fbpx

RaceTime: Ubesejrede Baaeed mod Prix de l’Arc

4-årige Baaeed er ubesejret i 10 starter og verdens højest handicappede hest. Mange sammenligner ham med Frankel. Nu satser ejer og træner på start i Prix de l’Arc den 2. oktober, hvis baneforholdene er i orden. Den franske, irske og tyske derbyvinder fra i år er alle potentielle konkurrenter, ligesom sidste års vinder Torquator Tasso og Kirsten Rausings superhoppe Alpinista.

Fortalt af Klaus Bustrup


BAAEED VANDT MED 6 ½ LÆNGDE OVER 2100 METER.

At Baaeed (Sea The Stars) er en god hest vidste alle. Ubesejret i ni løb, de sidste fem i Gruppe-1-løb, talte deres tydelige sprog. Men alle løb var vundet på distancer op til 1600 meter. Derfor var der stor spænding forud for Baaeeds start den 17. august på York i Juddmonte International Stakes (Gr.1) over 2100 meter.

Baaeed vandt ubesværet med 6 ½ længde før den franske derbyvinder Mishriff (Make Believe), der sidste år vandt Saudi Cup og nu i alt har indløbet 100 millioner kroner! Spekulationerne startede. Er det muligt, at Baaeed går endnu længere op i distance og starter i Prix de l’Arc de Triomphe (Gr.1)?SIDSTE START I ÅR BLIVER I PRIX DE L’ARC ELLER CHAMPION STAKES.

I weekenden udløstes spændingen. Baaeeds ejer Sheika Hissa og træner William Haggas annoncerede, at Baaeeds sidste start i år bliver enten i Prix de l’Arc de Triomphe (Gr.1) den 2. oktober på Longchamp eller i Champion Stakes (Gr.1) den 15. oktober på Ascot. Om Baaeed starter i Prix de l’Arc vil afhænge af baneforholdene.

Hvis banen er blød, starter Baaeed ikke.

Baaeed skal i givet fald også efteranmeldes. Det skal ske senest den 28. september og koster 900.000 kroner. Den samlede præmiesum i Prix de l’Arc er på 37,5 millioner kroner med godt halvdelen til vinderen.


SAMMENLIGNES MED FRANKEL.

Efter sejren i Juddmonte International Stakes udtrykte Baaeeds træner William Haggas beskedent: ”I skal lade være med at sammenligne ham med Frankel”. Men det bliver sværere og sværere.

Efter sejren i Juddmonte International Stakes tildeltes Baaeed en OR på 135 (svarende til et generalhandicap på 107-108). Det er det tredjehøjeste siden British Horseracing Authority (BHA) indførte Official Rating i 2004.


Sea The Stars står opstaldet på Aga Khans Gilltown Stud til 125.000 euro i bedækningstakst. Foto: Aga Khan Studs.
Sea The Stars (Cape Cross – Urban Sea), den næsthøjest handicappede hest i verden nogensinde. Far til Stradivarius og den engelske derbyvinder Harzand og senest til Baaeed. Foto: Aga Khans Gilltown Stud i Irland.

Kun to heste har haft en højere ranking. Frankel (140) og Baaeeds far Sea The Stars (136). Frankel (Galileo) var ubesejret i 14 starter, og han var i fjor Europas førende avlshingst, og han er igen i år foreløbig nr. 1 på listen.

Sea The Stars (Cape Cross) er halvbror til Galileo, og han vandt i sin løbskarriere bl.a. Epsom Derby og Prix de l’Arc. Eneste nederlag kom i den første start. Sea The Stars har i en årrække været blandt Europas førende avlshingste, og p.t. er han nr. tre på listen i 2022 i Europa.I RaceTime fra 26. juni i år: ”A Star is Born” kan man læse mere om Baaeed, hvis popularitet er stærkt stigende. Træner William Haggas har således allerede annonceret, at det engelske publikum får lejlighed til at overvære Baaeeds træningsgalop den 18. september om morgenen i Newmarket.

Der kommer helt sikkert mange, der vil se stjernen. Euforien som man kendte den med heste som Frankel og Enable er tilbage. Det er godt for galopsporten. Stjerner tjener alle sportsgrene.TYSK TOPOPGØR PÅ SØNDAG I GROSSER PREIS VON BADEN.

Sidste års overraskende vinder af Prix de l’Arc de Triomphe, Torquator Tasso (Adlerflug), mødes på søndag den 4. september bl.a. med dette års tyske derbyvinder Sammarco, der er efter Camelot, der også er far til sidste lørdags meget lovende 2-årsvinder på Klampenborg, Got A Lot.

Sammarco og Torquator Tasso mødes i Grosser Preis von Baden (Gr.1), der også var Torquator Tassos sidste løb i fjor, inden turen gik til Longchamp. I Grosser Preis von Baden i fjor slog Torquator Tasso sidste års tyske derbyvinder Sisfahan (Isfahan).Sammarco har siden derbysejren startet i Bayerisches Zuchtrennen (Gr.1), som han vandt, og hvis han løber tilfredsstillende i Grosser Preis von Baden vil han blive efteranmeldt til Prix de l’Arc.

Sammarco trænes af Peter Schiergen, der i 2011 var træner for den legendariske hoppe Danedream (Lomitas), der netop vandt Preis von Baden, inden hun fortsatte til Paris og triumferede i Prix de l’Arc på Longchamp.

Torquator Tasso var senest anden i King George VI & Queen Elizabeth Stakes (Gr.1) på Ascot, slået af en af de øvrige topfigurer til årets Prix de l´Arc, Pyledriver (Harbour Watch). Pyledriver kom fra en andenplads i Coronation Cup (Gr.1) på Epsom, hvor han var slået med 4 ½ længde af Baaeeds helbror, 5-årige Hukum. Distancen var 2400 meter, så Baaeeds helbror står i hvert fald distancen.


KIRSTEN RAUSING KAN VINDE PRIX DE L’ARC.

Kirsten Rausing, barnebarn af grundlæggeren af Tetra Pak og ejer af Lanwades Stud i Newmarket, har i år en mulighed for at blive belønnet for mange års stor indsats for galopsporten gennem en sejr i Prix de l’Arc de Triomphe. Alpinista, der er opdrættet på Lanwades Stud, er i øjeblikket bookmakernes næstfavorit til at vinde (6/1) efter Baaeed (2/1).

Alpinista (Frankel) led sit seneste nederlag i september 2020. Siden da er det blevet til syv sejre – de sidste fem i Gruppe-1-løb. I fjor slog hun Torquator Tasso i Preis von Berlin (Gr.1) på Hoppegarten. I år er hun vinder af Grand Prix de Saint Cloud (Gr.1), og senest vandt hun Yorkshire Oaks (Gr.1), hvor hun slog vinderen af Epsom Oaks Tuesday (Galileo).I 2019 vandt Enable (Nathaniel) Yorkshire Oaks før Magical (Galileo). Det var Enables 12. sejr i træk, og hun var favorit til i sin næste start at vinde Prix de l’Arc de Triomphe for tredje gang i træk.

Der var enorm bevågenhed i medierne og blandt galopelskere forud for hendes start. Det samme kan blive tilfældet, hvis Baaeed kommer til start i Prix de l’Arc.

I 2019-udgaven af Prix de l’Arc lignede Enable en vinder indtil 400 meter fra mål, men hun måtte på Longchamps bløde bane nøjes med en andenplads bag Waldgeist (Galileo) men før Sottsass (Siyouni), der vandt Prix de l’Arc året efter i dyb bane.

Der er ingen tvivl om, at baneforholdene spiller en betydelig rolle for hvem der vinder Europas mest prestigefyldte væddeløb i starten af oktober måned i Paris.


Enable med sit første føl efter Kingman (Invincible Spirit) fotograferet på Bansted Manor Stud (Juddmonte).

HVILKE AF ÅRETS DERBYVINDERE FÅR VI AT SE I PRIX DE L´ARC?

Der er stadig godt en måned til Prix de l’Arc de Triomphe, så meget kan ske inden da.

Som allerede beskrevet er den tyske derbyvinder Sammarco en mulig starter, hvis han gør det godt i Grosser Preis von Baden.

Mest opmærksomhed er der omkring den franske derbyvinder Vadeni (Churchill). Efter sejren i Prix du Jockey Club (Gr.1) på Chantilly vandt Vadeni Eclipse Stakes (Gr.1) på Sandown før Mishriff.Den irske derbyvinder Westover (Frankel) opretholder også engagement i Prix de l’Arc, men han skuffede fælt i King George VI & Queen Elizabeth Stakes, hvor han var meget langt efter vindende Pyledriver.

Den overbevisende ubesejrede Epsom-derbyvinder, Desert Crown (Nathaniel) bliver næppe klar til start igen i denne sæson. Efter en skade har han det efter omstændighederne godt, men der er næppe tid nok til at forberede ham til nye storløb.


HVEM KAN ELLERS VINDE PRIX DE L’ARC?

To succesrige japanske heste, Titleholder (Duramento) og Do Deuce (Heart’s Cry) har bookmakernes opmærksomhed. Japanske heste har dog kun haft moderat succes i Prix de l’Arc. Der tales også om Onesto (Frankel), der vandt Grand Prix de Paris (Gr.1) på Longchamp. Han var dog langt efter Vadeni i det franske derby.

Mest interessant er efter min mening 2-års stjernen, Coolmores Luxembourg, der som den tyske derbyvinder Sammarco er efter Camelot.  Aidan O’Brien-trænede Luxembourg var ubesejret som 2-årig og overvintrede som favorit til Epsom Derby.

Han debuterede i år med en godkendt tredjeplads i Engelsk 2000 Guineas slået af Coroebus (Dubawi) og Native Trail (Oasis Dream), men han fik en skade, der forhindrede en start i Epsom Derby.

Den 13. august vendte han tilbage med en sejr i Gruppe-3-opgøret Royal Whip Stakes på The Curragh. Luxembourg er en spændende outsider.BLIVER BAAEED GALOPHISTORISK?

Der er god tid til den 2. oktober. Meget kan som nævnt ske inden da. Men væddeløb er mere end noget andet forventningens glæde. Og jeg glæder mig som et barn, hvis vi kommer til at se Baaeed i Prix de l’Arc de Triomphe.

Frankel var, er og forbliver imponerende. Men han vandt aldrig et løb over længere distance end 2100 meter. Det var i Juddmonte International Stakes i 2012 – Frankels næstsidste start – det løb som Baaeed netop har vundet.

Vinder Baaeed Prix de l’Arc opnår han noget, som Frankel ikke gjorde. Det gør ham ikke nødvendigvis bedre end Frankel, men hvis, bliver Baaeed en hest, der vil få en fornem plads i galophistorien.


Longchamp. Bliver det skueplads for en ny galophistorisk begivenhed den 2. oktober 2022?
Klaus Bustrup

Klaus Bustrup

RaceTime. Født 1947 i København. Har i sin professionelle karriere været administrerende direktør i Landbrugsraadet (i dag Landbrug & Fødevarer) 1994-2008. Formand for Danidas Styrelse 2008-13 og formand for FødevareBanken 2013-19. Klaus har som sin bror Per haft sin gang på Klampenborg Galopbane i mere end 60 år.

Seneste artikler

Scroll to Top