Vil du købe den som hard copy på Amazon eller Ebay, skal du af med godt og vel 3.500 kroner plus told og forsendelse, men du kan downloade den som e-bog på fx iBooks for under 100 kroner og nu også som lydbog for 159. Dette er ikke en reklame for at du skal købe den, men en personlig anbefaling til efterårets og vinterens lange aftener. Bogens navn er Horsetrader, og den blev udgivet første gang for 30 år siden.
Horsetrader er en biografi omhandlende Robert Sangster. Han var født og opvokset i Liverpool som søn af en bookmaker, og det var ham, der ændrede væddeløbsverdenen for altid.
Det var Sangster, der satte det rigtige hold sammen – Vincent O’Brien, Lester Piggott, John Magnier med flere.
Det var Sangster, der revolutionerede de amerikanske åringsauktioner i en intens jagt på sønner og sønnesønner af Kentucky Derby-vinderen Northern Dancer, og dermed sørgede for, at navne som The Minstrel, Be My Guest, Caerleon og den vigtigste af dem alle: Sadler’s Wells, kom til Ballydoyle i Irland.
Hingste, der blev fundamentet for det verdensomspændende imperium Coolmore.
Sangster, der var forretningsmand og ikke opvokset med heste, satte både sin lid og sin formue til Vincent O’Brien og John Magniers hestekundskaber, og trioen blev under deres ikoniske indkøb i 1970’ernes Keeneland kendt under tilnavnet “The Brethren” – på dansk ‘brødreskabet’.
I “Horsetrader” tager forfatteren Patrick Robinson læseren helt tæt på disse begivenheder og mange andre dele af Robert Sangsters liv – forretningsmæssigt såvel som privat – godt hjulpet af både Sangsters egne erindringer, men også gennem magnatens tætteste ven siden ungdomsårene, Nick Robinson.
Bogen tillader også læseren at få et indblik i den indledende rivalisering mellem “The Brethren” og den unge kronprins Sheikh Mohammed.
En rivalisering som blandt andet førte til buddueller hvor Sangster og Sheikh Mohammed bød hinanden op i beløb på mellem 70 og 90 millioner kroner på individuelle åringer. Og dette var vel at mærke i midten af 80’erne.
Og hvordan kom Sangster Sheikh Mohammed så ud af denne magtkamp med hinanden? Den beretning får du også i Horsetrader i kapitlet kaldet “Summit in the Desert”.
Som nævnt i indledningen blev Horsetrader udgivet for 30 år siden i 1993, så hvorfor er den nu igen på manges læber i den internationale væddeløbsverden?
Hovedsageligt fordi, at Racing Post-journalist Martin Stevens i sin daglige e-mail til sine flere tusinde læsere i august måned beskrev, at han ved et tilfælde havde opdaget, at den kopi han havde stående i sin bogreol – godt slidt og med masser af æselører – kunne vise sig at være en lille formue værd.
Martin vækkede en masse minder – ikke mindst hos denne artikels forfatter, der ligesom et hav af andre tog sig tid til at genlæse den.
Jeg har aldrig selv haft en udgave af bogen i hænderne, men læste den for ca. 15 år siden på en Kindle, og i august genlæste jeg den på min iPad under en uges auktionsophold i Doncaster.
Det var der i øvrigt mange andre der gjorde, og en aften før sengetid kunne jeg på The Earl Of Doncaster – sammen med Henrik Stork – livligt diskutere Horsetrader med Martin Stevens selv. Martin kan stadigvæk ikke begribe, hvad han satte i gang med sin Good Morning Bloodstock-email.
Én af de ting den førte til var, at Adam Sangster – Robert Sangsters i Australien bosatte søn – fik idéen til at få “Horsetrader” publiceret som lydbog, hvilket nu er en kendsgerning.
Robert Sangster gik bort i en alder af 67 år efter at være blevet ramt af cancer i bugspytkirtlen. Han døde den 7. april 2004, 11 år efter Horsetrader blev udgivet.