Den danskfødte superhoppe Rossard er stille og roligt sovet ind i døden i USA. 25 år gammel. Hermed slutter et fantastisk kapitel om den mest meriterende danskfødte galophest i historien.
Eventyret tog fart i 1983, hvor Rossard vandt seks klassiske løb – Mowerinaløb, Dansk Oaks, Svenskt Oaks, Dansk Derby, Svenskt Derby og Dansk St. Leger.
“Hun var blot vores andet opdræt”, fortæller hendes opdrætter Peter Mathiassen på Stutteri Elverdam.
“Vi solgte hende på åringsauktionen i 1981 på Stutteri Kathrinedahl for 19.000 kroner til svenskeren Mats Nordström. Han sendte hesten i træning hos ægteparret Mai & Hans Adielsson på Jägersro”.
De har ikke før eller siden fejret større triumfer med nogen anden hest. Hverken indenfor trav eller galop.
“Nej det var helt fantastisk”, husker Hans Adielsson, som i de senere år har ejet halvdelen af Rossard.
“Jeg fik halvparten i gave af Kirsten Rausing, der formidlede handlen af hesten til USA efter Derbysæsonen”, beretter Hans Adielsson, der gav sig selv et minus i karakterbogen i 1983, på trods af sæsonens seks klassiske sejre til fænomenet..
“Jeg begik den fejl at starte Rossard i Svenskt St. Leger som punktum for sæsonen. Hun trænede dårligt i ugen op til løbet, men jeg troede det gik alligevel. Nu blev hun slået af Balcan/Ole Larsen. Et helt unødvendigt nederlag”.
Men ellers var alt jubeldans i i 1983, hvor Mai & Hans Adielsson vandt samtlige fem klassiske løb i Klampenborg. Foruden de fire til Rossard sejrede Hjovial i Dansk Forårsløb.
“Men det var Rossard som var drivkraften i stalden. Hun var helt fantastisk, og vandt kort ind i fireårssæsonen Grade-1-løbet Flower Bowl Handicap i USA, med cirka 1,5 millioner kroner i førstepræmie – Kun fire måneder efter at hun kom træt hjem i stalden efter andenpladsen i Svenskt St. Leger. Det er svært at finde et passende ordvalg der beskriver hende som væddeløber. Hun kunne være noget besværlig i hverdagen, men på turfen havde hun et gear som ikke eksisterede hos de andre”, siger Hans Adielsson.
Rossard har fået ialt 13 afkom i avlen, hvoraf de seks er vindere.
Den bedste af disse er uden tvivl hingsten Unusual Heat efter Nureyev, der vandt adskillige Stakes Races i Irland og USA.
Unusual Heat blev sidenhen avlshingst og har til dato produceret en lang række gode heste i staterne.
Vi danskere husker tydeligst Rossard for angrebet fra køen i Dansk Derby, hvor superhoppen nærmest skyllede hen over feltet til sejr for jockey Michael Jacobsson.
Fem længder foran staldkammeraten Croft Original/Walther Buick.
En magtdemonstration der fortsat sidder frisk på nethinden.