fbpx

Ren H.C. Andersen: Dark Eagle landede millionen i Breeders’ Trophy Classic

Det blev dansk over hele linjen i Skandinaviens rigeste væddeløb nogensinde. Mandag aften sejrede Stutteri Nova-opdrættede Dark Eagle i Breeders’ Trophy Classic med 1.181.028 kroner i førstepræmie.


Fynske Dark Eagle besejrer Manacor i Breeders' Trophy Classic. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.
Dark Eagle besejrer Manacor i Breeders’ Trophy Classic. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

Academy Award-sønnen vandt for Odessa Racing Club, træner Marc Stott og jockey Kevin Stott.

Med sin samlede præmiesum på over to millioner kroner havde årets udgave af Breeders’ Trophy Classic den største pengepræmie der nogensinde er løbet om på en skandinavisk galopbane, og da førstepræmien skulle uddeles var to heste på lige linje over målstregen.

Bent Olsens danske Derbyvinder, Manacor, og den fynske Derby-4’er Dark Eagle.

Breeders'-feltet på vej ind første sving. Hverken Dark Eagle eller Manacor er synlige her. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.
Breeders’-feltet på vej ind første sving. Hverken Dark Eagle eller Manacor er synlige her. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

Begge heste fik perfekte løb under deres respektive ryttere. Undervejs skyggede Rafael De Oliveira Kevin Stott indvendigt i banen, men Dark Eagle havde størst cruising speed rundt svinget og havde nogle længders fordel da feltet ramte opløbet.

Her fik Kevin Stott en perfekt åbning og kunne hurtigt overtage føringen. Bagfra nærmede Manacor sig som den eneste reelle trussel, og hoppen hentede ind på sin konkurrent for hver en meter.

Her skærer Dark Eagle og Manacor målstregen samtidig - men Kevin Stott ligner en der ved, at han har vundet. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.
Her skærer Dark Eagle og Manacor målstregen samtidig – men Kevin Stott ligner en der ved, at han har vundet. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

Det lykkedes dog Kevin Stott at bære Dark Eagle hjem med det mindst mulige, hvorefter der var yderligere halvanden længde til Shalalee/Jan-Erik Neuroth på tredjepladsen.

Derefter fulgte favoritten Brazil Jack/Carlos Lopez før Seth/Shane Karlsson, Cocco Chanel/Elione Chaves og den sidste præmietager Red Hunter/Madeleine Smith.

Herefter fulgte i rækkefølge Karmastrikesback, Special Grey, Mestre Dos Magos, Zamir, Land’s End, Sådan, Stinger og Obrigada.

Mens førstepræmien var tæt på 1,2 millioner værd for Odessa Racing Club, tjente Manacor lige i underkanten af 600.000 kroner for at blive nummer to. Det er væsentligt mere end hun fik for at vinde Dansk Derby tidligere på måneden.


De to succesrige Stott-brødre. Sammen har de nu vundet det rigeste løb nogensinde i Skandinavien. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.
De to succesrige Stott-brødre. Sammen har de nu vundet det rigeste løb nogensinde i Skandinavien. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

Marcs store gennembrud

For træner Marc Stott er sejren i Breeders’ Trophy Classic det helt store gennembrud.

Han er i gang med sin blot anden sæson som professionel træner på Fyns Væddeløbsbane i Odense og har med et yderst beskedent materiale formået at levere mange gode resultater allerede – men aftenens triumf med den for mange upåagtede Dark Eagle er uden sidestykke hans største trænerpræstation til dato.

“Jeg forstår faktisk ikke hvorfor ingen talte om ham på forhånd. Han var kort slået i Dansk Derby og med lidt mere racing luck havde han også vundet Jyllandsløbet. Men jeg ved, at jeg har en god hest, og det beviste han igen i dag”, jublede Stott i minutterne efter milliontriumfen.


Kevin Stott fejrer sejren med Dark Eagle. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.
Kevin Stott fejrer sejren med Dark Eagle. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

Kevins rejse

Marc Stotts lillebror, Kevin, er godt i gang med at skabe sig et velkendt navn i England, men der kan gå en rum tid før han sikrer sig en lignende pengepræmie.

“Vi fik en god indvendig rejse, men jeg blev en anelse nervøs for, at vi skulle komme til at sidde fast indvendigt og give de andre first run. Heldigvis kom der et hul ind på opløbet og så giver denne hest alt hvad han har i sig. Han er en ganske særlig hest og jeg vil både takke min bror og de tre ejere for at jeg igen fik chancen for at ride ham. Han var kun 90% fit i Dansk Dansk, men 100% fit i dag”, sagde Kevin Stott, der på trods af at være opvokset i Danmark taler et klingende rent engelsk men et dansk på niveau med Niels Petersen.


Bag om Dark Eagle

3-årige Dark Eagle er en søn af afdøde Academy Award og ud af Richard Of York-datteren Richelle. Han er opdrættet af Stutteri Nova på Fyn og nåede at starte fire gange som 2-årig uden at vinde.

Efter et knebent nederlag til Hongkong Dragon i sæsondebuten på Klampenborg fik han endelig aflagt maidentitlen over 2200 meter i juni, hvorefter han var favorit til sejren i Jyllandsløbet.

Her nåede han akkurat ikke frem på stregen og var slået med en halv længde af Special Grey. I sin seneste start var han fjerde i Dansk Derby, blot slået med en halv længde af Manacor.

Dark Eagles mor, Richelle, gik bort i 2013 og nåede ikke at få andre afkom i Danmark. Hendes egen mor, Syphelle, er bl.a. halvsøster til de gode stayere Bongo Bello og Jumeirah.


Fynsk stolthed og glæde i Täbys vindercirkel. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.
Fynsk stolthed og glæde i Täbys vindercirkel. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

Norsk Breeders’ bliver næste opgave

At der er rigtig store penge for 3-årige skandinaviskopdrættede galopheste er der ingen tvivl om, og Dark Eagle er et levende bevis på, at drømmen lever for alle der tør springe ud i at eje en galophest. Den ene af Dark Eagles tre delejere har aldrig tidligere haft en hest, men mon ikke han nu er solgt til sporten.

Og sæsonen er langt fra slut endnu for Marc Stotts hest, der nu satser på at blive dobbelt Breeders’-vinder. “Næste start bliver i Norsk Breeders’ Prize i begyndelsen af oktober”, fortæller han. Her er førstepræmien ikke nær så prangende som i Stockholm, men mindre kan selvfølgelig også gøre det.

Og næste år venter der yderligere opgaver i Breeders’-serien, som endelig er begyndt at stile imod sit sande potentiale igennem samarbejdet mellem Sverige, Norge og Danmark.

Det fynske eventyr er langt fra slut endnu.


Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top