv været med til at skrive endnu et stykke spændende dansk avlshistorie. Godt nok var hoppen født i England og hun fik aldrig nogen afkom i Danmark, men hendes halvsøster Allwins har formået at blive den mest indflydelsesrige avlshoppe i nyere tid for dansk galopsport.

Allwins blev ligesom Forn Vell importeret fra England til Danmark af Frode Nygaard og Bent Mikkelsen, og også hun var trænet af Franz Nutz. Hun var knap tilredet da hun kom til Danmark som 4-årig, men Nutz fik det bedste ud af hende og hun nåede at vinde fem løb inden hun gik i avlen. Allwins’ to første afkom var All Fair og All Right – begge efter Always Fair – og mens førstnævnte vandt både Dansk Kriterium og Svenskt Oaks, var sidstnævnte ubesejret som 2-årig og fulgte siden op med en klassisk triumf i Mowerinaløb.

I avlen har All Fair og All Right sat deres tydelige præg på sporten som mødre til store navne som New York, Blue Mary, Mayfair, Lady Clementine og mange flere.

Forn Vell og Allwins er ud af Porto Bello-datteren Newport fra 1976.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top