fbpx

Fairmay er landet på “skandinavisk stutteri” i Pakistan

Mandag morgen landede tre skandinaviskfødte hopper i den pakistanske by Lahore, hvor de sammmen med tre andre hopper og avlshingsten Santiago Matias skal være med til at danne et “skandinavisk” fuldblodsstutteri.


Personen bag initiativet er den 33-årige dansk-pakistanske Faisal Khan, der er født i Danmark af pakistanske forældre. Faisal Khan flyttede til Pakistan som 5-årig, men i 1987 kom han tilbage til Danmark hvor han i dag er bosiddende med sin kone, søn og broderens familie.

Khan har fulgt væddeløbssporten tæt i både Danmark og Pakistan, og han har altid haft den romantiske drøm om at skabe sit eget fuldblodsstutteri i Pakistan, baseret på heste fra Skandinavien. Drømmen er nu blevet en realitet, og allerede forrige år begyndte Khan at lede efter passende materiale til sit stutteri.


Wiona den første

Første erhvervelse blev den tidligere Søren Jensen-trænede hoppe Wiona (Dashing Blade – Wilette v. Top Ville), der efter sejr i sin første start døjede med benproblemer og sluttede karrieren efter 3-årssæsonen. Wiona har en åring i Danmark efter Academy Award som skal fremstilles på Dansk Galops Åringsauktion i september, og hun er ankommet til Pakistan med et føl i maven efter samme hingst. Wiona er ud af en bundsolid tysk blodlinje med lutter vindere, og i Skandinavien har hendes halvbror Watson bl.a. markeret sig ved at vinde Svenskt St. Leger på Täby.


Santiago Matias er ”hanen i kurven”

Tidligt i 2007 købte Faisal Khan den chilenskfødte hingst Santiago Matias (Golden Voyager – Costa Azul v. Semenenko), der var dobbelt Gruppe-1-vinder i Chile, men aldrig slog rigtigt igennem i Skandinavien grundet en skade han pådrog sig i transporten fra Sydamerika. Alligevel lykkedes det Santiago Matias at være anden i både Pramms Memorial (L) og Stockholm Cup International (Gr.1), inden han sluttede karrieren.


Er faldet fantastisk til

Santiago Matias ankom til Pakistan sammen med de tre avlshopper Little Erica (Polar Falcon – Bless The Match v. So Blessed), Recruitments Lady (Be My Chief – Seigneur’s Lady v. Bal Du Seigneur) og Saint Cloud (Groom Dancer – Cloudslea v. Chief’s Crown).

”Hestene faldt hurtigt rigtig godt til i Pakistan, og især Santiago Matias, der ofte døjede med problemer hjemme i Skandinavien, er en helt anden hest nu. Det har tydeligvis hjulpet ham meget at komme tilbage til et tørt og varmt klima som han var vant til i Chile”, siger Faisal Khan.

Recruitments Lady er opdrættet i Sverige men kom aldrig til start, mens Little Erica var en ganske habil væddeløber der bl.a. var placeret i flere storløb som 2-årig. Hun er ud af Listed-vinderen Bless The Match og søster til Last Blessing, der selv er mor til Klampenborgs tidligere sprinterkonge Prime Match, så der er bestemt fart i afstamningen.


Mor til Sang Real

”Da jeg købte Little Erica af Stutteri Hjortebo havde hun endnu ikke nået at levere nogen resultater i avlen, men i fjor viste hendes 2-årige datter Sang Real sig at være en rigtig fin type der både vandt i Norge og var anden bag Lois Lane i Dansk Galops Auktionsløb, så rent avlsmæssigt er hun jo nok mere værd nu end tidligere”, smiler Faisal Khan, der købte sin tredje hoppe Saint Cloud på Tattersalls Filly & Mare Sale i Newmarket, ifolet ved Gruppe-1-vinderen Avonbridge.

”Saint Clouds første afkom efter Avonbridge er nu et år gammelt, og i år venter hun føl efter Santiago Matias. Little Erica står i Pakistan med en åring efter Final Appearance, og også hun bærer et Santiago Matias-føl i maven. Det samme gælder Recruitments Lady, som dog ikke har noget afkom ved siden”, fortsætter Khan.

Santiago Matias fungerer som privat avlshingst på Faisal Khans stutteri, hvilket betød at han blot bedækkede fire hopper i 2007, men antallet kommer stille og roligt til at stige efterhånden som flere heste kommer til fra Skandinavien.


Løbsplaner for Fairmay og Interlotte

”Wiona venter sit andet føl efter Academy Award, og hun skal derefter holdes til Santiago Matias, men jeg kommer til at vente med både Fairmay og Interlotte, der begge fortsat skal løbe væddeløb. Interlotte er købt med henblik på et stort løb for importerede hopper over 1400 meter i slutningen af februar, og Fairmay kommer nok til at sæsondebutere over 2000 meter på Derbydagen den 2. marts”, uddyber Faisal Khan.

Fairmay er blevet købt ud af Søren Jensens stald, og hun har uden tvivl sine papirer i orden. Ikke nok med at hun er ud af den mest succesrige skandinaviske moderlinje i nyere tid, Allwins-linjen, hun er også selv storløbsvinder efter triumfen i Norsk Breeders’ Prize Classic forrige år, og der er ingen tvivl om at såfremt hun kan videreføre sin fantastiske moderlinje fremover, vil hun være et unikum i den pakistanske avl som ikke tilnærmelsesvis er i klasse med den skandinaviske.

Interlotte har også en glimrende afstamning som datter af storløbsvinderen Interviewer, der selv er søster til både On Location og Reference Lady, samt sidste års spanske Kriteriumsvinder Sideside, så det er bestemt ikke kedelige navne Faisal Khan har fundet i Skandinavien.


Eksporten fortsætter

”Mit mål er at skabe et stærkt pakistansk stutteri baseret på fremgangsrige skandinaviske blodlinjer, og at jeg har fået en hingst som Santiago Matias til at sætte det hele i gang er i mine øjne utroligt interessant. Jeg ser mig hele tiden omkring efter nye avlsemner og følger med i hvilke heste der bliver sat til salg, for tilgangen af skandinaviske hopper i Pakistan er bestemt ikke slut endnu”, konkluderer Faisal Khan.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top