fbpx

Jakob Altenborg: “Avl eller hestehandel”

Flere indlæg på galopsport.dk kritiserer mere eller mindre direkte avlsudvalget under Dansk Galop for deres dispositioner. Der tales om aftalebrud, om mistillid til avlsudvalget mm. Andre ønsker at føl opdrættet i udlandet og importeret til Danmark inden udgangen af fødselsåret opnår ret til at starte i løb forbeholdt skandinavisk opdrættede heste.


Hvilket i øvrigt står i skærende kontrast til svenskerne der taler om et svensk derby kun for svensk opdrættede, som et middel til at højne/øge svensk avl.

Tilbage sidder jeg med overvejelser om det er mig der fuldstændig har misforstået begrebet avl. Så derfor måtte jeg naturligvis ty til Den Danske Ordbog for at finde definitionen på avl som følger her:

avle – frembringe afkom af visse dyr ved systematisk udvælgelse af passende eksemplarer til parring, ofte i forbindelse med et erhverv

Altså handler avl om at man udvælger en han og hun til parring, for derefter – i dette tilfælde – at få et føl 11 mdr. senere.

Med den definition in mente kan det derfor undre, at der drages tvivl om avlsudvalgets funktion i Dansk Galop. Avlsudvalget består traditionelt set af de medlemmer af bestyrelsen, der er valgt for opdrættersektionen. For at være berettiget til at stille op for opdrættersektionen skal man eje en fuldblodshoppe eller hingst der har været anvendt til avl i kalenderåret. Altså er de personer der sidder i avlsudvalget aktive avlere af galopheste. Og derfor taler avlsudvalget ganske naturligt også avlernes interesser i bestyrelsen. Og hesteavlere interesserer sig for at avle, jf. ovenstående definition.

Køb og salg af føl og andre heste er ikke avl! Det vil aldrig være avl, men derimod ganske almindelig hestehandel. Det er der ikke noget i vejen med, men man bør holde begreberne adskilt. Stærke kræfter arbejder tilsyneladende meget hårdnakket på at få ødelagt mulighederne for at samle alle åringer i Skandinavien til en fælles auktion, fordi de har særlige interesser i køb og salg af heste. Men at have mistillid til et avlsudvalg, der er valgt af danske opdrættere af fuldboldsheste, virker en anelse overdrevet.

Der er jo intet der forhindrer disse hestehandlere i at indkøbe alle de føl de har lyst til – i parentes bemærket 2 i 2014 og 4 i 2013 – og derefter afholde deres egen auktion et sted i Norden.

Men hvorfor skal den blandes sammen med enten Dansk Galops åringsauktion eller forhåbentligt Skandinavisk Åringsauktion. Arrangørerne af denne auktion er de respektive avlsudvalg eller avlsforbund i Skandinavien.

For få år siden blev det muligt, at man kunne købe en hoppe i udlandet og lade den fole i det respektive land for derefter at indføre den ifolet igen – en såkaldt 3 i 1 pakke – og stadig opnå skandinavisk registrering og startberettigelse.

Og lad det blive ved det! Så har avl ikke helt mistet sin oprindelige betydning.

Og hvorfor skulle import af føl højne dansk avl. Bare de seneste 10 år er mere eller mindre samtlige de hopper der ender som Blacktype i Skandinavien solgt til udlandet efterfølgende, dog undtaget Tatoosh.

Det er da ikke at højne dansk eller skandinavisk avl. Det er en påstand at avlskvaliteten højnes gennem import af føl, der tidligst 6-7 år efter importen vil vise om de duer i avlen.

Nej kvaliteten af avlen i Skandinavien højnes gennem import af avlsmateriale, hopper og hingste. Og desto bedre priser på åringer – jo bedre hopper vil blive importeret. Det er næsten logik for perlehøns – det er i hvert fald logik for opdrættere.

Jakob Altenborg

Picture of Debattør

Debattør

Seneste artikler

Scroll to Top