fbpx

17 heste på Trongården: “Min klassiske joker og skarpeste 2-årige”

Brian Wilson havde i fjor sin bedste sæson i adskillige år, og med 17 heste i træning på Trongården ved Dyrehaven, er der masser af optimisme før sæsonstarten.


Brian og Patrick Wilson jubler sammen over Olivers jockeychampionat. Foto: Burt Seeger.
Brian Wilson med sin ældste søn, Patrick Wilson. Foto: Burt Seeger.

“Jeg synes ikke, at der er anledning til andet end optimisme”, indleder den 60-årige englænder, som kom til Danmark i slutningen af 70’erne.

Wilson skal overgå 550.488 kroner i 2019 for at slå sidste års cifre, og det er især blandt den nye klassiske årgang og de fire 2-årige navne, at barren sættes højt.

3-årsholdet består af Mystic Town (Medicean), som vandt allerede løb i fjor, Dragon’s Den (Dragon Pulse), der hentede to tredjepladser i tre starter sidst på efteråret, Zarina First (Kahyl) der nåede at starte to gange på Klampenborg, samt endnu ustartede McCoy (Mingun).

Mystic Town og Oliver Wilson. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.
Mystic Town og Oliver Wilson. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

Zawawi Racings svenskopdrættede Mystic Town aflagde maidentitlen over 1000 meter på Jägersro, hvor han i sikker stil slog den senere maidenvinder Wu Bu Zhidao med en god længde.

Forinden havde han blandt andet været anden bag Irish Trilogy i et maidenløb og fjerde i Dansk Kriterium bag Valentin Apache på Klampenborg.

Mystic Town (Medicean) er halvbror til 4-årige Marta (Appel Au Maitre), som sidste år vandt Jockeyklubbens Avelslöpning og Altamiralöpning hjemme på Jägersro.

“Han er meldt hele vejen rundt i både Sverige og Danmark. Jeg tvivler på, at han står 2400 meter, men som søn af Medicean er han også meldt i Breeders’-serien, og dét tror jeg kommer til passe ham helt perfekt”, siger Brian.


“Minder om Mongolian Knight”

Dragon’s Den var bare en hals fra sin maidensejr i fjor bag Fortune Star og den senere vinder Prince Charming, og han gik på vinterferie med et handicap på 69.

“Han er meldt i 2000 Guineas i både Sverige og Danmark, samt Dansk Derby. En dejlig hest, som jeg forventer sæsondebuterer på Klampenborgs første løbsdag”, kommenterer træneren og fortsætter:

“Uden på nogen måde at forklejne nogen af de andre i stalden, så tror jeg, at den bedste 3-årige hest jeg har i stalden er McCoy. En hest, der både i sind og udseende minder meget om Mongolian Knight, som jeg vandt Dansk Derby med i 1993″.

McCoy og Oliver Wilson i Klampenborgs paddock. Foto: Privat.
McCoy og Oliver Wilson i Klampenborgs paddock. Foto: Privat.

“Han viste allerede et stort talent tidligt i fjor, men blev desværre sat tilbage af en mindre skade efter et rutinearbejde på træningsbanen. Ejerne valgte heldigvis at pakke ham helt ind og starte roligt op igen, og det tror jeg vil lønne sig nu”.

McCoy er en søn af Mingun og ud af Fawzia Stakes-vinderen Mariyca (Daylami). Han ejes af Annie Iuul og Patrick Wilson og er bredt meldt i både den svenske Derbyserie, de danske klassikere og Breeders’-serien.

“Han er på banen hver dag nu og kommer sandsynligvis til start på årets anden løbsdag i Klampenborg. Ligesom moderen tror jeg han vil sætte størst pris på en fast bane, og vi kommer ikke til at tage nogen chancer med ham på underlag der ikke passer”, konkluderer Brian.


“Smart type, der ved hvad det drejer sig om”

Også i den yngste årgang er stalden på Trongården repræsenteret af fire navne. Tre danskopdrættede og en enkelt engelsk import.

“Jeg er ret overbevist om, at Worres Willy er tidligst på færde. Han er efter Wilshire Boulevard og en smart type, der ved hvad det drejer sig om. Det bliver tidlige opgaver samt Produce Stakes der i første omgang gælder for ham”, siger Brian om halvbroderen til staldens 4-årige Loveatfirstsight (George Vancouver).

Begge heste er opdrættet af June og Mogens Worre, som også ejer Worres Willy.

Eleanor Rigby er en brun hoppe efter Center Divider ud af Elaine (Cajun Cadet).

“Hun er helsøster til Fortune Star, der vandt som 2-årig i fjor, og halvsøster til den femdobbelte vinder In The Mood. Vi købte hende efter åringsauktionen i fjor og ejer hende fortsat selv”, siger Brian.

2-årige Saint Larry (Center Divider) med 7-årige Saint George (Academy Award) på Trongården. Foto: Privat.
2-årige Saint Larry (Center Divider) med 7-årige Saint George (Academy Award) på Trongården. Foto: Privat.

Saint Larry er en sen type, der nok først kommer ud i sidste halvdel af 2-årssæsonen. Han blev også købt efter auktionen sidste år og er første afkom ud af Lariyda. Det bliver nok først som 3-årig vi ser det bedste fra ham, men han er meldt i Auktionsløbet og Vinterfavoritterne”.

Fast Companion er en halvbror til Inspirator, og det ligger fast, at han godt kan galoppere. Som import er der ikke mange muligheder på Klampenborg, men et muligt første mål er Goffs Futurity Stakes på Derbydagen, og ellers må vi håbe, at han virker på Jägersro”.


Oliver Wilson i sadlen på den overlegne maidenvinder Inspirator. Foto: Burt Seeger.
Oliver Wilson i sadlen på den overlegne maidenvinder Inspirator. Foto: Burt Seeger.

Blandt de “nye” ældre i stalden findes både Götaland-vinderen Shady LadyInspirator og Titchi Digits.

”Inspirator gjorde det nogenlunde sidste år med et par sejre, men jeg troede faktisk på langt mere inden sæsonen startede”, erkender Brian.

”Nu er han er blevet kastreret i vinter og han bliver interessant at følge i år”.

Inspirator (Delegator) aflagde maidentitlen med mere end seks længders afstand til konkurrenterne i juni, og senere fulgte han op med sejr i Albani Store Sprint på Fyensløbsdagen foran garvede, ældre sprintere som Panama Jack, Fredricka og Flower Spring.

Han indleder 4-årssæsonen med et handicap på 74.

Shady Lady slår Tante Tove og Master Blaster. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.
Shady Lady slår Tante Tove og Master Blaster i 2017-udgaven af Götalandlöpning (Janos Tandaris Minne). Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

Lidt højere står Shady Lady (Pistachio), der som 2-årig vandt Götalandlöpning på Jägersro og i flere omgange var tæt på store sejre i fjor.

”Hun vandt ikke løb sidste år, men tjente alligevel gode penge. Jeg tror på, at hun nok skal få en stor sæson, akkurat som Saint George, der er mit bedste kort til sprinterløbene”, fornemmer Brian Wilson. Shady Lady indleder året med et handicap på 76, Saint George på 86.

Saint George og Oliver Wilson. Foto: Burt Seeger.
Saint George og Oliver Wilson. Foto: Burt Seeger.

En joker til de skandinaviske hoppeløb findes i Titchi Digits (Helmet), som er vinder som 2-årig i England og debuterede direkte med sejr på Klampenborg i fjor foran Hongkong Hemi og Miintaka.

Derefter var hun anden bag Learn By Heart, men foran Lea og Bijou, inden hun blev skadet i Norsk 1000 Guineas.

Titchi Digits/Oliver Wilson besejrer Hongkong Hemi/Elione Chaves og Miintaka/Marcos Robaldo. Foto: Burt Seeger.
Titchi Digits/Oliver Wilson besejrer Hongkong Hemi/Elione Chaves og Miintaka/Marcos Robaldo. Foto: Burt Seeger.

“Det var en ret slem skade, og vi har ikke været specielt optimistiske undervejs, men hun har tilbragt vinteren på landet og er nu tilbage i stalden. Hun cantrer hver dag og er en god hoppe, som kan få det sjovt med fra det aktuelle handicap på 74. Vi forsøger nok at lægge ud på Jägersro for at se, om hun fungerer på dirt, og så er hun også meldt i Klampenborgs Sceptre Stakes, der allerede rides i begyndelsen af maj”, siger Brian.


Ny i stalden er My Nephew, som indtil i fjor var i træning hos Hanne Bechmann på Enghavelyst.

”Han kom hertil i fin forfatning, og jeg tror godt, at han kan forsvare sit tal på 75″, vurderer Brian om den 5-årige Binary File-søn.

My Nephew vinder under Rafael De Oliveira. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.
My Nephew vinder under Rafael De Oliveira. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

Nyt jockeynavn?

På ryttersiden vil Brian Wilson selvfølgelig ty til sønnen Oliver, men der kan blive brug for ‘backup’.

”Oliver er staldens førstejockey, og når han kommer hjem fra Dubai skal han ride dagligt ud som tidligere – men jeg ved også godt, at min søn har større muligheder hos Marc Stott”.

”Oliver har igennem vinteren boet sammen med den engelske jockey Ryan Powell, som også har redet ud for Charlie Appleby og tidligere har været tilknyttet Sir Mark Prescott. Ryan vil gerne ride på hver eneste løbsdag hvor der er brug for det, så jeg forventer, at bruge ham når Oliver ikke har mulighed for at ride”.


2-årige Mystic Town/Oliver Wilson arbejder sammen med sin ældre staldkammerat Saint George/Brian Wilson. Foto: Burt Seeger.
Brian Wilson på ryggen af Saint George under et morgenarbejde på græsset sammen med Mystic Town og Oliver Wilson. Foto: Burt Seeger.

Står op kl. 3 om natten

Brian Wilson flyttede for nogle år siden til Oxie uden for Malmö, og det betyder lang vej til stalden på Klampenborg.

”Det har været en hård vinter for mig. Jeg står som regel op klokken 3 hjemme i vores bolig udenfor Malmö. Ind i mellem kan jeg sove til klokken 4, men det er også det absolut længste jeg kan strække den”.

”Det er klart, at min hverdag ville fungere mere hensigtsmæssigt, hvis jeg havde mine heste opstaldet i Sverige hvor vi bor – men størstedelen af mine kunder er danske, og de vil gerne komme og se til deres heste i hverdagen”.

“Men nu er der bare seks uger til sæsonstarten, vi går mod lysere morgener og jeg føler, at det er første gang i mange år, at vi står så godt rustet hele vejen rundt”, afslutter Brian.

Picture of Carsten Bundgaard

Carsten Bundgaard

Fokus: Skandinavien. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top