fbpx

40 år som hesteejere: Stall Perlen har aldrig satset større end nu

Du kender alle navnene. Appelina, Amie Noire, Nouvelle Lune, Thunderey, Miss Haven, Reine De Mers, Sea Lodge. Skandinaviske tophopper, som fortsat ejes af norske Bente og Magne Jordangers Stall Perlen. Og det gælder om at holde tungen lige i munden, når de beretter om årets bedækningsplaner, der inkluderer en række af de største stjerner den europæiske avl har at byde på.


Bente og Magne Jordanger sammen med Jan-Erik Neuroth og Jockeyklubbens Jan Kleerup (tv). Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

“Vi købte vores første løbshest i 1982, så vi er ved at være rutinerede, og vi har frem for alt lært, at fuldblodssporten kræver stor tålmodighed. Især avlen tager tid”, siger Magne Jordanger, som lige nu tilbringer dagene henover nytåret sammen med Bente på gården i Norge, hvor de indledte deres hesteeventyr for mere end 40 år siden.

“De første 10 år foregik hér, og de seneste 30 på Øvrevoll i stalden hos Wido”.

I den mellemliggende periode har Bente og Magne Jordanger vundet ni Derbysejre. Fem i Sverige, tre i Norge og en enkelt i Danmark. Valley Chapel (Selkirk) vandt alle tre skandinaviske Derbies i 1999, en bedrift som ikke er opnået af nogen anden sidenhen.

Valley Chapel og Fredrik Johansson vinder Dansk Derby 1999 foran Dano-Mast med Mark Larsen. Foto: Burt Seeger.

I dag spiller Stall Perlen med på alle facetter. De træner ikke selv, og kommer heller aldrig til det, men foruden at være ejere af løbsheste i fire forskellige lande er de også opdrættere, avlshingsteejere og sågar ‘pinhookers’.

“Vi vil gerne være med på både skandinavisk og internationalt plan, hvad enten det gælder løbsheste eller eget opdræt”, siger Magne og fortsætter:

“Igennem de senere år har vi på de internationale auktioner satset mere på hopper end på hingste, og i dag står vi med en række hopper, som både har virkelig god afstamning, og som også leverede flotte resultater på banerne. Derfor satser vi også videre og giver dem de bedst mulige forudsætninger i avlen”.

Amie Noire/Jan-Erik Neuroth besejrer Ray/Elione Chaves i Cinnamon Challenge. Foto: Svensk Galopp.
Amie Noire/Jan-Erik Neuroth besejrer Ray/Elione Chaves i Cinnamon Challenge. Foto: Svensk Galopp.

Én af de tidligere championhopper, som Bente og Magne valgte at satse stort på er Amie Noire (Soldier Of Fortune). Hun havde en fremragende karriere på de skandinaviske baner, hvor hun bl.a. var tredobbelt Listed-vinder, sejrede med 10 længder i Svenskt Oaks og var anden i Stockholms Stora Pris (Gr.3).

Hun blev indledningsvis sendt til bedækning ved Coolmores Fastnet Rock (Danehill), hvilket resulterede i hoppen Voix d’Amie, som vandt tre af sine ni karrierestarter – heriblandt Breeders’ Trophy Juvenile på græs og Altamiralöpning på dirt.

Siden da har Amie Noire hvert eneste år besøgt Ballylinch Studs levende legende Lope De Vega (Shamardal), og det første møde resulterede i nu 4-årige Ami De Vega, der som bekendt vandt Norsk Kriterium som 2-årig og i fjor kvitterede med triumfer i Norsk Derby, Norsk St. Leger og Svenskt St. Leger.

Ami De Vega og Jan-Erik Neuroth. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

Amie Noire er en god avlshoppe, og hun passer godt til Lope De Vega. Derfor har hun bestandigt besøgt ham, også selv om hans bedækningspris er steget betydeligt siden 2019″, siger Magne og fortsætter:

“Vi har nu en 2-årig helbror til Ami De Vega, som er navngivet Aminaco, i træning hos Pia Brandt i Chantilly. Dertil en hoppeåring efter Lope De Vega og hun venter føl efter ham igen i år, men så får hun også fri i 2024″.

Amie Noire står opstaldet på Dermot Dwans Kellsgrange Stud i Irland, dér hvor også sidste års svenske Derbyvinder Ayani (Starspangledbanner) kom til verden.

Appelina/Jan-Erik Neuroth vinder Roussica Mile foran Marta/Martin Rodriguez. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.
De fleste husker den danskopdrættede jernhoppe Appelina, som allerede nu har fået succes med sit første afkom Appelino. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

På Kellsgrange har Bente og Magne Jordanger ligeledes fantomhoppen Appelina (Appel Au Maitre) gående.

Appelinas første afkom, nu 3-årige Appelino (Sea The Moon), sluttede sin 2-årssæson af med at vinde Vinterfavoriternas Pris på Bro Park for Wido Neuroth, og med sit handicap på 82 går han den klassiske sæson i møde som én af de højest handicappede i årgangen.

Appelino ligner sin mor meget. Han er en lille hest, men det er der ingen som har fortalt ham, så han tror selv han er stor som en okse, og han har tilmed sin mors løbshoved”.

Stall Perlen fremstillede gennem Kellsgrange Stud Appelinas daværende hingståring efter Saxon Warrior (Deep Impact) på Goffs Orby Sale Book 2 i fjor, men de endte med selv at købe ham tilbage for 20,000 euro. Bare to uger senere vandt Appelino Vinterfavoriternas Pris på Bro.

“Hingsten er nu gået i træning hos Archie Watson i England. Derudover venter Appelina føl efter den dobbelte Gruppe-1-vinder Ghaiyyath, og vi har booket hende ind til samme hingst igen i år”, afslører Magne.

Ghaiyyath (Dubawi) vandt både Eclipse Stakes (Gr.1) og Juddmonte International (Gr.1) og står opstaldet til €25,000 på Darleys Kildangan Stud i Irland.

Hér vinder Appelino Mr Ascot Vinterfavoriternas Pris 2023 foran Green Exceed. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.

Det skinner også igennem hos Magne Jordanger, at han er en stor tilhænger af Dubawi (Dubai Millennium), som efterhånden er blevet 21 år gammel og står til en officiel bedækningstakst på £350,000 på Halham Hall Stud i Newmarket.

Stall Perlen sender godt nok ingen af deres hopper til Darleys stjerne over dem alle, men udover førnævnte Ghaiyyath, er valget også faldet på de Gruppe-1-vindende Dubawi-sønner Night Of Thunder og Zarak.

Night Of Thunder skal bedække vores danske Oaks-vinder Sea Lodge, som vi valgte at stoppe efter 4-årssæsonen, hvor hun vandt Erik O Steens Memorial og var ubesejret i sine sidste tre starter”, siger Magne.

Sea Lodge er efter Sea The Stars, og krydset med Night Of Thunder er beviseligt godt”.

Sea Lodge og Jan-Erik Neuroth på vej mod en overlegen triumf i ITM Dansk Oaks 2022 foran Precious og Waikiki. Foto: Burt Seeger.

Pudsigt nok er ægteparret Jordangers 4-årige Thunder Sea, som i fjor vandt både Norsk 1000 Guineas og Norsk Oaks på Øvrevoll, netop også skabt på dette kryds med Night Of Thunder som far og Sea The Stars som morfar.

For at afrunde Sea Lodge, så er hun ud af den Gruppe-1-placerede Grand Lodge-datter Fraloga, en halvsøster til de franske Gruppe-1-vindere Fragrant Mix (Linamix) og Alpine Rose (Linamix).

Sea Lodge står nu ligesom Amie Noire og Appelina på Kellsgrange i Irland.

Nouvelle Lune vinder overlegent i hænderne på Jan-Erik Neuroth. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.
Nouvelle Lune ved én af sine sejre på Jägersros dirt. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

Hoppen som får æren af at gå til Aga Khan Studs’ Grand Prix de Paris (Gr.1)-vinder Zarak er den svenske Oaks-vinder Nouvelle Lune (Sea The Moon).

Nouvelle Lune fik sit første føl i fjor, en hoppe efter Study Of Man (Deep Impact), og hun venter nu føl efter Prix Jean-Luc Lagardere (Gr.1)-vinderen Victor Ludorum (Shamardal).

Nouvelle Lune står opstaldet i Frankrig sammen med en anden Sea The Moon-datter, Reine de Mers, som i fjor blev bedækket ved ægteparret Jordangers egen avlshingst Appel Au Maitre (Starborough), inden hun blev sendt mod Haras de Bourgeauville.

Miss Haven og Jan-Erik Neuroth. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.

Nøjagtig samme vej fra Øvrevoll til Stutteri Hjortebo og videre til Frankrig gik den femdobbelte vinder Miss Haven (Twilight Son), som i en karriere der ikke var helt så flashy som flere af de øvrige Stall Perlen-hopper, alligevel nåede op i et handicap på 87.

Og Miss Haven er ikke booket ind til hvem som helst i 2024.

“Hun er ligesom Reine De Mers i fol ved Appel Au Maitre, og når hun har folet i Frankrig er hun booket ind til sidste års Arc-vinder Ace Impact“, siger Magne.

Ace Impact (Cracksman) gik igennem sin karrieres blot seks starter som ubesejret, og i perioden mellem 26. januar og 1. oktober 2023 tjente han godt 4,5 millioner euro med sejre i bl.a. Prix du Jockey Club (Gr.1) og Prix de l’Arc de Triomphe (Gr.1).

Hingsten indleder sin første bedækningssæson på Haras de Beaumont til €40,000.

La Zona/Fredrik Johansson vinder Lanwades Stud Stakes (L) foran Entangle. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.
La Zona/Fredrik Johansson vinder Lanwades Stud Stakes (L) foran Entangle. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

Samtalen har nu varet i lidt over en halv time, og vi er ikke engang nået til de avlshopper, som Stall Perlen har opstaldet i Sverige og Danmark.

På Hjortebo står Singspiel-datteren La Zona, der i sin flotte karriere ofte krydsede klinger med Entangle (Pivotal). Hun vandt 11 af sine 28 starter, tjente næsten tre millioner svenske kronor og opnåede et handicap på 92.

I avlen har hun produceret både den svenske 2000 Guineas-vinder Everest Voice (Poet’s Voice) og den svenske Kriteriumsvinder Master Zone (Appel Au Maitre).

La Zona er ved at være en voksen dame på 18 år, hun skal ikke rejse mere og hører nu hjemme på Stutteri Hjortebo. Det er dermed temmelig nærliggende, at hun går til Appel Au Maitre i år”.

Voix d’Amie vinder Breeders’ Trophy Juvenile foran Freya Lucy. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.

Hos Jessica og Padraig Long i Skåne står Voix d’Amie (Fastnet Rock), Amie Noires førstefødte og halvsøster til Derbyvinderen Ami De Vega. Voix d’Amie venter nu sit første føl efter Appel Au Maitre.

“Og så har vi slutteligt to hopper stående hos Eva Isacsson Sjunnesson”, fortæller Magne.

Den ene er Amie Rouge (Born To Sea), som allerede er mor til en klassisk vinder i form af den svenske St. Leger-triumfator Amanda (Appel Au Maitre), og den anden er 2-årsstjernen Thunderey (Night Of Thunder), som skal fole for første gang i år.

Amie Rouge er booket ind til Kodiac-sønnen Hello Youmzain i Frankrig, og Thunderey skal til Appel Au Maitre“.

Thunderey vinder Amacitalöpning med Per-Anders Gråberg på ryggen. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.

På imponerende vis foregår Stall Perlens avlssatsning udelukkende på hopper som de selv har ejet som løbsheste. Hopper, som enten blev købt som føl eller åringer, og som fik succes på de skandinaviske væddeløbsbaner.

Klassiske vindere og Listed-vindere, hvoraf flere af dem allerede har produceret nye klassiske vindere.

Bente og Magne har aldrig tidligere satset så meget som de gør netop nu, og ved siden af det rent avlsmæssige må det heller ikke glemmes, at det norske ægtepar ikke mindre end to gange i fjor stod for handlen af et toplot på Arqana.

En nu 2-årig hingst, som går i træning hos Jan-Erik Neuroth, og et føl som bliver i Frankrig indtil videre. De er begge efter Zarak.

Bente og Magne Jordanger flankeret af Peter og Ross Doyle på balkonen under budgivning på Goffs i Irland. Foto: Alex Cairns / ITM.

Yderligere føl-pinhooks blev det også til på Goffs og Tattersalls, og så er der naturligvis den brede kam af væddeløbere, hvoraf størstedelen er i træning hos Jan-Erik Neuroth på Øvrevoll, mens yderligere en del findes hos trænere i Sverige, England og Frankrig.

“Bente og jeg ser jo det her som vores store fritidsinteresse, og jeg synes det er en fin interesse at have ved siden af et forretningsliv som i mange år har kørt for fulde pumper”.

“Jeg har nok aldrig haft så travlt som nu, selv om jeg egentlig burde være pensioneret, men at kunne tage en pause fra min forretningsverden, sidde med min iPad og følge galopsporten – den internationale, den skandinaviske og deriblandt vores egne heste – dét synes jeg er fantastisk givende”, afslutter Magne Jordanger.

Wido Neuroth og Fredrik Johansson var to af de tidlige, bærende kræfter i Bente og Magne Jordangers store succes i fuldblodssporten. Foto: Catchlight.no.
Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top