fbpx

Dødsfald. Kristian Andersen

Galopsporten i Danmark, og i særdeleshed omkring Jydsk Væddeløbsbane, har mistet én af sine helt store støtter og personligheder. Kristian Andersen er gået bort efter længere tids sygdom. Han blev 75 år gammel.


Vetrotex omgivet af sine ejere Kristian Andersen (til venstre) og Erik Olesen efter triumfen i Jyllandsløbet 2000. Foto: Filip Zwicky.

Kristian Andersen blev allerede som ganske ung en del af væddeløbsmiljøet i Aarhus.

”Han kom i stalden hos Eyvind Jensen, og allerede i begyndelsen af 1960’erne formede vi vores mangeårige venskab”, fortæller Torben Christensen, som sidenhen fik Kristian og hustruen Lene som loyale kunder i trænerforretningen.

Efter endt uddannelse og militærtjeneste, fik Kristian Andersen et direktørjob i Tyskland, og efter en årrække vendte han tilbage til Aarhus og købte sin første hest i starten af 90’erne.

“Det var African Song-sønnen Banner”, husker Torben tydeligt og fortsætter:

”Kristian købte ham af Stutteri Elverdam på åringsauktionen i 1991, og hingsten var ud af Natalja”.

Banner fik ikke den store væddeløbsmæssige succes, men han var alligevel med til at så et vigtigt frø, for syv år senere købte Kristian Andersen sammen med Erik Olesen endnu et afkom ud af Niniski-datteren Natalja på Dansk Galops Åringsauktion.

Hingståringen tilhørte første årgang efter Richard Of York (Rainbow Quest) og blev navngivet Vetrotex.

Vetrotex vinder Dansk Derby 2000 for Kristian Andersen og Erik Olesen. Foto: Burt Seeger.

Som 3-årig vandt Vetrotex både Jyllandsløbet og Dansk Derby for Klampenborg-træner Flemming Poulsen, og det affødte ligeledes, at Erik Olesen og Kristian Andersen senere samme år også købte helbroderen Porsa System.

Porsa System var blandt de heste, som var med til at sætte Flemming Poulsens karriere i gang i Chantilly. En anden var Bluebird-sønnen Fixboard, som fik en fremgangsrig karriere på de franske baner og bl.a. opnåede at vinde løb i Prix de l’Arc-weekenden på Longchamp.

Torben Christensen og Kristian Andersen med Lost Empire og Nicolaj Stott efter sejren i Championship Day Sprint på Klampenborg. Foto: Burt Seeger.

Sideløbende med sin succesrige tid som hesteejer plejede Kristian Andersen sin store passion for galopsporten ved at støtte op om både Jydsk Væddeløbsbane og andre danske baner.

Det kom bl.a. til udtryk gennem sponsoratet af Provinsens 3-årsserie, som igennem adskillige år blev afviklet under navnet BE Profilers 3-års Serie, og med virksomheden Hørning Parket, der bl.a. var en stor støtte til GalopSport.dk i begyndelsen af 00’erne.

Kristian Andersen gav utroligt meget til galopsporten. Han var et vellidt omdrejningspunkt på løbsdagene i både Klampenborg og Aarhus, altid med smil og et smittende stort humør, som både gjaldt når hestene vandt og tabte.

Han holdt loyalt ved sine trænere, og selv da sygdommen desværre fik større og større indflydelse på tilværelsen, fortsatte han ufortrødent sin støtte og satsning.

Kristian Andersens Lost Empire vandt også Benny Jensen Memorial. Herover ses Kristian modtage ærespræmie af Nicole Marsing. Foto: Burt Seeger.

Heldigvis bød den sidste sæson Kristian nåede at opleve på en fantastisk triumf, da Lene og hans 6-årige Lost Empire (Footstepsinthesand) slog hele den skandinaviske elite i Bro Park Vårsprint (L) den 11. juni i Stockholm.

En triumf, som Kristian sammen med sin mangeårige ven og træner Torben Christensen nød til fulde, og som var så fortjent som noget kan blive.

Kristian Andersen sov stille ind natten til mandag den 11. december.

Et fantastisk levemenneske, der vil blive husket og savnet af mange.

Æret være hans minde.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top