fbpx

En fortjent hyldest til alle skandinaviske ejere, trænere og heste i Dubai

Kommentar: Igennem 25 år har jeg yderst sjældent kommenteret andre mediers artikler, men jeg er nødsaget til at tage sporten i forsvar og kritisere den skadelige – til tider pinlige – mangel på indsigt hos sitet Galopservice.dk.


Uge efter uge siden begyndelsen af januar har otte skandinavisk-licenserede trænere knoklet for at fremvise deres heste på bedste vis under Dubai World Cup Carnival på Meydan.

Sideløbende er de kontinuerligt blevet kritiseret for manglende resultater, og der er i flæng blevet brugt gloser som “bekymrende” og “deprimerende” kombineret med fuldstændigt usammenhængende paralleller  til galopsporten i 1970’erne og 80’erne.

Undskyld, Galopservice – men det kræver altså større sportslig indsigt, og at man rent faktisk bare gider at læse og analysere international form i stedet for bestandigt at kaste om sig med floskler og banalt bedømme ud fra ‘placeringer i totorækken’.

På galopsportens vegne er det også trættende med konstante paralleller til travsporten og nordiske resultater udenlands, ikke mindst grundet den enorme kulturforskel der er på trav- og galopsport i Skandinavien, og endnu vigtigere også på verdensplan og lige dér hvor de skandinaviske heste kæmper.

Jeg ved, at det er trist for de hårdt satsende skandinaviske hesteejere at læse om, at deres “millioninvesteringer” ikke rækker til i den internationale konkurrence, og det er trist og frustrerende for trænerne at få skudt i skoene, at de ikke formår at forvalte ejernes millioninvesteringer til bedre internationale resultater.

En totalt uretfærdig og ej underbygget kritik fra Galopservice, der følger galopsporten foran en skærm og knap nok følger med i den internationale væddeløbs- og auktionsverden. Dén verden som både undertegnede samt trænere og mange hesteejere lever i.

Det er åbenbart hurtigt gået i glemmebogen, at Ascot Brass – opdrættet i Sverige af Helena og Tor Harry Sigfridsson, efter den danske avlshingst Juniper Tree, ejet af norske Stall Valley og trænet af dansk/norske Niels Petersen, indledte Dubai World Cup Carnival med en sensationel andenplads i Cape Verdi Stakes.

Et internationalt Gruppe-2-opgør.

Samme dag sluttede Suspicious Mind – opdrættet på Stutteri Hjortebo i Danmark, efter den danske avlshingst Appel Au Maitre, trænet af Nina Lensvik på Jägersro og ejet af danske 360 North Horse Racing – fjerde i Dubai Racing Club Classic (L).

Beklager, at han ikke ‘endte i totoræken’, men præstationen var nu alligevel helt enorm.

Samme træner og ejers Sanary startede tre gange og forbedrede sig hver gang – kulminerende med en femteplads på Super Saturday, fem længder efter vinderen og med fire Godolphin-heste foran sig.

Bent Olsens 3-årige Pjerrot, ejet af danske Lone Kaj-Nielsen, indledte karnevallet med en fremragende tredjeplads i Jumeirah Derby Trial og fik hævet sit handicap syv kilo fra 82 til 89.

På Super Saturday sluttede danske Elkær Stutteris Kick On på syvendepladsen i Gruppe-1-opgøret Jebel Hatta. Han missede akkurat den sidste præmie da han blev slået på stregen af den dobbelte Gruppe-1-vinder Lord Glitters, der kom direkte fra en Gruppe-2-sejr på Meydan.

Er det bekymrende? Er det deprimerende?

Jeg håber, igen for sportens skyld, at læserne selv er i stand til at vurdere det.

Kick On leverede en fremragende indsats, som Ingermarie og Thorkild kan sidde tilbage og være så stolte over, og så skal de alligevel opleve at en del af den danske væddeløbspresse slet ikke nævner hesten med et eneste ord i en artikel, der i øvrigt bærer overskriften “Lensvik bedst i skandinavisk nedtur på Meydan”.

Ja, Sanary leverede en fremragende indsats som femte – men var han bedre end Kick On, der blev syvende, slået med fem længder, i et Gruppe-1-løb? Og var det en skandinavisk nedtur?

Dét er bare ikke i orden.

Nej, så vil jeg hellere selv slutte af med en velfortjent hyldest:

Kære Nina, Cathrine, Susanne, Bent, Niels, Patrick, Raphael og Ricardo: Tak for denne gang og tusind tak for jeres kamp og store indsats for at bibeholde Skandinavien på verdenskortet. Never give up.

I sportens ånd,

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top