fbpx

Troldmanden fra Wien – historien om Franz Nutz

Dette er historien om en af de største personligheder inden for dansk galopsport nogensinde. Historien om en ung østrigsk jockey, som under et ferieophold i Danmark fik et tilbud om at ride i Dansk Oaks og vandt. Historien om, hvordan dette blev springbrættet til den mest glorværdige trænerkarriere nogensinde i Skandinavien. Han blev kaldt Troldmanden fra Wien – navnet er Franz Nutz.


franz_nutz_1276


Franz Nutz blev født i 1930 i Østrig, og var fra starten glad for heste og ridning. Han ville gerne starte i lære så hurtigt som muligt, men 2. Verdenskrigs udbrud og lange forløb gjorde, at de østrigske galopbaner først blev genåbnet i 1946.

Han kom i lære som 16-årig og havde fire års læretid foran sig. Selv om Franz var født til at være jockey – en lille spirrevip på kun 39 kilo – fik han først sin debut i bøjlerne efter 2 års hårdt arbejde i stalden.

I Østrig skal man vinde 50 løb for at kalde sig udlært jockey, så Franz måtte bare se at komme i gang – også inspireret af, at man som professionel jockey ikke behøvede at arbejde i stalden, man skulle bare ride hestene og sørge for at vinde så mange løb som muligt.

Franz fik også lov til at komme ud i den store galopverden. Han fik gæstekontrakter i både Tyskland, Ungarn og Egypten, og samtlige steder vandt han frem som en lille kejser med et kæmpe talent.

I 1960 besøgte Franz Nutz for første gang Danmark. Han var på dette tidspunkt 30 år, og formålet med rejsen var blandt andet at besøge vennen Vinzenz Vogel. Franz og Vinzenz Vogel havde været i lære sammen i Østrig, og de to havde knyttet et nært venskab.

Vogel var rejst til Danmark tre år forinden og havde allerede manifesteret sig som topjockey herhjemme. Besøget i Danmark på netop dette tidspunkt blev vendepunktet i Franz’ liv, og den klassiske Oaks-dag i 1960 er en dag som han aldrig nogensinde vil glemme.

Lige inden dagens første løb kom jockey Jack Egan til skade og kunne ikke ride resten af dagen. Træner Henning Højelse nærmest tiggede og bad Franz om at ride for sig i Dansk Oaks på hesten Pilet, men Franz undslog sig på grund af, at den østrigske kontrakt forbød ham at tage imod ridt fra andre trænere.

Men ved nærmere eftertanke mente Franz, at hans chef hjemme i Østrig nok aldrig ville få noget at vide, så han gik ind på ideen og sagde ja tak til ridtet. Og selvfølgelig vandt Franz Nutz Dansk Oaks med Pilet, som sejrede afstoppet med fire længder foran Raadvaddam, som sjovt nok havde Vinzenz Vogel i sadlen.

Dagen efter stod der spalte op og spalte ned om Franz’ bedrift i de østrigske aviser, og han var nu sikker på, at han stod til en fyreseddel når han vendte hjem igen.

Men da Franz nåede hjem til Østrig, fik han den sørgelige meddelelse, at hans chef i mellemtiden var død, og nu stod han pludselig som arbejdsløs jockey. I Danmark havde man dog ikke glemt den dygtige rytter, så da budskabet kom frem om at han var ledig, blev der straks sendt bud efter ham.

Året efter vendte Franz Nutz tilbage til Danmark på en mere permanent basis, og han vandt i alt 15 løb i sin første sæson på Klampenborg. I 1965 valgte han at udskifte jockeylicensen ud med en trænerlicens og indkvarterede sig på Hvidegården, godt 5 minutters kørsel fra galopbanen.

Overgangen fra at være jockey til træner var også et klogt træk, og Franz kunne nu koncentrere sig om træningen af heste i stedet for at pine sig ned i vægt og gå på ugentlige saunabesøg for at kunne ride løbsvægten på ca. 55 kilo.

Franz Nutz fik fra starten god opbakning fra hesteejere som familien Lauritzen og Stald Shaker, og allerede i 1968 kom det store gennembrud, da træneren sadlede de tre første heste gennem mål i Dansk Derby med Hard Top (Rolf Wuscha) foran Rasmus (John Svaneborg) og Red Devil (Joe Mercer),  og kort tid senere vandt Hard Top også den svenske udgave.

Fremgangen fortsatte de næste år, hvor Franz vandt Forårsløb (Dansk 2000 Guineas) i både 1969 og 1970 med henholdsvis Glacial og Blues. Det blev også til sejr i både Avlsløb og Larch Ærespræmie i 1970, før storløbssejrene for alvor begyndte at vælte ind i de følgende sæsoner.

Inger Marie Due Nielsen og Thorkild Møller Nielsen tager imod deres eget opdræt, Rush, efter sejr i Svenskt Oaks på Jägersro. I sadlen Chris Cordrey og ved siden Franz Nutz. Foto: Burt Seeger.
Inger Marie Due Nielsen og Thorkild Møller Nielsen tager imod deres eget opdræt, Rush, efter sejr i Svenskt Oaks på Jägersro. I sadlen Chris Cordrey og ved siden Franz Nutz. Foto: Burt Seeger.

Samarbejdet med Chris Cordrey

I 1972 skrev Franz Nutz kontrakt med jockey Chris Cordrey, og dette skulle blive starten på et eminent samarbejde som kom til at vare helt frem til 1981, hvor Cordrey besluttede sig for at ride freelance.

Ifølge Chris Cordrey var derbysejrene med Sourido og Birkum Bob de største højdepunkter, men Chris husker også, at bølgerne en gang imellem gik meget højt i stalden:

“Jeg var ansat som jockey, og mødte derfor først klokken ni på Hvidegården. Det blev også hurtigt klart for mig, at man ikke skulle prøve på at møde for sent, idet Franz har et frygteligt temperament. Jeg mødte altid til tiden, men var klokken blevet fem minutter over ni, havde Franz allerede ringet hjem til min kone, Pam, for at høre om der var noget galt”, fortæller den nu pensionerede jockey, som påpeger, at dette bare viser, at Franz er et meget betænksomt menneske.

Men Franz’ temperament har rent faktisk også bragt ham i vanskeligheder en gang imellem, for som Chris Cordrey fortæller:

“Engang havde staldpersonalet besluttet sig for at strejke, og da jeg mødte klokken ni kom Franz forfærdet løbende og fortalte, at ingen var mødt op. Klokken ti ringede en talsmand fra personalet, og til deres store forbløffelse viste Franz sig fra sin humoristiske side og spurgte, om de da forventede, at han skulle kysse dem når de kom om morgenen? – Og en halv time senere var personalet på arbejde igen”.

Sammen vandt Franz Nutz og Chris Cordrey over 150 løb i Skandinavien inkl. storløbene Pokalløb, Vinterfavoritternes Ærespræmie, Opdrætningsløb, Dansk Oaks (5 gange), Avlsløb (2 gange), St. Leger (3 gange), Produce Stakes, Sceptre Stakes (3 gange), Mowerinaløb (2 gange), Klampenborg Store Sprint, Larch Ærespræmie, Dansk Kriterium (2 gange), Forårsløb og Dansk Derby.


En Oaks-specialist

Franz Nutz sadlede i alt hele otte Oaks-vindere i Danmark og Sverige, hvilket har gjort ham til en legende inden for træning af hopper.

Navne som Orange Blossom, Moonraker, Fabella, Hornqueen, Tie Eleven, Farina, Carambee, Rush, Birkum Musen, Mahogany, Oline, Forn Vell og Princess Streak vil altid stå prentet i enhver galopfanatikers hukommelse.

Især Fabella, som blev mor til derbyvinderne Farandole og Fabulous, vil nok aldrig blive glemt, og hendes blodlinier lever stadigvæk videre i den danske avl.

Franz Nutz havde også den skimle hoppe Allwins i træning.  Allwins er i dag en af de mest fremtrædende avlshopper i Skandinavien som mor til de klassiske vindere All Fair og All Right.

Franz Nutz på Hvidegården med sin øjesten, Clarion King. Foto: Burt Seeger.
Franz Nutz på Hvidegården med sin øjesten, Clarion King. Foto: Burt Seeger.

Kejser Franz og Kongen

Skønt Franz Nutz i sin lange karriere som træner sadlede 28 klassiske vindere, samt vandt et hav af andre storløbssejre, var der en enkelt hest som i trænerens hjerte skilte sig ud fra dem alle – den fukse vallak Clarion King.

Clarion King vandt i sine to første år som væddeløber Opdrætningsløb, Produce Stakes, Dansk Kriterium, Vinterfavoritternes Ærespræmie, Forårsløb (Dansk 2000 Guineas), Derby Trial og Skandinavisk Grand Prix, mens han som ældre hest vandt en lang række storløb med Jockey Club Cup, Skandinavisk Grand Prix og Golden Mile som de største.

Clarion King blev både kåret som Årets Hest som 2- og 3-årig, og han kunne i en uge faktisk også kalde sig Derbyvinder, men på baggrund af en af de mest omdiskuterede sager i skandinavisk galopsport gennem tiderne, fratog man Clarion King sejren i Dansk Derby.

Dette fik dog ikke Clarion Kings popularitet til at falde, snarere tværtimod, for i resten af hestens karriere på turfen, var han den ubestridte yndling hos publikum, som i alt så Clarion King vinde 25 løb og over 1,1 millioner kroner.

Franz Nutz fortæller selv om Clarion King: “Jeg har måske haft heste af tilsvarende kaliber, men ingen har haft så stor betydning for mig”.

Franz Nutz og Clarion King.
Franz Nutz og Clarion King – to pensionister, som stadigvæk nyder hinandens selskab.

At opleve Clarion King og Franz Nutz sammen er også noget helt specielt. Faktisk tror jeg, at man kunne lave en hel spillefilm om det. Franz talte altid til “Kingi” som var han et højt elsket menneske.

Der var, og er stadigvæk, en helt unik forståelse mellem de to – Clarion King vidste præcis hvornår Franz trådte ind af stalddøren, og der blev altid sagt godmorgen i en mild tone og med et lille kys på mulen. Clarion King skulle motioneres en time om dagen, og Franz red ham altid i Dyrehaven, inden han evt. skulle ned og gå et arbejde på banen.

Hest og rytter havde deres helt eget ritual, når de gik igennem den røde port til Fortunen – Clarion King dansede lidt og udførte et par bukspring for at få at vide, om dette var en fornøjelsestur eller om der skulle arbejdes. Hvis Franz så snakkede til ham og f.eks. spurgte: Hvad har du mest lyst til i dag?, vidste hesten, at den skulle på fornøjelsestur. Men hvis træneren intet sagde, betød det, at der skulle arbejdes, og så skulle Clarion King nok sørge for at spare på sine kræfter indtil de nåede ned til træningsbanen.

Clarion King, som i dag er blevet 18 år gammel, hygger sig hos Gert Larsen på Fyn, hvor Kongen passer på stutteriets føl og åringer.

Clarion King med Franz Nutz i skøn genforening tidligere i det nye millennium. Clarion King gik bort i 2006, 24 år gammel.
Clarion King med Franz Nutz i skøn genforening, mens Marianne Westerberg og Gert Larsen grinende ser til.

Livet efter galophestene

Da Franz Nutz efter sæsonen 1992 i en alder af 62 år valgte at gå pension, tog en anden af hans livs store interesser over – malerkunsten.

Franz bruger den dag i dag mange timer om ugen på at færdiggøre væddeløbsmalerier, portrætter og meget mere, som han enten forærer til de mange interesserede, eller selv beholder som prydelse på væggen i lejligheden i Virum.

I forbindelse med sine galopmalerier kommer han i tanke om dengang jockey Mark Larsen forelskede sig i et billede som Franz havde malet:

“Jeg havde lavet et maleri af Mark på hesten Steinway, og han var helt vild med det og spurgte om han måtte få lov at købe det af mig. Jeg sagde, at jeg ikke ville have penge for det, men måske en god flaske rødvin i stedet for.

Så Mark fik maleriet med, men jeg har endnu ikke set skyggen af rødvinen, selv om der efterhånden er gået fire år”, griner Franz, som selvfølgelig også kommer til at tænke tilbage på sit eget liv som jockey, hvor det var umuligt at holde styr på alle aftaler, og hvor døgnets 24 timer i grunden var alt for lidt.

I dag nyder Franz sin pension i det skønne, grønne Sorgenfri-kvarter. Han plejer at cykle til banen et par gange om ugen for at hjælpe Bendt Jensen med at ride ud, men desværre kom Franz i midten af juni så galt af sted på en 2-årig hoppe, at han brækkede lægbenet, samtidig med at fire ledbånd blev revet over.

Dette betyder en længere pause for Franz, som dog i skrivende stund har lagt krykken væk og i rask tempo kan bevæge sig frem og tilbage fra købmanden.

Franz har altid været en af de mest stolte personer jeg har kendt, og styrtet med den 2-årige hoppe har helt sikkert gået ham på, men alligevel lyser hans ansigt op, når han fortæller, at hoppen havde lavet nøjagtig det samme nummer to gange i træk forleden, selv om den havde fået en professionel jockey på ryggen – “så det er altså ikke mig, der er blevet for gammel!!”

Fredag d. 14. juli 2000 fylder Franz Nutz 70 år. En dag der bliver fejret med reception på Hotel Fortunen fra kl. 14.00-16.00.

Franz håber på at se alle sine venner fra de mange år på turfen, og selvfølgelig skal han have et ekstra stort tillykke fra GalopSport, som sætter stor pris på Franz’ store støtte – der er næppe mange andre som besøger hjemmesiden lige så meget som ham, når han hjemme fra sin computer surfer rundt på Internettet med autoritet som én der aldrig havde lavet andet.

Stort tillykke med fødselsdagen, Franz.

franz_nutz_127611

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top