fbpx

Derbyvinderen Titannia stopper karrieren

Mette og Dean Olsens egenopdrættede Titannia, som i fjor toppede en fantastisk klassisk sæson med at vinde The Macallan Dansk Derby, har startet for sidste gang. “Det har ikke været nogen let beslutning, men nu er den taget, og hun skal en tur til udlandet i 2024”, fortæller Dean P. Olsen til GalopSport.


Titannia og Andreas Tapia Dalbark vinder The Macallan Dansk Derby 2022 foran Hear The Drums. Foto: Burt Seeger.

Titannia indledte karrieren hos Paul Fitzsimons på Jägersro, men flyttede mellem 2- og 3-årssæsonen til Lars Kelp i Klampenborg.

I Kelps varetægt vandt Appel Au Maitre-datteren både Mowerinaløb (Dansk 1000 Guineas), Jyllandsløbet, The Macallan Dansk Derby og Breeders’ Trophy Classic i en helt forrygende 3-årssæson, som også betød, at hoppen kunne hyldes som Årets Hest i Danmark i 2022.

Da Lars Kelp meddelte sit trænerstop, flyttede Titannia adresse til Anna Pilroth og Tobias Hellgren i Sverige, og parret kvitterede med at sende den nu 4-årige hoppe først over stregen i Fawzia Stakes på Klampenborgs Derbydag.

Titannia og Anna Pilroth vinder Elkær Stutteri Fawzia Stakes foran Iron Butterfly og Ascot Brass. Foto: Burt Seeger.

Hér besejrede hun efter føring fra start til mål de to norske elitehopper Iron Butterfly (Swipe) og Ascot Brass (Juniper Tree) og opnåede karrierens højeste handicap på 90.

Forinden havde hun været anden bag Iron Butterfly i Sceptre Stakes og ligeledes anden bag Sir Camelot (Appel Au Maitre) i Dansk Breeders’ Cup.

Siden blev Titannia tredje i Lanwades Stud Stakes (L) på den norske Derbydag, hvorefter hun sluttede fjerde bag Good Fortune (Appel Au Maitre) i Skandinavisk Grand Prix.

Titannia startede for sidste gang den 15. oktober i Appel Au Maitre Stockholm Fillies & Mares Stakes på Bro Park, hvor hun var helt ved siden af sig selv og allerede tidligt i opløbet måtte melde fra.

Familien Olsen, Susanne og Lars Kelp, Cira Amelung og jockey Andreas Tapia Dalbark efter Derbysejren i 2022. Foto: Burt Seeger.

”Det viste sig bagefter, at hun var tilstoppet i luftvejene, og selv om hun kom stærkt tilbage og så bedre ud end nogensinde før i træning, var sæsonen så godt som slut, og vi har sidenhen vurderet frem og tilbage om hun skulle blive i træning som 5-årig”, forklarer Dean Olsen og fortsætter:

”Vi er nu kommet frem til, at der ikke er så meget tilbage for hende som løbshoppe, og derfor vælger vi at stoppe hende og tage hende hjem til stutteriet ved siden af hendes mor Transsylvania og halvsøster Tassmania”.

”Vi har netop givet Anna og Tobias besked her til eftermiddag, og inden længe vender hun tilbage til Danmark. Vi er dog nødt til at bygge ekstra bokse, da vi nu skal have tre avlshopper samt føl og åringer gående”.

Titannia og Anna Pilroth ved sejren i Elkær Stutteri Fawzia Stakes. Foto: Burt Seeger.

I første omgang skal Titannia dog sendes udenlands til bedækning.

”Ja, det ligger rimelig fast, at hun skal til en international hingst til næste år, og hun får med stor sandsynlighed selskab af Transsylvania, mens Tassmania bliver hjemme”, siger Dean.

Transsylvania er nu i fol ved Coolmores Gruppe-1-vinder Churchill (Galileo) og Tassmania (Sir Percy) venter føl efter den tredobbelte Gruppe-1-vinder Best Solution (Kodiac), som står på Gestüt Lünzen i Nordtyskland.

Titannia sluttede karrieren med et facit lydende på fem sejre samt fire anden- og -tredjepladser i 19 starter samt næsten 3,2 millioner kroner på kontoen i svensk valuta.

Titannia er i en eksklusiv klub af kun syv hopper, som siden 1990 har formået af vinde Dansk Derby. De øvrige er Algol (1990), Halfsong (2003), Tigress Eleven (2011), Manacor (2015), Queen Rouge (2019) og Iron Butterfly (2021).

Transsylvania med sit hoppeføl efter Appel Au Maitre. Foto: Privat.
Sådan så Titannia ud som føl. Nu skal hun igen med sin mor på eventyr. Foto: Mette Olsen.

Genoplev Titannias sejr i The Macallan Dansk Derby 2022 herunder:

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top