fbpx

50 år på søndag: Fredrik Reuterskiöld

Han har brugt halvdelen af sit liv på at træne galopheste, og begyndte allerede som 14-årig at ride ud for sine forældre i stalden på Jägersro. På søndag den 1. maj fejrer Fredrik Reuterskiöld sin 50 års fødselsdag – måske med en vinder på hjemmebanen.


Fredrik Reuterskiöld med lot 2388. Foto FR Racing.
Fredrik Reuterskiöld på auktion i Keeneland. Foto FR Racing.

“Jeg har altid haft interessen, for jeg er jo ligesom mine brødre født direkte ind i galopsporten. Jeg husker, at jeg især gik meget op i det teoretiske og at jeg som helt ung elskede at læse bøger om heste”, indleder Fredrik samtalen fredag morgen.

Som søn af Jägersros daværende championtræner-par Madeleine og Lennart Reuterskiöld Sr., og som tre år yngre lillebror til Lennart J:r, stod det selvfølgelig tidligt klart, at galopheste også skulle blive Fredriks virke.

“Jeg startede med at ride ud som 14-årig. Min første ‘pashest’ var hoppen Gyllen, der blev klassisk vinder og kåret som Årets Hest i Sverige i 1986″.

“Den grunduddannelse jeg fik i de tidligere 90’ere var efter min mening den bedste man kunne ønske sig. Min storebror og jeg arbejdede begge for vores forældre, og staldens to lærlinge hed Fredrik Johansson og Joakim Brandt. Med facit i hånden var det en ret god skole”, griner Fredrik, der også vandt løb som amatørrytter, men som han udtrykker det:

“Jeg syntes bedre om at ride gode heste i træning i stedet for dårlige heste i løb”.


Elione Chaves i Mr Ascots farver og Fredrik Reuterskiöld. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp "
Elione Chaves i Mr Ascots farver med Fredrik Reuterskiöld ved siden. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

I 1997 fik Fredrik for første gang muligheden for at træne selv, dog stadigvæk under faderens navn. En af hestene var Seigneur Du Paus, som blev Listed-vinder på Øvrevoll.

“At rejse til Norge og vinde storløb gav mig for alvor blod på tanden i forhold til at træne gode heste op til større opgaver, og det var uden tvivl med til at forme mit ‘mindset’ som professionel træner. Jeg har altid satset mest på de 2- og 3-årige med potentiale til at nå op i eliten som ældre, og det har aldrig været min metier at træne handicappere”.

I 1999 fik Fredrik Reuterskiöld selv trænerlicens og startede egen træningsvirksomhed.

“Jeg trænede ude på landet, ca. 40 kilometer fra Jägersro, og startede ivrigt heste mange steder i Skandinavien, så det var en tid med mange rejser”, husker han.

Allerede i sit andet år som træner kom den første klassiske sejr, da Eko l’Augeval vandt Dansk 2000 Guineas på Klampenborg. Den franskopdrættede hest ejedes af duoen Rolf Parfalk og Sten Thynell, og sidstnævnte kom efterfølgende til at spille en bærende rolle for Fredriks fremtid.


Fredrik Reuterskiöld sammen med Sten Thynell og de velkendte “Lambada-farver”. Foto: Privat.

“Sten var en verdensmand og hans ambitioner og ukuelige rejselyst bragte os vidt omkring. Vi startede heste sammen på mere end 25 forskellige væddeløbsbaner – på Nad Al Sheba i Dubai, på samtlige baner i og rundt om Paris, i Østrig og mange steder i Tyskland”.

“De to bedste heste jeg trænede for Sten var Jubilation og Zenato. Zenato blev købt som åring i Deauville, han var tyskopdrættet og vandt Svenskt Derby som den første hjemmebanehest siden 80’erne”.

Fredrik Reuterskiöld har sidenhen trænet to yderligere svenske Derbyvindere: Mad Dog Slew og Swing That Cat, som begge var ejet af Bengt Thomasson. Thomasson er fortsat kunde i stalden og er både ejer og opdrætter af stjernesprinteren Nocentsinkentucky.


Zenato blev i 2004 Fredrik Reuterskiölds første svenske Derbyvinder. Det var med Lennart Hammer i bøjlerne. Foto: US Photo.

“I og med at det gik godt ganske tidligt, fik jeg Mr Ascot som kunde i 2000. Det var en blåstempling. Jeg har aldrig i mit liv mødt en person der var så venlig og samtidig havde så meget pondus som Erik Söderberg, og jeg endte med at være hans sidste træner i Sverige”.

“Siden har jeg trænet videre for Mr Ascots arvtager Finn Blichfeldt, og jeg nærmer mig rent faktisk 100 vindere for familien”.

I 2001 trænede Fredrik 48 vindere fordelt på de skandinaviske baner. “Jeg var 28 år gammel og stod på landet med mine heste, og jeg kan huske hvor stolt jeg var over at have trænet lige så mange vindere som landets champion Mischa Kahn på Täby”.

“Täby var i øvrigt min absolutte favoritbane. Vi rejste ofte dertil og jeg nåede at vinde præcis 150 løb deroppe”.


Fredrik på auktion i Keeneland flankeret af storebroderen Lennart J:r og agenten Börje “Barry” Olsson. Foto: Privat.

Noget andet der igennem årene har haft stor betydning for Fredrik Reuterskiöld er det han selv betegner som “auktionslivet” og de mange rejser rundt i verden det har ført med sig.

“Jeg har selvfølgelig anvendt agenter, men har altid været med på auktionerne og med til at finde og købe og hestene”.

“I 10 år på stribe rejste jeg til Keeneland i Kentucky og det blev til mere end 50 importerede heste i den periode. Det var hér jeg fandt Derbyvinderen Swing That Cat og andre topnavne som Gunvald og Plata O Plomo. Derudover er flere af de hopper vi handlede hjem sidenhen blevet mødre til stjerner i den svenske avl – heriblandt I Kirk, Volatile og Iron Butterfly“.


Fredrik Reuterskiöld tog imod sin tredje vinder på dagen efter tidligere at have vundet med Ramstein og Dolly Dagger. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.
Gunvald er blot én ud af mange amerikanske stjerner importeret direkte fra Keeneland. Hér ses han efter én af sine 3-årssejre på Jägersro med Kevin Stott på ryggen. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

“Og da jeg blev ansat som direktør i Svensk Galopp fortsatte jeg som delejer i Hästgruppen i Lunds heste, og dét år blev vi championejere i Sverige med et lille kuld kvalitetsheste som jeg selv havde købt på auktioner rundt omkring i verden. Tiderne på auktionerne har betydet rigtig meget”.

Direktørposten i Svensk Galopp er Fredrik Reuterskiöld den eneste aktive der har besat, omend det kun blev for en kort årrække.

Nu er han tilbage som træner på Jägersro og arbejder side om side med hustruen Lisa, der er uddannet jockey med 68 sejre og godt 5,6 millioner svenske kronors indtjening i bagagen.


Lisa og Fredrik Reuterskiöld foran stalden på Jägersro sammen med ITMs Alex Cairns og agenten Paul Harley. Foto: Privat.

“Lisa er et helt fantastisk menneske, og det er bare skønt at kunne dele hverdagen med en person der har samme passion for væddeløb. Nu har vi bygget en ny stald op fra bunden igen og har næsten 20 heste i træning – inklusiv to nyindkøbte Breeze Up-hingste fra Doncaster, som kom hertil i nat”.

Fredrik Reuterskiöld er per i dag noteret for mere end 100 storløbssejre. Han har vundet 15 klassiske opgør fordelt på Klampenborg, Jägersro, Øvrevoll og det hedengangne Täby, men den første på Bro Park har han endnu til gode.

Fast Forward er meldt i Jockeyklubbens 2000 Guineas og står lige nu nummer tre på rankinglisten, så måske får vi ønsket om en klassisk vinder på Bro Park opfyldt allerede i år”, lyder det med god optimisme fra træneren.


Fast Forward vandt sidste sæsons Manoustielöpning foran Pjerrot. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

På det afsluttende spørgsmål om hvorvidt Fredrik i dag kan se sig selv i et helt andet arbejde udenfor galopsporten, svarer han med en anekdote.

“Hvis jeg nu havde haft et helt almindeligt arbejde, havde jeg aldrig mødt så mange fantastiske mennesker. Og jeg ville aldrig have rejst så meget og fået så mange unikke, skøre oplevelser”.

“En gang ringede Rune Haugen mig op ud af det blå og spurgte om jeg ville med en tur til USA og se hans tidligere stjernestayer Storm Trooper på ranchen hos Monty Roberts. Vi blev hentet i lufthavnen og var først ude og se Santa Anita Derby, og derefter blev vi indlogeret i et gæstehus hos Monty, hvor vi endte med at bo i en hel uge”.



“En af dagene fik jeg lov til at ride rundt på Shy Boy, der på det tidspunkt velsagtens var den mest berømte hest i hele USA. Rune brokkede sig så højlydt undervejs, at jeg omsider måtte stå af og lade ham overtage resten af vejen”.

“Det var én af de mange dage hvor jeg efterfølgende tænkte over hvor taknemlig man bør være for at arbejde med sin store passion”.


Herover ses Fredrik med verdensberømte Shy Boy og Monty Roberts. Foto: Privat.

På sin 50 års fødselsdag sadler Fredrik fire heste i tre forskellige opgør på Jägersro. Om det bliver til en sejr på dagen får tiden lov at vise, men det bliver under alle omstændigheder en søndag med mange gratulationer.

Og GalopSport vil gerne sende den første – stort tillykke, Fredrik!

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top