fbpx

Føltid: Tysk/japansk Gruppe-1-moderlinje vakt til live på Vasaholm

Hos familien Johnsson på det hæderkronede Vasaholm Stuteri nordøst for Malmö, er tre af sæsonens otte folinger i hus. “I forgårs kom to føl til verden med en times mellemrum – det har vi aldrig prøvet før”, fortæller Nathalie Johnsson mandag eftermiddag til GalopSport.


Maid med sit hoppeføl efter Red Cactus. Foto: Nathalie Johnsson.

Den 7. marts nedkom den lynhurtige Appel Au Maitre-datter Maid med sit første afkom, en hoppe efter Lone Kaj-Nielsens svenske Derbyvinder Red Cactus (Hard Spun).

Maid ejes stadigvæk af Christina Hermodsson, som har valgt, at have hende her hos os på Vasaholm. Maid er en virkelig skøn hest, som har indtaget sin nye moderrolle helt eksemplarisk. Christina har endnu ikke bestemt sig for, om Maid skal bedækkes igen i år, eller om hun venter til næste sæson”, siger Nathalie.

Den 16. marts blev en ekstra travl dag på stutteriet i Skåne. Både Balsha (Mr Greeley) og Moonflower (Most Welcome) besluttede sig nemlig for at fole med en times mellemrum.

“Det var ret intenst, og der var brug for lidt flere ressourcer for, at kunne hjælpe begge mødre med deres babyer. Her er vi heldigvis en familie der kan arbejde sammen, så både min mor (Lisa, red.) og far (Leif, red.) kunne bidrage med alt hvad der krævedes”.

Balsha med sit hingstføl efter den irske 2000 Guineas-vinder Awtaad. Foto: Nathalie Johnsson.

17-årige Balsha var den første til at fole, og hun nedkom med et stort hingstføl efter den irske 2000 Guineas (Gr.1)-vinder Awtaad (Cape Cross).

Balsha, som i forvejen bl.a. er mor til millionæren Realize Rock (Merchant of Venice), og selv var anden i 2011-udgaven af Jockeyklubbens Avelslöpning på Jägersro, ejes af Leif Wretman og Jan Kleerup.

“Hun stod i Irland i godt et års tid, da hun ikke kom i fol i 2022. Hun er ‘gammel i gamet’ og en helt fantastisk mor, som ved præcis i hvilken rækkefølge tingene foregår – og hun blev så glad for sit føl”, beretter Nathalie.

I boksen ved siden af Balsha stod 14-årige Moonflower, og ganske kort tid efter bedste-venindens føl var kommet til verden, lagde hun sig selv ned for at fole en søn efter Red Jazz (Johannesburg).

Det er blot det tredje føl ud af Moonflower, en ustartet datter af Most Welcome og ud af Mazai (Fasliyev), som startede tre gange med lige så mange andenpladser til følge for Yvonne Durant i 2007 og 2008.

Moonflower med sit hingstføl efter Red Jazz. Foto: Nathalie Johnsson.

Mazai er ud af den tyske St. Leger (Gr.2)-vinder Moonlady (Platini) og storesøster til den japanske Derby (Gr.1)- og Tenno Sho (Gr.1)-vindende avlshingst Eishin Flash (King’s Best), og hun stammer fra samme stærke, tyske moderlinje som Guineas- og Oaks-vinderen Majoritat (Königsstuhl), Union-Rennen (Gr.2)- og Deutsches Derby (Gr.1)-2’eren Malinas (Lomitas) og Preis der Diana (Oaks) (Gr.1)-vinderen Mystic Lips (Generous).

Mazai blev importeret til Sverige af Stall Rio, som købte hende for 115,000 euro på 2006-udgaven af Goffs Orby (Million) Sale.

Fire år senere brød Eishin Flash igennem som Japans bedste 3-årige hest, og derfor blev der rift om Mazai, som endte med at blive solgt videre til Japan og derfor kun nåede, at få et enkelt afkom – Moonflower – i Sverige.

Moonflower har til gengæld en hel del søskende i Japan, hvor Mazai sidenhen blev mor til bl.a. Nizai Stakes (Gr.3)-3’eren Major Typhoon (Daiwa Major) og mormor til vindende Henny Typhoon (Henny Hughes).

Den japanske champion og dobbelte Gruppe-1-vindende avlshingst Eishin Flash er halvbror til Mazai. Foto: JHA.

Moonflower har nu fået sit første føl siden 2017. Hendes tidligere ejer besluttede sig for at sælge hende, efter at hendes åring forulykkede, og hun blev derefter ridehest i tre år”, siger Nathalie og fortsætter:

“Men for et par år siden kontaktede de nye ejere os, og spurgte, om vi var interesserede i at overtage hende, da de selv droslede ned på deres hestehold. Vi sagde uden at tøve ja tak, og mine forældre bedækkede hende med Gale Force Ten“.

“I første omgang fik hun tvillinger, så de forsøgte med samme hingst igen året efter. Denne gang kastede hun, og mine forældre ville ikke fortsætte længere – så jeg endte i stedet med at overtage hende, og valgte at prøve med Red Jazz, som stod en enkelt sæson i Sverige i fjor”.

“Så ja, jeg er meget stolt og glad for, at Moonflower har fået et fint hingstføl. Hun er en utrolig fin mor og et skønt individ”.

Man In The Moon vinder for tredje gang på Bro Park. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.
Man In The Moon ses herover vinde på Bro Parks dirt for Per-Anders Gråberg. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.

Moonflowers eneste startende afkom er Reliable Man-sønnen Man In The Moon, som kom til verden i 2016 og vandt otte gange med præmier for 853.000 svenske kronor og opnåede et generalhandicap på 81.

Og hvem ved, muligvis vil Nathalie Johnssons stædighed i dén grad belønne sig med tidens hjælp, for der ingen tvivl om, at det senest ankomne føl på Vasaholm repræsenterer noget af det bedste blod som overhovedet findes på et skandinavisk stutteri i 2024.

Moonflowers hingstføl efter Gruppe-1-placerede Red Jazz. Foto: Nathalie Johnsson.
Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top