fbpx

Bent Olsen – en verdensmand i Danmark

Han købte sin første hest som 12-årig efter at have trådt vande som avisdreng ved Vendsyssel Tidende, og med 40 års erfaring indenfor hestesporten kan Klampenborg-træner Bent Olsen i dag se tilbage på en lang karriere med baser på samtlige Danmarks galopbaner – de sidste 15 år som én af landets allermest markante skikkelser.


Amatørtræner fra Brønderslev

54-årige Bent Olsen er født og opvokset i den nordjyske by Brønderslev, hvorfra han i 1968 tog amatørtrænerlicens med tilknytning til Aalborg Væddeløbsbane. Han fortsatte siden hen til Fyens Væddeløbsbane i Odense, hvor han tilbragte fire gode år og samtidig skiftede amatørtrænerlicensen ud med en professionel. Et af årene blev det endda til 41 sejre på samme sæson, og Olsen sejrede bl.a. i Jyllandsløbet med Henrik Villadsens Almansour, mens samme ejers Kiwi Magic triumferede i flere større opgør i både Skandinavien og Tyskland.


Prominent ejerkreds i Århus

I begyndelsen af 90’erne valgte Bent Olsen at søge tilbage til det jyske, denne gang til Jydsk Væddeløbsbane i Århus, idet der her var større muligheder for at skaffe hesteejere. ”Allerede da jeg var træner på Fyn, var størstedelen af min ejerkreds bosiddende i og omkring Århus, heriblandt navne som Elkær Stutteri, familien Villadsen og Palle Juul Jensen”, fortæller Bent Olsen. Senere hen fik stalden tilmed en ny stortsatsende Århus-ejer i form af Ole Bispelund, der forsynede stalden med mange talentfulde navne fra både ind- og udland. ”De fleste af Bispelunds heste handlede jeg selv på auktioner i England, heriblandt nyttige væddeløbere som Cajun Sunset, Scariff Bay, Robinson og ikke mindst Bellamont Forest, som jeg købte for ca. 30.000 kroner og siden hen er blevet Gruppe-3-vinder”, fortsætter Olsen.



”Ville træne de bedste heste”

Bent Olsen nød godt af sin succes på Jydsk Væddeløbsbane, men samtidig trak de større løb uden for Provinsens grænser mere og mere i ham. ”Som træner er det vel helt naturligt at stræbe efter at kunne træne de bedste heste – heste med chance for at vinde klassiske opgør. Jeg erindrer specielt en situation, jeg havde meget svært ved at acceptere, hvor jeg to gange havde haft en talentfuld 2-årig hoppe til start i København, og hun havde vundet begge løb. Efter den anden sejr ringede hoppens ejer til mig og sagde, at når nu hesten havde vist så stort et talent, så syntes han også, at den fortjente at komme i træning hos Søren Jensen på Klampenborg”.


Svenske ejere kom til

Da Ole Larsen valgte at flytte sin trænervirksomhed til Sverige blev Hvidegården i Kongens Lyngby pludselig ledig, og Bent Olsen var ikke sen til at gribe chancen og flytte stalden med godt 20 heste til det populære træningsetablissement nær Klampenborg, hvor navne som Franz Nutz og Søren Jensen tidligere havde hjemme. ”Der var lige fra starten opbakning omkring mit skifte til Klampenborg, og de første par år var virkelig frugtbare. På et tidspunkt valgte Ole Bispelund dog at trække sine heste tilbage til Århus, og umiddelbart skabte det et stort tomrum på Hvidegården. Til gengæld åbnede det op for andre muligheder, idet de to store svenske stalde Stall Eko og Stall Lambada flyttede ind i stedet.

Navnlig samarbejdet med Stall Lambada og forgrundsfiguren Sten Thynell har været med til at holde stalden oppe i høje omdrejninger, og den helt store triumf blev en kendsgerning da Tough Line sejrede i Dansk Breeders’ Cup 2002 under den franske topjockey Olivier Doleuze.


Endelig en klassisk triumf

Som før omtalt var et af Bent Olsens store mål ved skiftet fra Århus til København at vinde klassiske opgør, men helt frem til sidste forår var seks andenpladser i henholdsvis Mowerinaløb, Dansk 2000 Guineas (to gange), Norsk 2000 Guineas og Dansk Derby, det tætteste træneren havde været på den eftertragtede triumf. I 2007 blev den dog endelig en realitet, da Lone Kaj-Nielsens fine Kronhjort satte alt og alle på plads med en ren magtdemonstration i Dansk 2000 Guineas under staldjockey Jacob Johansen.


”Det drejer sig om at være nummer ét”

Kronhjorts sejr var ikke alene den endelige forløsning for Olsens jagt på en klassisk vinder, det var også startskuddet til trænerens hidtil bedste sæson med mange fine sejre blandt både de yngste, de klassiske kandidater og de ældre heste. Slutfacit for 2007 blev en overlegen sejr i det samlede Landschampionat, samt individuelle championater i både Odense og Århus. Bent Olsen måtte til gengæld se Championatet på hjemmebanen i Klampenborg gå til konkurrenten Hanne Bechmann på Enghavelyst, og træneren mangler dermed fortsat en KG-titel i at kunne kalde sig den første træner i historien, der har været championtræner på samtlige fire danske væddeløbsbaner.

”Der er ingen tvivl i mit sind om, at det drejer sig om at være nummer ét. Staldens personale bestræber sig på at få det bedste ud af hestene og at skabe de bedste resultater. Vi vil alle gerne være nummer ét, men det skal også ske på hestenes præmisser. Der var ikke langt imellem Hanne Bechmann og jeg i slutstriden, og jeg har et langt større hestemateriale end hende. Havde jeg satset alt på at vinde Klampenborgs championat, matchet hestene anderledes, så havde jeg uden tvivl hentet de fornødne pengepræmier. Men jeg valgte i stedet også at satse på løb uden for min hjemmebane, blandt andet Dansk Mesterskab i Århus hvor Kronhjort og Da Vinci blev nummer et og to. For mig betyder det mere at finde den rigtige opgave til hestene, end at forsøge samle penge op hist og her”, siger Bent Olsen, der dog heller ikke lægger skjul på at et Klampenborg-championat er én af de store ting, der endnu mangler i CV’et.


Indblik i dyrenes velfærd

For en person hvis liv i så høj grad omhandler heste, er det ikke underligt, at Bent Olsen også holder af at diskutere dyrevelfærd, og han er både glad og stolt over at se, hvordan folk i galopsporten i stigende grad bestræber sig på at behandle hestene så godt som muligt. ”Der er ingen tvivl om, at når hestene har det godt og er i en god rytme, så fungerer de også bedre. Jeg synes dog fortsat, at der bør være mere fokus på korrekt brug af pisk blandt rytterne. Sporten vil kunne vinde meget ved at slå hårdere ned på forseelser som dem, vi så i både Jyllandsløbet og Dansk Derby, hvor man i begge tilfælde måtte diskvalificere heste, fordi rytterne ikke brugte deres pisk rigtigt”, forklarer Olsen og kommer også ind på vigtigheden af at hesteejerne ikke skifter træner for ofte: ”Man hører ofte folk sige, at det er synd for en træner, hvis en god hest bliver flyttet ud af stalden, men man bør også tænke på, at det synd for dyrene at blive flyttet ofte. Heste skal have en fast rutine, og med den forhåbentligt stigende strøm af nye hesteejere der kommer til, mener jeg, det er yderst vigtigt at få forklaret, at vi ikke er en sportsgren som f.eks. fodbold, hvor en træner fyres for et godt ord på grund af to dårlige kampe”.


Forventninger til 2008

Bent Olsens stald på Klampenborg Galopbane har plads til 28 heste, og hver eneste boks er optaget her godt to måneder før sæsonen skydes i gang. Stalden rummer 10 2-årige heste, heriblandt en helsøster til 2000 Guineas-vinderen Kronhjort og første afkom efter Kronhjorts helsøster Raadyr. Blandt de 3-årige klassiske kandidater er der to Derbyhåb i henholdsvis Master Kid og Marezzo, og den hurtige Primatico-datter Classic Line, der i fjor vandt Provinsens 2-års Serie med sejre i både Produce Stakes, Aalborg 2-års Mesterskab og Den Jydske Vinterfavorit, forventes fortsat at kunne spille en væsentlig rolle i storløb over de kortere distancer. Derudover findes flere andre spændende storløbsprospekter i navne som bl.a. Hongkong Legend og de to nye importer Master Chef og Dan Tucket.

Master Chef og Dan Tucket blev handlet på Tattersalls October Yearling Sales i Newmarket i slutningen af oktober for sammenlagt 1,2 millioner danske kroner, og de er kommet til Danmark med store forventninger knyttet til sig. Master Chef aflagde sin maidentitel over 1200 meter på Ascot sidste juli, og derefter blev han testet i både Gruppe-2, Gruppe-3- og Listed-opgør, og hans bedste præstation var sjettepladsen i Richmond Stakes (Gr.2) på Goodwood, hvor han var slået med 4½ længde af Middle Park Stakes (Gr.1)-2’eren Strike The Deal, der senere på året var fjerde i det nyindførte Breeders’ Cup Juvenile Turf på Monmouth Park i New Jersey. Oasis Dream-sønnen har et omskrevet skandinavisk handicap på 88, hvilket til sammenligning er hele otte kilo højere end de to mest markante dansktrænede 2-årsstjerner fra i fjor, Lois Lane og Carpe Diem.

Dansili-sønnen Dan Tucket startede hele 11 gange som 2-årig, og han opnåede at sejre tre gange i henholdsvis et maidenløb og to efterfølgende Nursery Handicaps. Hestens bedste præstation i sit tidligere hjemland viste sig at være ottendepladsen i et Nursery på Ascot i september, hvor han gav vægt og kun var slået med små 10 længder af Godolphins senere Racing Post Trophy (Gr.1)-vinder Ibn Khaldun. Dan Tucket har et omskrevet skandinavisk handicap på 84, hvilket gør ham til den næsthøjest ratede 3-årige hest i dansk træning lige nu – blot overgået af staldkammeraten Master Chef. Dan Tucket ejes af Henrik Villadsen, mens svenske Stall Polish og Stall Lambada står bag Master Chef.

Den ældre garde er blevet yderligere forstærket ved at Breeders’-aspiranterne Kronhjort, Da Vinci og Amazing Vibe sammen med Arabian Word og Hoffman er blevet et år ældre, og både Faahem, Green Calibre, Zoophia, Alnitak samt den nye spændende miler Volo Cat står klar til at møde den skandinaviske elite når foråret melder sig.


Stærkt team og familiesamarbejde

Til slut kan man ikke komme udenom de privilegier Bent Olsen har som galoptræner med tre voksne børn, der alle brænder for væddeløbssporten. Bents ældste søn Mikkel Olsen driver ”Mikkels Hestetransport” og sørger naturligvis altid for at staldens heste kommer godt frem til opgaver uden for Klampenborg. Den tidligere toprytter Rasmus Olsen er i dag uddannet beslagsmed og står for skoningen af samtlige heste i stalden, og endelig er der unge Lea Olsen, som ved siden af universitetet bruger hele sin fritid på galophestene og tilmed er flerfoldig Amatørrytterchampion på de skandinaviske galopbaner.

Dagligdagen i Klampenborg-stalden styrer Bent Olsen sammen med den tidligere professionelle træner Tine Hansen, og duoen får hjælp af mange aktive amatørryttere, som absolut ikke kan undværes. Derudover har Lennart Hammer været fast inventar igennem de seneste måneder, mens han lader op til comeback i Tyskland, og når sæsonen skydes i gang til april, kan Stald Olsen fortsætte sidste års fantastiske samarbejde med Skandinaviens Championjockey, Jacob Johansen.

Fremtiden tegner uden tvivl lys og lovende for den tidligere avisdreng fra Brønderslev!

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top