fbpx

RaceTime: Frankel fortsætter succesen i avlen

Frimærker er som regel forbeholdt kongelige og kendte personligheder. Men de findes også – fortjent – med Frankel på. Ubesejrede Frankel er den måske bedste galophest i nyere tid. Og nu fortsætter succesen i avlen, bl.a. med Cracksman som den bedst kendte.


Frankel i nu afdøde prins Khalid bin Abdullahs kendte farver. Foto: ebay.com

Frankel efter Galileo (Sadlers’ Wells) blev født i 2008, og han er opkaldt efter den amerikanske galoptræner ”Bobby” Frankel.

Frankel var ubesejret i sine 14 starter som 2-, 3- og 4-årig. Frankel vandt 10 Gruppe-1-løb, og han indtjente næsten 3 millioner pund.

Frankel er ud af Listed-vinderen Kind (Danehill), der vandt i seks af sine 13 starter.


Frankels træner Sir Henry Cecil. I alle sine løb blev Frankel redet af Tom Queally. Foto: Channel 4

I 2013 blev Frankel avlshingst hos Juddmonte på den nu afdøde ejer af Frankel Prins Khalid bin Abdullahs Banstead Manor Stud i Cheveley nær Newmarket.

Juddmonte, der har stutterier i såvel England og Irland samt i USA blev etableret i 1980, og de har siden da opdrættet 113 Gruppe-1-vindere, opdrættet vindere af 220 Gruppe-1-løb og vindere af 28 klassiske løb.

Blandt de mest kendte heste, der er opdrættet på Juddmonte kan ud over Frankel nævnes Zafonic, Workforce og Kingman, der som Frankel også i dag er succesrig avlshingst på Banstead Manor Stud, samt Enable.


Frankel-datteren Soul Stirring vinder Hanshin Juvenile Fillies (Gr.1) som 2-årig i Japan i 2016 og bliver Frankels første Gruppe-1-vinder, Foto: Commons Wikimedia.org

Ingen avlshingst på den nordlige halvkugle er så hurtigt som Frankel blevet far til 40 Gruppe-vindere. Og Frankel er p.t. far til 12 Gruppe-1-vindere.

Frankel fik en Gruppe-1-vinder allerede i sin første årgang som avlshingst, da Soul Stirring ud af Stacelita vandt Hanshin Juvenile Fillies i Japan.

Stacelita (Monsun) er vinder af seks Gruppe -1- løb, bl.a. Prix de Diane (Fransk Oaks), så Soul Stirring er også en ekstremt veltrukken hoppe.

Soul Stirring blev dobbelt Gruppe-1-vinder, da hun som 3 -årig vandt Yushun Himba (Japans Oaks), og hun indløb i alt over 18 millioner kroner i sin karriere.


Cracksman (Frankel), Verdens bedste hest i 2018, er nu opstaldet på Darleys Dalham Stud nær Newmarket, og han er i 2020 blevet far til mere end 100 føl. Foto: Darley.

Cracksman hører også til Frankels 1. årgang. Han er ud af Rhadegunga (Pivotal) og var ejet af og opdrættet af Anthony Oppenheimer og i træning hos John Gosden.

Cracksman løb elleve gange i sin karriere og han vandt i de otte. Han var ”kun”, tredje i Epsom Derby, hvor han var favorit, og han var anden i Irsk Derby.

Cracksman vil især blive husket for sine overlegne sejre i Champion Stakes (Gr.1) i 2017 og 2018 over 2000 meter på Ascot.

I 2017 mødte han for første gang ældre heste, og han vandt med syv længder før Poet’s Word.

I 2018 gentog Cracksman triumfen, da han – igen med Franco Dettori i sadlen – vandt med seks længder før Crystal Ocean.

Iflg. World’s Best Racehorse Rankings var Cracksman som 3-årig Verdens tredje bedste hest og Europas bedste hest, og som 4-årig Verdens bedste hest. I sin karriere indtjente Cracksman 24 millioner kroner.

Sadler’s WellsGalileo Frankel Cracksman. Det er godt nok en faderlinie, der vil noget.

Frankel-sønnen Cracksman er siden 2019 opstaldet som avlshingst hos Darley på Dalham Stud nær Newmarket, bl.a. sammen med Dubawi.

Og som det bl.a. står i introduktionen af ham:

”Den bedste af Frankels afkom, og den bedste hest siden Frankel”.


Mozu Ascot er Frankels mest vindende afkom til dato med over 26 millioner kroner i præmiepenge. Foto: Wikipedia org.

Japanske Mozu Ascot ud af India (Hennesy), hører også til Frankels første årgang som avlshingst.

Han startede ikke som 2-årig, og først som 4-årig fik Mozu Ascot sit gennembrud med sejr i Gruppe-1-løbet Yasuda Kinen.

I fjor blev det til en ny Gruppe-1-sejr, da Mozu Ascot vandt det meget velbetalte February Stakes. I alt har Mozu Ascot løbet 26 gange. Han har vundet syv gange, og han har indtjent 26 millioner kroner.

Dream Castle kommer også fra Frankels første årgang.  Han er ud af Sand Vixen (Dubawi), og han vandt i 2019 Jebel Hatta (Gr.1) på Meydan.


Saudi Cup-vinderen Mishriff sejrer i Dubai Sheema før de to japanske hopper Crono Genesis og Loves Only You og sikrer sig endnu en milliontriumf. Foto: Dubai Racing Club.

Frankel har haft stor succes i Japan, hvor han er far til flere Gruppe-1-vindere.

Hvor højt er niveauet så egentlig i Japan, spørger man sig selv?

Jo, det er højt. Det så vi på World-Cup-dagen i Dubai, hvor japanske heste var helt med fremme i de to bedst betalte løb.

Chuwa Wizard var anden i Dubai World Cup, og de to japanske superhopper, Crono Genesis og Loves Only You måtte først efter et meget tæt opløb bøje sig for Saudi-Cup vinderen Mishriff i Dubai Sheema Classic.

Sidste år måtte Dubai World Cup aflyses på grund af Corona. I år blev det gennemført.

Måske var niveauet lidt lavere, end det normalt er, men det er forfriskende, når topheste fra flere kontinenter igen kan mødes.


Latrobe (Camelot) vinder Irsk Derby 2018 på The Curragh foran Frankel-sønnen Rostropovich (ved rails) og Saxon Warrior (Deep Impact). Foto: The Sun

Rostropovich ud af Tyranny (Machiavellian), hører til Frankels anden årgang.

Han var tæt på at give Frankel sin første derbyvinder, men Rostropovich måtte nøjes med en andenplads i Irsk Derby (Gr.1) bag Camelot-sønnen Latrobe.

Without Parole ud af Without You Babe (Lemon Drop Kid), tilhører også Frankels anden årgang.

Han vandt St. James Palace Stakes (Gr.1) på Ascot som 3-årig. Siden blev han sendt til USA, hvor han bl.a. var tredje i Breeders Cup Mile (Gr.1) på Santa Anita.


Skimlen, Frankel-sønnen Logician vandt Engelsk St. Leger og var ubesejret, indtil han som 4-årig led et nederlag præget af sygdom og stoppede løbskarrieren. Foto: Thoroughbreddailynews.com

I 2019 vandt Frankel-afkom to klassiske løb i England. Anapurna vandt Epsom Oaks og Logician St. Leger på Doncaster.

Anapurna ud af Dash To The Top (Montjeu) vandt Epsom Oaks med Frankie Dettori i sadlen. Anapurna fulgte op med endnu en Gruppe-1-sejr, da hun vandt Qatar Prix de Royallieu på Longchamps.

Og senere på året vandt Logician ud af Scuffle (Daylami) Engelsk St. Leger på Doncaster.

Igen var Dettori i sadlen. Logician var ustartet som 2-årig og havde vundet alle sine løb inden St. Leger, bl.a. Great Voltigear Stakes (Gr.2), som Cracksman havde vundet to år tidligere.

Logician blev efter treårssæsonen behandlet for peritonites (bughindebetændelse.) Han vandt sin første start som 4-årig, inden han i sit sidste løb var sidst over mål.


Grenadier Guards endnu et succesrigt Frankel-afkom i Japan. Foto: Bloodhorse

Fra Frankels 2017-årgang kan nævnes Quadrilateral ud af Nimble Thimble (Mizzen Mast). Hun var ubesejret som 2-årig, hvor hun vandt Gruppe-1-løbet Fillies’ Mile.

Året efter var Quadrilateral tredje i Engelsk 1000 Guineas. (Gr.1) slået af Love og tredje i Coronation Stakes (Gr.1) på Ascot.

I sin foreløbig sidste årgang på banen er Frankel far til en af Japans bedste 2-åringer Grenadier Guards ud af Wavel Avenue (Harlington).

Han vandt bl.a. Asahi Hai Futurity Stakes (Gr.1) med godt fire millioner kroner til vinderen.


Frankel-datteren Sibila Spain på vej væk fra de øvrige i Prix Monade på Saint-Cloud den 25. marts i år. Foto: youtube.com

Frankels 2018-årgang rummer også en spændende hoppe, Sibila Spain ud af L’Ancresse (Darshaan).

Sibila Spain var ustartet som 2-årig, men hendes debut på Saint Cloud den 25. marts i år i et løb for ustartede hopper over 2000 meter har givet genlyd.

Det var måden hun vandt på. Fra start til mål. I opløbet trak hun hurtigt fra de øvrige.

Jockey Aurelien Lemaitre vendte sig om midt i opløbet. Konstaterede, at de var langt foran de andre og tog mere eller mindre Sibila Spain op. Og alligevel vandt de med ni længder.

Og så er der afstamningen. Christopher Head-trænede Sibila Spain, der er opdrættet på Coolmore, er helsøster til Master Of Reality, der i 2019 var tredje i Ascot Gold Cup kun slået med 1 længde af Stradivarius.

Sibila Spains mor L’Ancresse var selv en fremragende væddeløber. I 2003 var hun anden i Irsk Oaks (Gr.1) og senere på året ligeledes anden i Filly &Mare Turf (Gr.1) på Santa Anita.


Frankel på Bansted Manor Stud, hvor han er opstaldet som avlshingst til en bedækningspris på 175.000 pund, hvilket gør ham til en af Europas absolut dyreste avlshingste. Foto: Juddmonte.

Banstead Manor Stud i nærheden af Newmarket blev købt af Familien Morris i 1987, men senere rykkede Juddmonte ind, og godset blev Juddmontes Europæiske hovedkvarter.

I 2017 var Frankel nr. to på listen over ”leading 2nd crop sires in Europe”.

Året efter var han øverst på listen over ”leading 3rd crop sires in Europa”.

I 2018 var Frankel samtidig fjerde på listen over Europas førende avlshingste kun overgået af Galileo, Dubawi og Sea The Stars.

I 2018 indtjente afkom efter Frankel 42 millioner kroner alene i Europa.

Frankel var en unik væddeløbshest, og hans karriere som avlshingst tegner meget lovende.

Banstead Manor Stud, hvor Frankel har hjemme i dag. Foto: Juddmonte

RaceTime

RaceTime

Bag RaceTime står brødrene Per og Klaus Bustrup. Familien Bustrup har været fast inventar på Klampenborg Galopbane siden midten af 1950'erne. Per har været marketingchef på Klampenborg Galopbane, hvor han introducerede banens program ”Galoppen”, og han var én af iværksætterne bag Scandinavian Open Championship. Han var medkommentator på DR-TV ved større galopbegivenheder. I 1986 stiftede han sit eget reklamebureau. Per har udgivet bogen ”150 år med fuldblod, fest og farver” sammen med Hans Erik Westerberg samt ”Bagerlærlingen, der blev ”championjockey”. Han har været medejer af bl.a. Blue Mary og Stradivarius. Klaus var i mange år adm. direktør for Landbrugsraadet. Han har været formand for Danidas Styrelse og for bestyrelsen i FødevareBanken.

Seneste nyheder

Scroll til toppen