fbpx

RaceTime: Galileo blev igen Europas førende avlshingst. Nyt fra Europa.

Det er næsten sikkert som amen i kirken, at Galileo er leading sire (førende avlshingst) i Europa. Mere overraskende er det, at Siyouni i 2020 trængte Dubawi ned på en tredjeplads. Dubawi må trøste sig med at være far til Europas og Verdens højest handicappede hest i 2020, Ghaiyyath, der nu går i avlen sammen med flere andre af Europas store stjerner på turfen i 2020.


Nu 22-årige Galileo anslås at have en markedsværdi på over 200 millioner euro. I 2020 blev han far til sin femte Epsom Derby-vinder, Serpentine, ligesom han er far til vinderen af 1000 Guineas og Epsom Oaks i 2020, Love. Foto: Coolmore.

Galileo-afkom indtjente i 2020 i Europa mere end 50 millioner kroner. Flot. Men en del mindre end i 2019, hvor afkom efter Galileo fik godt 135 millioner kroner på præmiekontoen!

Medvirkende til Galileos succes som avlshingst de senere år er bl.a. Magical, der nu går i avlen – ligesom hendes evige rivalinde, den dobbelte vinder af Prix de ´Arc, Enable, der var tæt på 100 millioner kroner i præmiepenge i sin væddeløbskarriere. Enable efter Nathaniel (Galileo) vandt i 15 af sine 19 starter.

I Danmark er Galileo bl.a. far til Juniper Tree, der i 2020 blev Danmarks førende avlshingst med afkom, der indtjente 1,7 millioner kroner.


Ghaiyyath. Foto: DarleyEurope.com.

Dubawi-sønnen Ghaiyyath havde en fantastisk sæson som 5-årig. Kun i Irish Champion Stakes (Gr.1) blev han slået af Magical, der her fik revanche for nederlaget i Juddmonte International Stakes (Gr.1).

Inden da havde Ghaiyyath vundet Eclipse Stakes (Gr.1) før Enable (Nathaniel) og Coronation Cup (Gr.1) før den engelske derbyvinder Anthony Van Dyck (Galileo) og Stradivarius (Sea The Stars).

Magical sluttede sin væddeløbskarriere med over 40 millioner kroner på præmiekontoen, og hun vandt i 12 af sine 28 starter. To gange var hun først i Tattersalls Gold Cup (Gr.1) og i Irish Champion Stakes (Gr.1).

Hun vandt syv Gruppe-1-løb, og i Irish Champion Stakes 2020 besejrede hun Ghaiyyath, Armory og den senere vinder af Prix de l´Arc Sottsass.


Ghaiyyath startede 2020 med en sejr i Dubai Millennium Stakes (Gr.3), hvor den norske derbyvinder Privilegiado var tredje. Ghaiyyath, der vandt i ni af sine 13 starter og indtjente 7,5 million kroner er nu opstaldet som avlshingst på Kildangan Stud (Darley) i Irland til en bedækningspris på 30.000 euro.

Det bringer Ghaiyyath op mellem de dyreste avlshingste i Europa, men dog ikke blandt de 15 dyreste. De er jf. Global Stallions (bedækningpris i euro):

  • Galileo (Sadler´s Wells) – efter aftale.
  • Dubawi (Dubai Millennium) 250.000.
  • Frankel (Galileo) 175.000.
  • Kingman (Invincible Spirit) 170.000.
  • Sea The Stars (Cape Cross) 150.000.
  • Siyouni (Pivotal) 140.000.
  • Lope De Vega (Shamardal) 125.000.
  • No Nay Never (Scat Daddy) 125.000.
  • Wotton Basset (Iffraaj) 100.000.
  • Invincible Spirit (Green Desert) 80.000.
  • Night Of Thunder (Dubawi) 75.000.
  • Kodiac (Danehill) 65.000.
  • Dark Angel (Acclamation) 60.000.
  • Camelot (Montjeu) 45.000.
  • Showcasing (Oasis Dream) 51.000.
  • Le Havre (Noverre) 40.000.

Ubesejrede Frankel (Galileo), der nu er opstaldet som avlshingst på Bansted Manor Stud (Juddmonte) i England, er en af Europas dyreste avlshingste. Hans bedste afkom til dato er den europæiske 3- og 4 års champion Cracksman, der nu er i avlen som faderen. I Danmark er Frankel far til Lone Kaj-Nielsens Learn By Heart og Flemming Velins Frankel´s Kiss. Foto: Juddmonte Farms.

Blandt Europas 15 dyreste avlshingste har tre samtidig sønner på listen. Galileo (Frankel), Invincible Spirit (Kingman) og Dubawi (Night Of Thunder). Galileo og Sea The Stars er begge ud af Prix de l´Arc vinderen Urban Sea (Miswaki), og Invincible Spirit og Kodiac er begge ud af den franske oaksvinder (Prix de Diane) Ratha (Kris).

Adskillige af Europas dyreste avlshingste er opstaldet på kendte stutterikæder med stutterier flere steder i Verden. Coolmore, der ejes af John Magnier, har Galileo, No Nay Never, Wotton Basset og Camelot som nogle af deres mange avlshingste. Darley, Godolphins tilknyttede stutteriforetagende, har Dubawi og Night Of Thunder opstaldet.

Juddmonte, der blev skabt af netop afdøde Prince Khalid bin Abdullah råder over Frankel og Kingman, og på Aga Khans stutterier finder vi bl.a. Sea The Stars og Lope de Vega.


Coolmore, Irland.

Fire avlshingste har de sidste tre år – hvert år – været på listen over Europas 10 bedste. Galileo, Dubawi, Sea The Stars og Kodiac.

Blandt Dubawis succesrige afkom de senere år kan ud over Ghaiyyath nævnes Godolphins Benbatl, der var tredje i det meget velbetalte Saudi Cup (Gr.1) i fjor samt Lord North, der vandt Prince Of Wales Stakes (Gr.1) på Ascot i fjor. I Danmark er Dubawi far til Nascetta, der ejes af Lone Kaj-Nielsen og er i træning hos Bent Olsen.

Sea The Stars er far til Stradivarius, stayerkongen, der i 2020 vandt Goodwood Cup (Gr.1) for fjerde gang i træk og Ascot Gold Cup (Gr.1) for tredje gang i træk. Sea The Stars er også far til den overlegne tyske derbyvinder Sea The Moon, der i Skandinavien er far til den norske derbyvinder Privilegiado og den svenske oaksvinder Nouvelle Lune.


Den norske derbyvinder Privilegiado var tredje i fjor i Dubai Millennium Stakes (Gr.3) til Ghaiyyath, der er verdens højest handicappede hest i 2020. (Der var også nogle længder mellem dem) Privilegiado er efter Sea The Moon efter Sea The Stars. En af verdens førende avlshingste og bl.a. far til den tredobbelte Ascot Gold Cup-vinder Stradivarius. Foto: Elina Bjørklund. Foto: Anders Kongsrud/www.hesteguiden.com.

Kodiac er far til en række europæiske storløbsvindere over de kortere distancer, bl.a. Gruppe-1-vinderne Fairyland og Hello Youmzian, der i fjor vandt Diamond Jubilee Stakes (Gr.1) på Ascot. I Danmark er han morfar til en af årets derbykandidater Reliable Man-sønnen Handyman Carlras ud af Kodachrome (Kodiac)

Blandt de senere års mest succesrige avlshingste finder vi også skimle Dark Angel, der er far til Battaash en af verdens bedste sprintere de senere år. Nu 7-årige Battaash har vundet seks Gruppe-1-løb og indtjent 15 millioner kroner. I 2020 vandt han King´s Stand Stakes (Gr.1) på Ascot og for andet år i træk Nunthorpe Stakes. Begge løb over 1000 meter. Battaash har en OR på 126.


På listen over Europas bedste avlshingste er Galileo som altid nr.1. Dubawi er på en tredjeplads, Dark Angel nr. 4 og Kodiac er på femtepladsen, og Sea The Stars er nr. 8.

På andenpladsen finder vi Siyouni, der er den førende avlshingst i Frankrig de sidste tre år. Siyouni er far til Sottsass, der som 3-årig vandt Fransk Derby (Prix du Jockey Club – Gr.1.) Samme år var han tredje i Prix de l´Arc (Gr.1). Sidste år vandt han Prix Ganay (Gr.1), og han afsluttede året og sin væddeløbskarriere med sejr i Prix de l´Arc (Gr.1).


Siyouni-sønnen Sottsass vinder Prix de l´Arc de Triomphe før In Swoop og Persian King på en regntung bane i Paris. Enable forsøgte at vinde Prix de l´Arc for tredje gange, men hun måtte nøjes med en sjetteplads. Til gengæld vandt Enable i 2020 for tredje gang King George VI & Queen Elizabeth Stakes (Gr.1). Foto: Coolmore.

Sottsass er nu opstaldet som avlshingst til en bedækningspris på 30.000 euro. I sin løbskarriere vandt han seks gange, og han indløb 25 millioner kroner. Siyouni er far til Eko Palace Bay, der er mor til Good Fortune og ud af Acqualina Beauty (Montjeu). Good Fortune er den højest handicappede hest med engagement i Dansk Derby i år.

Ligesom Sottsass er sidste års treer i Prix de l´Arc, Persian King, nu også gået i avlen. Han er opstaldet på Haras D´Etreham til en bedækningspris på 30.000 euro. Persian King vandt Fransk 2000 Guineas, og var anden i Fransk Derby. I 2020 blev han dobbelt Gruppe-1-vinder.

Kingman. Foto: Juddmonte Farms.

Persian King er efter Kingman (Invincible Spirit), der gik i avlen i 2015 og her har opnået en gigantisk succes.

Han er førende på listen over 3rd Crop Sires (avlshingste, der har tre årgange på banen) før Australia og Sea The Moon, og han er sjette på den samlede liste over Europas bedste avlshingste.

Ud over Persian King er Kingman far til topmileren Palace Pier, Europas næsthøjest handicappede hest med en OR på 126. Som 3-årig vandt Palace Pier i fjor St. James Palace Stakes (Gr.1) og Prix Jacques Le Marois (Gr.1) før Alpine Star, Circus Maximus og Persian King.

Galileo-sønnen Cirkus Maximus, der i 2019 vandt St. James Palace Stakes og i fjor Queen Anne Stakes på Ascot, er nu opstaldet på Coolmore som avlshingst til en bedækningspris på 20.000 euro.

I Skandinavien er Kingman far til Stall Perlens Like A King, der i fjor debuterede med en andenplads i Norsk Kriterium bag Kingof Pharoahs.


Night Of Thunder vandt det historiske 2000 Guineas (Gr.1) i 2014 før Kingman og Australia. Det var Kingmans eneste nederlag i sine 8 starter, og Australia vandt efterfølgende Epsom Derby (Gr.1) og Irsk Derby (Gr.1). Alle tre er nu blandt Europas absolut førende avlshingste. Foto: Darley.

Dubawi-sønnen Night Of Thunder er førende på listen over 2nd Crop Sires før Make Believe, der er far til sidste års franske derbyvinder, Mishriff. Tredje er Galileo-sønnen Gleneagles.

Night Of Thunder er bl.a far til sidste års italienske oaksvinder Auyantepui og til Dubai Love, der vandt UAE 1000 Guineas på Meydan.

I Skandinavien er Night Of Thunder far til årets hest i Sverige, Silent Night, til Stall Perlens ubesejrede Thunderey, der nu er tre år, samt til ligeledes 3-årige ustartede Snowqueen Torkdahl der er i træning hos Bent Olsen.

Listen over 1st Crop Sires har Acclamation-sønnen Mehmas øverst. Og her finder vi som nr. 23 en dansk avlshingst, Al Shemali, der havde stor succes med sin første årgang i Skandinavien og især med årets hest i Danmark, My Jamil.

Al Shemali/Royston Ffrench vinder Dubai Duty Free (Gr.1) i 2010. Foto: Andrew Watkins / Dubai Racing Club.
Al Shemali/Royston Ffrench vinder Dubai Duty Free (Gr.1) i 2010. Foto: Andrew Watkins / Dubai Racing Club.
Picture of Klaus Bustrup

Klaus Bustrup

RaceTime. Født 1947 i København. Har i sin professionelle karriere været administrerende direktør i Landbrugsraadet (i dag Landbrug & Fødevarer) 1994-2008. Formand for Danidas Styrelse 2008-13 og formand for FødevareBanken 2013-19. Klaus har som sin bror Per haft sin gang på Klampenborg Galopbane i mere end 60 år.

Seneste artikler

Scroll to Top